⬤ Parohia Chitila 2 a fost târnosită, la 14 ani de la punerea pietrei de temelie 

⬤ Localnicii se află sub ocrotirea Maicii Domnului și a  Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință  

⬤ Primăria și Consiliul Local au susținut lucrările în proporție de peste 90%

Duminică, 3 octombrie. S-a mai scris o filă din istoria orașului Chitila. Una dintre cele mai frumoase biserici din Ilfov a fost târnosită și dată spre închinare și rugăciune credincioșilor, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, delegați ai Patriarhiei Române și preoți din parohiile apropiate Parohiei Chitila 2, la 14 ani de la punerea pietrei de temelie. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 570, ediția print

Chitila și toți creștinii ortodocși din oraș au trăit, duminică, pe 3 octombrie, o nouă zi istorică, în care credința, iubirea și cultura spirituală s-au împletit armonios. ­Într-o zi splendidă de toamnă, în care totul părea a străluci în lumina soarelui, un număr impresionant de credincioși au asistat cu bucurie și dreaptă credință, la toată rânduiala bisericească ce a marcat deschiderea ușilor unui nou lăcaș de închinăciune, în județul Ilfov. Soborul slujitor a fost condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a binecuvântat atât lăcașul de cult, cât și creștinii ce au asistat la slujba minunată. Cu acest prilej, rugătorii s-au bucurat și de prezența Părintelui Ioan Bondar, actualul Protopop al Protopopiatului Ilfov Sud și a fostului Protopop, Părintele Romică Macovei, reuniți în soborul slujitor. La ­ceas de mare sărbătoare, în fruntea credincioșilor care s-au rugat și și-au regăsit liniștea sufletească în așezământul sacru din inima orașului, s-a aflat primarul Emilian Oprea, cel care a și făcut posibilă ridicarea ctitoriei. 

Așezământul ­ctitorit de primarul orașului, Emilian Oprea, cu sprijinul Consiliului Local, a fost închinat Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Localnicii și întreaga așezare se află așadar, și sub ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, cea mai iubită și mai mare dintre toți sfinții. Într-o atmosferă de mare frumusețe duhovnicească, printr-o slujbă impresionantă, grandioasă, săvârșită de clerici, Parohia Chitila 2 a devenit darul lui Dumnezeu pentru creștinii locului. 

“Este un eveniment deosebit pentru această parohie care are un lăcaș nou, măreț, potrivit nevoilor spirituale ale acestei comunități numeroase. Evenimentul de astăzi marchează momentul în care această lucrare făcută cu multă osteneală, cu multă cheltuială de către părintele paroh, Consiliul Parohial, enoriași ai acestei parohii și cu sprijinul nemijlocit și substanțial al Primăriei și al Consiliului Local, iată că prin slujba de sfințire devine casa lui Dumnezeu, poartă a Cerului și laborator al sfințirii și mântuirii vieții noastre. Un primar destoinic, vrednic și darnic care împreună cu enoriașii și cu preotul paroh au făcut ca astăzi, această biserică să fie îmbrăcată în lumina harului Duhului Sfânt. Așteptăm ca în perioada următoare să fie înfrumusețată și cu pictura necesară desfășurării vieții duhovnicești la cele mai înalte cote. Îl felicităm pe părintele paroh, pe domnul primar și pe dvs. – toți cei ce l-ați ajutat pe părintele Doru Marian să înfăptuie acest vis frumos! Îl rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Mirele bisericii să vă răsplătească pe fiecare în parte, să vă dăruiască pace, bucurie, credință puternică și nădejdea că avându-i ocrotitori pe Maica Domnului și pe Sfântul Mucenic Gheorghe, veți trece biruitori peste toate încercările și ispitele vieții”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar ­Patriarhal, îndemnând lumea la credință și la mărturisirea credinței.  

