”Oscarurile” excelenței în afaceri
Cele mai bune firme din județul Ilfov au fost premiate joi, 1 noiembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comert și Industrie Ilfov.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 427
Zeci de oameni de afaceri au luat parte, și anul acesta, la Topul Firmelor din Ilfov 2017, care a premiat cele mai bune firme din județ, conform rezultatelor obținute în 2017. Pe rând, laureații au venit pentru a-și primi onorantele distincții, ocazie cu care unii dintre aceștia au spus câteva cuvinte despre contextul economic în care își desfășoară activitatea, caracteristicile mediului de business românesc și au mulțumit pentru distincțiile acordate.
Laureații ediției de anul acesta au fost stabiliți conform unei metodologii ce se aplică la nivel național, clasamentul reunind companii care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de aproximativ 46.000 de firme care au depus bilanțul contabil pentru exercițiul financiar trecut.
În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, firmele câştigătoare au fost structurate pe domenii de activitate: cercetare-dezvoltare şi high tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ; turism; agricultură, pescuit, piscicultură şi, în cadrul fiecărui domeniu, pe clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.
Mediu de afaceri dinamic
Important de subliniat este faptul că dintre firmele premiate de Camera de Comerț și Industrie ilfoveană, 731 au intrat și în Topul național al firmelor din România.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov, Dan Dumitru, a sesizat caracterul dinamic al mediului de business ilfovean, semnalând că, în anul 2017, firmele care intră în Topul național al firmelor, înregistrează împreună o cifră de afaceri de 13,6 miliarde de euro și un profit exploatare de 1, cel mai mare din toată țara. ”Ca angajați, companiile din Top 10 din județul Ilfov înseamnă 68.690 de angajați. Locul I este ocupat de o companie care are 22.713 angajați, cu un profit de aproximativ 500 milioane de euro. La Industrie avem 197 de companii care lucrează în Ilfov și produc 12,8 miliarde lei, ceea ce se traduce în 2,8 miliarde de euro, cu un profit de 360 milioane de euro și 20.110 angajați. În segmentul Servicii activează 203 companii, cu o cifră de afaceri de 6,850 miliarde lei, adică 1,509 miliarde euro și 14.894 angajați. La Comerț avem 246 companii cu 40 miliarde lei cifră de afaceri, aproape 9 miliarde euro, cu un profit de 38,6 milioane euro. La Turism funcționează 11 companii cu o cifră de afaceri de 40 milioane lei și cu un profit de 10 milioane de lei. În Cercetare-Dezvoltare avem 11 companii, cu cifră de afaceri de 18 miliarde de lei, adică 40 milioane de euro, profit de 142 milioane euro și 3.498 de angajați. La Construcții, 876 angajați, din care aproximativ 110 din străinătate, cifră de afaceri 142,6 milioane euro și profit de 21 milioane euro”, ne-a descris mediul de afaceri ilfovean Dan Dumitru.
”Bun venit la acest eveniment, care la anul va împlini 20 de ani. Camera de Comerț și Industrie Ilfov este înființată prin Hotărâre de Guvern în 1998. Ne-am apucat de lucru în 1999. Adică suntem majori”, a glumit directorul Camerei de Comerț și Industrie Ilfov. El a precizat că Camera de Comerț este o entitate care își dorește să apere interesele oamenilor de afaceri. ”Nu suntem politici, nu suntem ai statului. Noi, din contră, vă ascultăm și transmitem de la dumneavoastră către administrație, către Guvern, ideile noastre. În județul Ilfov, la 31 decembrie 2017, erau înregistrate 48.965 firme, din care și-au depus bilanțul 43.092. Firme înmatriculate în 2017, nou înființate, au fost în număr de 6.300, din care 600 PFA-uri, conform noilor prevederi ale Codului Fiscal. Ilfovul se află imediat după București, cu 731 de firme care fac parte din Topul Național. Bucureștiul, pe locul I, are 3.350 de firme, iar după județul Ilfov urmează în clasamentul național județul Cluj, cu 706 firme, datorită condițiilor create de administrație. Și în județul Ilfov avem condiții mai bune de trai, de muncă și de relaxare”, a afirmat Dan Dumitru, preşedintele Camerei ilfovene, în deschiderea celei de a XIX-a ediții a Topului firmelor din Ilfov.
