Căldura afectează inima
Temperaturile ridicate din această perioadă a anului pot favoriza producerea infarctului miocardic. O boală cardiovasculară frecventă, mai ales în rândul bărbaților cu vârste peste 40 de ani, care poate duce la deces. Gradele multe din termometre și stilul de viață defectuos îți pot afecta inima grav, chiar și la vârste mai fragede. Protejează-te!
De ce ajungi să faci infarct?
fumezi;
ai diabet zaharat;
ai dislipidemie;
ești obez;
suferi de hipertensiune arterială;
ești sedentar;
ești stresat;
Așa îți protejezi inima cel mai bine!
îți menții tensiunea la valori normale;
îți controlezi frecvent glicemia și reușești să o menții în limitele admise;
faci mișcare – cel puțin 30 de minute pe zi de mers pe jos, urcat scări, alergat ușor etc;
adopți o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine, săruri minerale, fibre și antioxidanți – mai exact, consumi multe legume, fructe, zarzavaturi, și mai puține dulciuri, paste făinoase și carne. Renunță la prăjeli și mâncăruri grase, fie ele și gătite în casă;
mărești consumul de lichide, în special apă plată sau filtrată, de bună calitate, ceaiuri neîndulcite și sucuri proaspete, preparate de tine acasă;
renunți la fumat și la consumul de alcool sau băuturi carbogazoase;
mănânci puțin și des;
pe lângă treburile cotidiene, aloci un timp și pentru activități recreative;
îți întocmești un anumit program de somn;
slăbești dacă ai probleme cu greutatea corporală.
Ce trebuie să știi despre tensiunea arterială
Prevenția infarctului miocardic, și a bolilor cardiace în general, este strâns legată de menținerea tensiunii arteriale și a glicemiei la valori normale. Tensiunea arterială reprezintă presiunea de coloană de sânge asupra pereților arterelor.
Tensiunea arterială are 2 componente: presiunea sistolică este presiunea exercitată asupra pereților arteriali în timpul contractării miocardice (în sistolă). Valorile normale ale tensiunii arteriale sistolice sunt între 100 și 130 mm coloană de mercur.
Tensiunea diastolică este tensiunea, presiunea exercitată asupra pereților în timpul fazei de relaxare a inimii (în diastolă). Valorile normale ale tensiunii arteriale diastolice sunt 70-80 mm coloană de mercur.
Cum îți dai seama că te paște un atac de cord?
Atacul de cord se poate manifesta prin mai multe semne, dar principala caracteristică este că apar pe neașteptate. Dacă vei suferi un infarct vei resimți:
dureri toracice, care pot fi iradiate la nivelul membrelor superioare sau a maxilarului, sunt însoțite de transpirații uneori sau de senzație de greață;
lipsă de aer care se poate asocia cu durerile toracice;
palpitații în timpul episoadelor de durere toracică.
Cum te salvezi?
Tot ce poți să faci este să telefonezi la 112, la Salvare, încă de la primele simptome. Fiecare minut contează. Păstrează-ți calmul și înghite o asprirină dacă nu ești alergic la substanța activă a medicamentului. În cazul în care ești în evidențele unui medic specialist și ți-a recomandat nitroglicerină, ia o pastilă imediat. Dacă ești hipertensiv, încearcă să ridici picioarele. Se poate întâmpla să suferi o astfel de criză când ești singur acasă. Tușește, bate cu pumnul sau piciorul în perete, în ușă, fă zgomot ca să te audă cineva să te salveze. Ai nevoie de resuscitare cardiopulmonară – respirație gură la gură și comprimare în zona pieptului. În cel mai scurt timp trebuie să fii transportat la cel mai apropiat spital pentru îngrijiri speciale.