“Astăzi este o sărbătoare pentru noi, pentru parohia noastră, pentru orașul nostru pentru că, după ani de trudă, avem bucuria unei case noi a lui Dumnezeu, în care vom aduce slavă și rugăciune. Este un exemplu al faptului că, într-o lume secularizată și într-o eră pe care mulți o consideră post creștină, noi, credincioșii din orașul Chitila, arătăm că suntem creștini, că Dumnezeu este în sufletele și în casele noastre, că noi mergem în casa lui Dumnezeu pentru a aduce slavă Lui. Le mulțumim tuturor celor ce s-au implicat și au fost alături de noi, începând cu domnul primar și Consiliul Local, Primăriei Chitila, celor din Comitetul și din Consiliul Parohial! Le mulțumim tuturor și astăzi putem demonstra încă o dată faptul că noi, cei din orașul Chitila, nu întâmplător avem pe siglă Sfânta Cruce, fiindcă arătăm tuturor că suntem creștini și că ne mândrim cu acest lucru. Ne rugăm Bunul Dumnezeu să ne ocrotească în continuare, așa cum a făcut-o până acum”, a spus părintele paroh Doru Marian Dumitrache. “Biserica aceasta s-a născut ­dintr-o necesitate pastoral misionară întrucât și în orașul Chitila, ca și în celelalte localități din jurul Capitalei, numărul enoriașilor a crescut foarte mult și de aceea a fost nevoie să fie construită o biserică mai mare. Lucrările au demarat sub conducerea părintelui Doru Marian Dumitrache, în anul 2007. După mai mulți ani de stagnare, în anul 2018, lucrările au fost reluate și cu ajutorul autorităților locale, în frunte cu domnul primar Emilian Oprea, iar acestea au fost duse acum la bun sfârșit”, a explicat Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud.  

Daruri, distincții și aprecieri pentru binefăcătorii bisericii 

În semn de prețuire și binecuvântare, Părintele Varlaam Poieșteanul a venit la Chitila încărcat cu daruri pentru cei ce s-au ostenit să zidească biserica. Astfel, părintele paroh Doru Marian Dumitrache a primit cel mai înalt rang din Biserica Ortodoxă Română, cel de iconom stavrofor și dreptul de a purta brâu roșu, bederniță și cruce pectorală. În semn de prețuire și recunoștință, Episcopul i-a oferit primarului Emilian Oprea, Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni. Aceeași distincție i-a dăruit-o și familiei Cristian Tudose și Ilona Fodoroiu, enoriași ai Parohiei Chitila 2. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor i-a oferit-o Consiliului Parohial al parohiei. De asemenea, PS Varlaam a mai dăruit și Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului, pe care a înmânat-o reprezentantului Comitetului Parohial al parohiei. 

“Acest proiect a fost gândit încă de la începutul anilor 2000, cu fostul preot paroh, părintele Gheorghe Dobra, cu actualul părinte paroh Doru Marian Dumitrache. A fost o promisiune făcută în fața lui Dumnezeu și enoriașilor din această parohie pentru că bisericuța în care s-a slujit până acum, timp de o sută de ani, era neîncăpătoare, deoarece acest cartier s-a extins, s-a dezvoltat și avea nevoie de un nou lăcaș de cult. Am reușit să facem acest lucru, este adevărat într-un timp mai îndelungat pentru că am început în forță cu structura, după care a venit criza din 2008 și au venit alte proiecte ale orașului. Între timp am adus lângă noi și câțiva sponsori și, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reușit să sfințim această frumoasă biserică, printr-o slujbă minunată, săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Sper să finalizăm și pictura cât de curând. Până acum, din banii Primăriei Chitila s-a făcut totul, de la amenajarea curții până la structura bisericii, cu tot ceea ce înseamnă tencuieli, instalații, acoperiș, toate învelitorile și tot exteriorul. Catapeteasma, vitraliile, pardoseala au fost donate de către alți oameni de bine. Am certitudinea că vor veni și mai mulți oameni lângă noi de aici înainte. Mai ales că de acum au o biserică nouă, sigur se vor implica și enoriașii parohiei mai mult. Părintele paroh este un părinte în adevăratul sens al cuvântului, cu iubire de oameni, cu multă bunătate și am toată încrederea că va rămâne un om deosebit așa cum îl știm noi, comunitatea. De acum înainte, credincioșii se vor putea ruga aici, pentru că slujbele se vor oficia în noua biserică. Avem patru parohii în orașul Chitila, iar Primăria le susține pe toate”, a spus primarul Emilian Oprea.