Cu această ocazie, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Ilfov a menționat importanța Curții de Arbitraj, instituție reînființată, în urmă cu doi ani, invitându-l pe președintele Alin C Pop să le vorbească oamenilor de afaceri despre importanța acesteia. Alin C. Pop, președintele Curții de Arbitraj, a invitat oamenii de afaceri să ia în calcul acest organism în domeniul soluționării alternative a diferendelor. El i-a îndemnat pe aceștia să se acomodeze cu ideea de arbitraj și principiul că părțile trebuie mai întâi să aibă consens pentru a putea începe și dezvolta relația dintre ele. ”Din perspectiva legislației, din 2018, prin Hotărîrea nr 1/2018, însuși Guvernul împinge spre zona de arbitraj toate llitigiile care vin din zona de antepriză construcții-montaj, care vin dinspre Ministerul Transporturilor”, a dat ca exemplu Alin C. Popa funcționalitatea instituției pe care o conduce.
Administrația, în sprijinul mediului de afaceri
Irinel Scrioșteanu, în calitate de administrator public al județului Ilfov, a vorbit despre activitatea Consiliului Județean Ilfov și modul în care administrația vine să sprijine mediul de afaceri. ”Încercăm să devenim parteneri în elaborarea unor documente strategice pentru o strategie de dezvoltare a județului Ilfov. Pe 14 noiembrie vom semna un acord în cooperare cu Banca Mondială și dânșii vor elabora noua strategie de dezvoltare a județului Ilfov, până în 2030”, a spus Irinel Scrioșteanu. El i-a invitat pe oamenii de afaceri prezenți să ajute administrația să înțeleagă mai bine care sunt dorințele și direcțiile ce trebuie cuprinse în noua strategie de dezvoltare. ”Avem în lucru, pentru prima dată, planul de amenajare a teritoriului județean. Și aici ar trebui să colaborăm mult mai mult, pentru a putea să venim în întâmpinarea dorințelor noastre. Sprijinim localitățile din Ilfov pentru realizarea cadastrului sistematic, iar la 1 Decembrie a fost finalizat. Trebuie menționat că CJ Ilfov este primul din țară care a primit titlul de incubator de afaceri, funcționează la Otopeni, și va avea un punct de lucru la Măgurele, lângă platforma științifică. Și în domeniul transportului am realizat un plan de mobilitate urbană durabilă, pe care încercăm să îl aplicăm împreună cu Primăria Capitalei, ceea ce presupune un nou sistem de transport public în județul Ilfov și București, un transport integrat regional. Știm că există probleme foarte mari cu deplasarea forței de muncă și a mărfurilor în județul nostru. În Capitală, la fel. Am creat un grup de lucru comun cu Ministerul Transporturilor, care să identifice toate soluțiile pentru deblocarea marilor investiții în județ, prioritate fiind autostrada de centură, singura soluție viabilă pentru rezolvarea transportului în regiune. Suntem, de asemenea, într-o fază incipientă a învățământului dual, pentru a veni în sprijinul mediul mediului de afaceri pentru îmbunătățirea forței de muncă”, a precizat Irinel Scrioșteanu, felicitându-i pe oamenii de afaceri.
Acestea fiind spuse, președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov a început festivitatea de premiere a companiilor care au obținut cele mai bune rezultate în domeniul afacerilor în anul 2017.
Firma Mosanto România SRL, companie care activează în domeniul comerțului cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tututnului neprelucrat, a primit cel mai prestigios trofeu al Camerei de Comerț și Industrie Ilfov, iar premiul de excelență a fost acordat firmei Maer Import- Export Srl, din Pantelimon, unii dintre cei mari exportatori români în domeniul tăierii, fasonării și finisării pietrei.
Printre premianți s-au mai evidențiat Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN – HH), ROMVAC Company SA, Chipita Romania SRL, NIRO Investment SA, MINIPRIX SRL, Miras Internațional și Centrul medical CARDIO-REC SRL.