Cetățenii comunei Balotești se pot considera norocoși pentru că au avut șansa de a accesa mult mai ușor centrul de vaccinare amenajat în localitatea lor.  Printr-o foarte bună organizare a medicilor de familie, gestionată la solicitarea administrației comunei Balotești s-a reușit includerea în platformă și  programarea prioritară a vaccinării la centrul de vaccinare Balotești, a cetățenilor din comună cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice. Practic, 70 la sută dintre persoanele vaccinate în  centrul din Balotești sunt cetățeni ai comunei, ne-a declarat primarul Cristian Ștefan Pretorian.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 541

Centrul de vaccinare Balotești a fost amenajat în str. Unirii 154 A, într-o fostă hală agroalimentară care fusese transformată în sală de fitness.

”Noi, primăria, am preluat-o și am făcut amenajarea așa cum este acum, încă în luna ianuarie 2021, după ce a apărut decizia de înființare a centrelor de vaccinare. Am creat acolo condițiile necesare pentru cel puțin un flux de vaccinare. Am vrut 2 fluxuri, dar a fost avizat unul singur, deoarece clădirea nu avea suficiente intrări și ieșiri”, ne-a declarat primarul comunei Balotești.

Amenajarea centrului de vaccinare, cât și dotarea spațiului, s-au făcut exclusiv cu bani de la Consiliul Local”, ne-a mai spus primarul.

Noi am asigurat tot ce era necesar pentru buna funcționare a unui astfel de centru. Avem 3 frigidere, 2 pentru vaccinuri și 1 frigider pentru personal, trei paturi, 3 scaune pentru vaccinare, mai multe încăperi, 4 chiuvete mobile, laptopuri, mobilier, mese, scaune. Centrul de vaccinare este dotat, de asemenea, cu o trusă medicală de prim ajutor, defibrilator, oxigen, avem tot ce ne trebuie, inclusiv adrenalină. Am asigurat cadrele medicale, avem medici de familie din comună, asistente medicale, registratori, ­l­e-am făcut contract și totul funcționează corespunzător”, a mai explicat edilul.

Centrul de vaccinare funcționează, începând cu data de 15 martie, conform unui program zilnic, în intervalul 8.00-20.00, cu două ture, fiind vaccinate 60 de persoane pe zi. Medicii de familie au reușit să includă în platformă și să programeze pentru vaccinare persoanele peste 65 de ani și persoane cu boli cronice cât mai aproape de domiciliu”, a menționat primarul.

”Toate consumabilele, însemnând mănuși, măști, halate de protecție de unică folosință, dezinfectanți, au fost asigurate de noi. Până acum nu a fost făcut niciun decont către DSP cu aceste lucruri. Vom vedea pe viitor dacă vom face sau nu. Pe lângă costurile inițiale cu amenajarea, costurile vor crește pentru că în fie­care săptămână facem comenzi pentru consumabile.  Conform ordinului, aceste produse sunt decontate în limita a 20 sau 25.000 lei pe flux. Pe lângă cheltuielile cu personalul. La începutul lunii aprilie vom face decontul, pentru că am început activitatea în data de 15 martie. Atunci vom vedea ce s-a consumat”, a mai declarat primarul.

Un centru foarte bine organizat, pacienții sunt mulțumiți

Pregătirea centrului de vaccinare a început încă din luna ianuarie, iar în luna februarie a fost terminat. Avizarea  a durat aproximativ o lună din partea DSP. Între timp, centrul a fost dotat și este perfect funcțional din data de 15 februarie, fiind încheiate, prin primărie, contracte de prestări servicii cu fiecare cadru medical care lucrează în centrul de vaccinare.

Centrul funcționează fără probleme, nu au fost înregistrate incidente, spațiile sunt aerisite, ­mari, culoarele de intrare și ieșire sunt despărțite prin panouri, fiecare cetățean se dezbracă într-un spațiu amenajat special. În cazul în care au fost anulate programări, au fost contactați vârstnicii peste 65 de ani care se află pe liste de așteptare tot din Balotești.

”Au fost patru sau cinci astfel de cazuri. Încercăm astfel să nu pierdem niciun vaccin”, a subliniat primarul Cristian Ștefan Pretorian.

Dr.  Anca Petcu, medic primar medicină de familie, coordonatorul centrului de vaccinare Balotești, ne-a declarat, la rândul său, că centrul de vaccinare este foarte bine organizat, la buna desfășurare a activității de vaccinare contribuind 5 medici, 8 asistenți și 2 registratori. ”Este un centru foarte bine amenajat, oamenii sunt mulțumiți, noi suntem mulțumiți, nu am avut niciun fel de problemă post vaccinare”, ne-a spus dr. Anca Petcu, care a semnalat că nu au fost probleme după vaccinare deoarece majoritatea pacienților fiind din Balotești, s-ar fi aflat foarte ușor. Începând cu data de 15 martie, au fost vaccinați pacienți peste 65 de ani și cu boli cronice. S-a deschis platforma și pentru etapa a treia, dar pentru programări sunt în așteptare.

Vaccinarea, primul pas spre normalitate

”Este foarte mult de muncă, iar noi în cabinetele de medicină de familie nu ne lovim de management sanitar. Aici este foarte mult management sanitar, se fac ture, pontaje, se face recepția vaccinului, trebuie să mă asigur de tot ceea ce ține de buna funcționare a centrului. Am fost instruită de DSP, iar dacă respecți momentele când poți cere dozele, ți se asigură continuitatea”, a precizat medicul coordonator.

Dr. Anca Petcu a făcut și o scurtă prezentare a centrului de vaccinare: „Astfel, pacientul intră  în zona de recepție cu programarea și cartea de identitate. După ce sunt scanate buletinele pe tabletă, pacientul merge la cabinetul medicului coordonator. Dacă totul este în regulă, pacientul merge la sala de dezechipare, își lasă hainele și apoi merge la camera de triaj. Acolo un medic și un asistent medical fac o preselecție în funcție de comorbiditățile pacientului. Trebuie completat un chestionar și vor fi măsurați parametrii vitali pentru fiecare pacient în parte. După triaj, se merge în sala de vaccinare, unde o asistentă va face vaccinul. Dozele de vaccin stau în frigidere. Momentan, se vaccinează cu Moderna, iar fiecare flacon în parte se deschide cu jumătate de oră înainte de sosirea pacientului. După terminarea procesului de vaccinare, se merge în sala de post vaccinare unde se așteaptă 15-30 minute, pentru a vedea dacă apar reacții adverse, sub supravegherea unui medic. În final, se primește adeverința conform căreia se atestă că s-a făcut prima doză de vaccinare”.

În privința vaccinării, dr. Anca Petcu a precizat că este foarte convinsă de eficacitatea vaccinului  și abia a așteptat să se vaccineze.

”Eu îndemn pacienții să vină să se vaccineze. Eu m-am vaccinat în prima categorie. Atâta timp cât vaccinurile au trecut de Agenția Europeană a Medicamentului, este clar că eficacitatea există și raportul risc -beneficiu este unul foarte bun, iar pacienților încerc să le explic la cabinet, dacă sunt reticenți, că mai ales dacă au foarte multe boli sunt cei mai expuși bolii. Vaccinarea este primul pas spre normalitate, este primul pas spre sfârșitul acestei pandemii. Aveți încredere în medici, aveți încredere în vaccin”, a încheiat medicul.