Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat marți, pe 5 octombrie, într-o vizită la Mănăstirea Cernica, prilejuită de împlinirea a 28 de ani de la moartea părintelui Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai înzestrați teologi creștini din toate timpurile. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârșit cu această ocazie, o slujbă de pomenire a marelui teolog și a mitropoliților care își dorm somnul de veci în cimitirul din curtea mănăstirii.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 570, ediția print

Considerat drept cel mai mare teolog român și cel mai mare teolog ortodox al secolului XX, părintele Dumitru Stăniloae este propus pentru canonizare pentru anul 2025. Preot, teolog, profesor universitar, specialist în dogmatică, traducător, scriitor și ziarist, Dumitru Staniloae este numit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, „un teolog al Crucii, Învierii lui Hristos și al luminii Preasfintei Treimi”. El este recunoscut așadar, drept unul dintre cei mai de seamă “gânditori creștini” din lume. “S-a născut la Vlădeni (n.r. – judetul Brasov) ca ultimul dintre cei cinci copii ai lui Irimie și Rebeca Stăniloae, nepoată de preot ortodox. A urmat studiile secundare la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov între 1914 și 1922, și cele superioare la Facultatea de Litere a Universității din București (doar primul an), conti­nuând apoi cu Facultatea de Teologie din Cernăuți (între anii 1923 – 1927). La Cernăuți a obținut doctoratul în 1928. A fost trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la Facultățile de Teologie din Atena (1927-1928), Munchen și Berlin (1928-1929) pentru a se specializa în dogmă și istorie bisericească și a efectuat călătorii de studii și documentare la Paris și Belgrad. După reîntoarcerea în țară, Stăniloae a ocupat funcția de profesor suplinitor (1929), apoi provizoriu (1932) și titular din 1935 de dogmatică la Academia Teologică „Andreiană“ din Sibiu. Funcționează că profesor până în 1946. Între 1929-1932 și 1936-1937 a predat apologetică, între 1932-1936 teologie pastorală, iar între 1929 și 1934) limba greacă. A fost numit rector al Academiei Teologice în 1936 și ocupă această poziție până în 1946. În 1947 a fost transferat prin chemare la Facultatea de Teologie din București, la Catedra de Ascetică și Mistică. În 1948, odată cu transformarea Facultății în Institut Teologic de grad universitar, Dumitru Stăniloae a fost încadrat că profesor titular de Teologie Dogmatică și Simbolică. 

A fost numit „Doctor Honoris Causa” al Institutului ortodox Saint Serge din Paris în 1981 și a fost premiat la Londra cu distincția onorifică „Crucea Sf. Augustin din Canterbury”, pentru merite teologice și creștinești. În 1990 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 1991 a fost membru titular, în același an fiind numit Doctor Honoris Causa al Facultății de Teologie din Atena. În 1992 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. A murit în 1993, la București, la vârsta de nouăzeci de ani”, conform Wikipedia.org. 

Izvor bogat de învățăminte, părintele Dumitru Stăniloae a lăsat credincioșilor vremurilor noastre, un adevărat tezaur spiritual. Din moștenirea sa intelectuală se remarcă traducerea lucrării “Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii”, în douăsprezece volume. 

Inzestrat cu daruri speciale de Bunul Dumnezeu, Părintele Stăniloae s-a dovedit a fi unul dintre cei ce L-au mărturisit fără preget pe Mântuitorul Iisus Hristos în temnițele comuniste. 

Tot marți, pe 5 octombrie, Patriarhul a aprins și câte o candelă la mormintele celor trei Mitropoliți Primați înmormântați în cimitirul Mănăstirii Cernica, Nifon Rusăilă, Athanasie Mironescu și Konon Arămescu Donici. Potrivit Basilica.ro, anterior, la Centrul Social – Cultural „Sf. Ier. Calinic de la Cernica” a avut loc Ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La final, Preafericitul Părinte Patriarh a oferit Diploma și Medalia comemorativă a anului 2021 celor care s-au îngrijit ca lucrările de sistematizare și reamenajare a cimitirului Mănăstirii Cernica, să se desfășoare cât mai bine cu putință. 

“Mulţumim celor care au contribuit la buna organizare și înfrumuseţare a cimitirului. Este un cimitir plin de personalităţi deosebite din punct de vedere al slujirii Bisericii și culturii neamului”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh. Totodată, Patriarhul Daniel a apreciat faptul că la intrarea în cimitirul mănăstirii a fost amplasată o hartă cu locurile unde sunt înmormântate personalităţile reprezentative ale Bisericii care odihnesc la Cernica, informează Basilica.ro.

Foto: Basilica.ro