Numărul cetățenilor care au venit pentru prima doză a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni

Ca peste tot în România, centrele de vaccinare așteaptă cetățenii pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19, singura armă eficientă care, potrivit specialiștilor, ne poate ajuta să oprim pandemia de coronavirus.

Și în orașul Buftea, autoritățile și medicii îndeamnă populația să meargă să se vaccineze, la centrul de vaccinare amenajat special în acest sens în curtea Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Buftea, din Str. Studioului Nr. 5.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 572

Centrul de vaccinare din curtea Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Buftea este pregătit să răspundă solicitărilor persoanelor care doresc să se vaccineze, cu oricare dintre serurile Pfizer – BioNTech, Janssen (Johnson&Johnson) sau Moderna.

Centrul de vaccinare din Buftea este deschis în fiecare zi, în intervalul 8.00 – 20.00 și orice persoană poate veni să se vaccineze și fără programare, doar cu cartea de identitate. Tineri cu vârste sub 18 ani, care doresc să se vaccineze, trebuie însoțiți de un părinte/tutore.

Dr. Mariana Gheorghi­ță Druciuc, medic coordonator al Centrului de vaccinare Buftea și specialist epidemiolog, ne-a precizat că, din fericire, s-a putut remarca în ultima perioadă o creștere semnificativă a numărului de cetățeni care au venit să se vaccineze.

”În ultimele două săptămâni am avut chiar și peste 300 de persoane zilnic, ceea ce este o creștere remarcabilă față de perioadele anterioare, când interesul pentru vaccinare se diminuase foarte mult. Oamenii doresc preponderent să se vaccineze cu vaccinul produs de Johnson&Johnson, ca să nu mai facă rapel, dar există și persoane care aleg vaccinurile produse de  Pfizer – BioNTech sau Moderna. Orice persoană care dorește să se vaccineze poate veni la noi fără programare”, ne-a precizat specialistul.

Dr. Druciuc a reamintit că pentru vaccinul produs de Janssen (Johnson&Johnson) se face o singură doză, în vreme ce pentru Pfizer sunt necesare două doze la interval de 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna, tot două doze dar, a doua doză se va face după un interval de 28 de zile.

Medicul ne-a mai spus că au venit și multe persoane care și-au exprimat dorința de a se vaccina cu cea de a treia doză de vaccin anti-COVID-19, potrivit ultimelor date înregistrându-se aproximativ 2.800 de persoane la booster, peste 2.000 de persoane în ultima săptămână pentru prima doză, iar restul au venit pentru rapel.

Primăria Buftea susține vaccinarea și oferă sprijin pentru echipele mobile

Centrul de vaccinare Buftea dispune de două linii de vaccinare anti-COVID-19, pentru buna desfășurare a activității în cadrul centrului lucrând  6 asistente, 3 medici și 3 registratori.

”Avem și echipe mobile, care sunt plecate pe teren în funcție de solicitări. Și în acest caz am constatat o creștere semnificativă”, ne-a mai spus medicul coordonator al Centrului de vaccinare Buftea.

Ca de fiecare dată, când a venit vorba despre vaccinare, și primarul orașului Buftea, ­Gheorghe Pistol, a îndemnat cetă­țenii să meargă să se vaccineze, ca singură metodă eficientă de luptă împotriva COVID-19.

”Încurajăm în continuare oamenii să se vaccineze. În momentul de față, Primăria Buftea are un protocol de colaborare cu Spitalul Buftea, în sensul că am pus la dispoziție autoturisme pentru ca personalul medical să se deplaseze în centrele cu bătrâni, în centrele de persoane nedeplasabile. Am organizat echipe mobile pentru a răspunde oricăror solicitări în acest sens.

Considerăm că vaccinarea este singura armă împotriva acestui virus și de fiecare dată suntem alături de oameni pentru a le explica în detaliu efectele acestui vaccin. Ne-am bucurat că în momentul de față am văzut un număr foarte mare de oameni care vin  la centrul de vaccinare. Asta nu ne face decât să credem că în viitorul apropiat putem trece mult mai ușor peste acest val patru al pandemiei de coronavirus”, ne-a declarat primarul ­Gheor­ghe Pistol.