Deși PSD o ține „langa” cu sloganul „USL trăiește!”, este cât se poate de evident că fosta coaliție nu mai are nicio șansă să fie resuscitată. Ruptura este ireparabilă. Dar să rememorăm cum au decurs „ostilitățile” între cei doi foști aliați, care susțineau că Uniunea este un proiect care va dura o veșnicie. Părerea membrilor partidului liberal este unanimă, dovadă că, după ruptură, foarte puțini liberali au părăsit partidul, pentru a-l urma pe „calul troian” al PSD, Călin Popescu Tăriceanu. PNL nu a fost scos din joc brutal, ci treptat, treptat, aplicându-se, am putea spune, metoda „picăturii chinezești”.
PSD voia UDMR la guvernare
USL a luat naștere între două partide aflate în postură de parteneri egali, chiar dacă PNL nu era la fel de bine situat în opțiunile electoratului. La acest parteneriat s-a atașat, ulterior și UNPR, care, inițial, era împotriva PSD. PSD și-a asumat găzduirea noului venit, pe listele sale. Aceasta a fost prima concesie făcută de Antonescu, pentru bunul mers al Uniunii. A urmat o nouă „mașinațiune” a PSD. În noaptea câștigării alegerilor, Victor Ponta sugera că la guvernare ar putea fi cooptat și UDMR. Dar PNL nu putea accepta aceasta, după ce, atât UNPR cât și UDMR sprijiniseră Guvernul Boc. Cele două formațiuni susținuseră măsurile de austeritate ale acestui Executiv. Atunci a fost prima dată când PNL nu a acceptat să facă vreo concesie. Cooptarea UDMR la guvernare nici nu-și avea rostul, având în vedere majoritatea confortabilă a USL.
Pactul de coabitare nu a fost discutat în coaliție
După acest episod, o altă mișcare a PSD, cu care PNL nu a fost de acord, a fost parafarea pactului de coabitare dintre Ponta și Băsescu. Acest pact nu a fost discutat niciodată în cadrul Uniunii. Este cât se poate de clar că președintele PSD își dorea ca președintele Băsescu să-l desemneze să alcătuiască noul guvern și, astfel, să devină prim ministru. Faptul că s-a dus la președinte de capul lui, fără să discute acest pact în Uniune, i-a înfuriat pe partenerii liberali din USL, care nu l-au recunoscut niciodată.
La guvernare, la fel ca în Opoziție
O altă picătură, care a contribuit la umplerea paharului răbdării, a fost modul în care au fost distribuite și reorganizate ministerele. Practic, miniștrii liberali s-au trezit la conducerea unor „ciozvârte” de ministere. De la Ministerul de Interne, Administrația Publică „și-a luat zborul” către Ministerul Dezvoltării, Finanțele au pierdut Bugetul, prin apariția unui nou minister, cel cu același nume, la Transporturi, drumurile, toate, s-au întâlnit la Ministerul Marilor Proiecte, Energia a fost „disipată” de la Ministerul Economiei către nou-înființatul Minister al Energiei, Romgaz a fost preluat de Secretariatul Guvernului ș.a.m.d. În atari condiții, un liberal, întrebat cum este la guvernare, spunea, făcând haz de necaz, că e la fel ca-n Opoziție.
Soluția finală: divorțul
Un eveniment, care a contribuit la demolarea miniștrilor PNL, a fost accidentul de avion din Apuseni. Atunci, ministrul de Interne a fost nevoit să demisioneze. Aici a intervenit „momentul Iohannis”. În urma modului în care PSD a refuzat, cu obstinație, să accepte funcția de vicepremier pentru Iohannis, ruptura, care de-abia se întrezărea între cei doi parteneri de coaliție, s-a lărgit considerabil. Era cât se poate de clar că PSD își dorea și Internele și că prezența lui Iohannis în Guvern l-ar fi stânjenit enorm pe premier, care, cu siguranță, ar fi ajuns să fie eclipsat de acest politician cu imagine foarte bună în ochii electoratului. Pentru aceasta, PSD a apelat la un joc duplicitar. Una se spunea în presă și altceva se „cocea” în culisele partidului. Rezultatul a fost cel pe care-l știm. Exasperat de „măgăriile” colegilor de coaliție, PNL a ales soluția cea mai bună. A renunțat la acest proiect, când a realizat că partenerii lui nu joacă cinstit. A fost un pas prin care PNL a revenit la deviza partidului, „Prin noi înșine”.
P.S. Pentru că suntem în campania pentru europarlamentare, trebuie să vorbim de o altă atitudine ignobilă a PSD. Mă întreb, de ce cu opt luni înainte de ruperea Uniunii, PSD, care susținea că vrea să continue proiectul USL, a decis să meargă pe liste separate la europarlamentare? Acum, ei candidează alături de UNPR și PC, într-o așa zisă Uniune Social Democrată. Atunci, nu se putea, acum, se poate…