Omul este preocupat, încă dincele mai vechi timpuri, de găsirea unor soluții cât mai eficiente pentru a-și menține aspectul fizic cât mai tânăr, organismul sănătos și creierul în formă maximă, o sută de ani. Chiar dacă știința medicală a evoluat foarte mult până la momentul actual, dezvoltând programe de prevenire și depistare a bolilor cronice, speranța de viață în România este cu peste șapte ani mai mică decât în statele membre ale Uniunii Europene.

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 645, ediția print

  1. Să mâncăm mai puțin, dar mai sănătos!

Cel mai recent studiu Eurostat arată că, în medie, speranța de viață în Uniunea Europeană depășește vârsta de 80 de ani. La noi în țară însă, speranța de viață este de numai 72 de ani și 8 luni. Ce să facem ca să trăim mai mult și mai sănătos? În primul rând, trebuie să știm că longevitatea este strâns legată de alimentație. Aceasta trebuie să fie cât mai săracă în grăsimi, lipsită de aditivi și conservanți, și mai ales, puțină cantitativ. Locuitorii din insulele Okinawa (Japonia), cunoscuți ca fiind unii dintre cei mai longevivi din lume, au o alimentație săracă din punct de vedere caloric. Aceștia au adoptat obiceiul de a se ridica de la masă înainte de a se sătura, consumând cel mult 1.200 de calorii pe zi. Problema noastră este aceea că mâncăm mult și prost. Nu consumăm fructe (doar 30% din populație mănâncă zilnic fructe) și nici legume (doar 18,4% dintre români a introdus legumele în dieta de zi cu zi). Deși ar trebui să consumăm pește de cel puțin două ori pe săptămână, lucrul acesta nu se întâmplă. În schimb, facem exces de alimente bogate în ulei de floarea soarelui rafinat care dăunează organismului dacă este consumat în cantități mari, grăsimi animale, sosuri, pâine și alte produse care conțin fibre puține și calorii multe.

  1. Să vizităm muntele cât mai des!

Aerul curat de munte este sănătate curată pentru inimă. În plus, peisajele minunate bucură sufletul și relaxează creierul, ceea ce ne ajută să ne menținem sănătatea și vitalitatea pentru o perioadă mai lungă de timp. Activitatea fizică efectuată la poalele munților face minuni atât pentru corp cât și pentru minte. Aerul montan este intens ionizat și este extrem de benefic în cazul în care avem probleme de respirație. Simptomele astmului bronșic, ale bronhopneumopatiei obstructive pot fi ameliorate semnificativ inspirând acest aer curat. În această situație, trebuie însă, luate măsuri de precauție privind altitudinea. Aerul curat din zonele de munte, în special parfumul rășinii de conifere este un miracol pentru psihic. Acesta relaxează și-i induce organismului starea de odihnă, îi asigură somnul profund, îndepărtând depresia, anxietatea și irascibilitatea. Așadar, să mergem cât mai des și să petrecem cât mai mult timp în zonele montane este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru noi.

  1. Să ne luăm un animal de companie pe care să-l îngrijim!

Știați că animalele de companie au efecte benefice asupra sănătății noastre? Conform cercetărilor realizate de specialiștii în domeniu, posesorii acestor animăluțe au un nivel al tensiunii arteriale mai mic în situații de stres decât cei fără animale de companie. Este suficient să mângâiem sau să luăm în brațe animalul de companie pentru a avea nivelul de serotonină și dopamină mai ridicat astfel încât, să ne calmăm și să ne relaxăm. De asemenea, inevitabil acesta ne va ifluența și comportamentul. El ne ajută să fim mai responsabili și mai creativi, aspecte extrem de importante pentru a ne menține creierul sănătos o perioadă cât mai lungă de timp.

  1. Să ne întărim în credință!

S-a constantat că oamenii credincioși trăiesc mai mult decât cei lipsiți de credință. Un studiu realizat pe persoanele cu vârsta de peste 65 de ani relevă că persoanele care asistă la slujbele religioase oficiate în lăcașele de cult, mai mult de o dată pe săptămână, au un sistem imunitar mult mai bun decât cele care nu merg la biserică. Aceștia gestionează mai bine situațiile stresante, nu se simt singuri în fața necazurilor și gestionează mult mai bine situațiile stresante comparativ cu ceilalți. În plus, mulți dintre cei cu probleme de sănătate sau financiare găsesc un sprijin real în biserică. Acest lucru este acceptat și confirmat chiar și de medici. ”Dr. Donn M. Schroder, președintele Midwest Surgical Association, afirmă că rugăciunea poate îmbunătăți semnificativ rezultatele chirurgicale, conducând la schimbări pozitive măsurabile, creând o legătură între pacient, medic și divinitate. El spune: „Chirurgii care doresc tot ce este mai bun pentru pacientul lor trebuie să utilizeze fiecare instrument disponibil și, pentru a-l cita pe unul dintre pacienții mei, rugăciunea este un instrument puternic„”, explică psihoterapeutul Lavinia Stoian, pe sfatulmedicului.ro.