În timp record, Primăria comunei Vidra (care va fi lider de proiect) în parteneriat cu DGASPC Ilfov și cu echipa Consiliului Județean Ilfov au reușit să depună proiectul pentru finanțarea din fonduri PNRR a primului centru de zi pentru copiii cu dizabilități din județ.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 692

Acesta urmează să fie construit în localitatea Vidra și va avea ușile deschise pentru toți copiii cu nevoi speciale din județ. Va fi special conceput pentru a-i face pe copii să simtă că se află într-un mediu prietenos, înconjurați de specialiști care, treptat, îi vor învăța să se integreze în societate și să nu se simtă marginalizați. ”În județul Ilfov sunt înregistrați peste 1.800 de copii cu certificate de handicap. Acest lucru înseamnă că, zilnic, familiile lor se gândesc la cursuri speciale pentru recuperare, la cum să-i integreze pe acești copii în societate, pentru a avea un viitor normal. Practic, acest centru, pe care l-am gândit împreună cu echipa mea, va asigura sprijin terapeutic gratuit, mai exact: kinetoterapie, psihoterapie, artterapie, logopedie, toate cursurile fiind gândite pentru a-i ajuta să-și depășească dizabilitățile și a-i face să realizeze că și ei pot duce o viață normală, alături de familiile lor, fără să existe riscul excluderii sociale” a explicat Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Ministerul Muncii a lansat la începutul acestui an un apel de proiecte în cadrul Componentei 13 – Reforme sociale din PNRR, Investiția 2 – Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie.

Și cum la nivelul ju­dețului Ilfov nu există organizat de către autoritățile publice competente un serviciu social de zi destinat copiilor cu dizabilități, deși în evidențele DGASPC Ilfov existau, la 31 decembrie 2023, 1.813 copii cu handicap, din care 47 aflați într-o formă de îngrijire la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și 1.766 copii cu certificate de handicap, proveniți din familii de pe raza întregului județ, se impunea ca necesară existența unui astfel de centru. Lipsa accesului la servicii de recuperare la nivel local înseamnă, pentru copiii care provin din familii cu situație materială precară, expunerea direct la riscul de separare de familie. Prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor servicii de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională, activități de sprijin, consiliere, educare a părinților sau a altor persoane care au în îngrijire acești copii, abandonul lor de către familii sau instituționalizarea lor vor fi prevenite. Centrul va asigura beneficiarilor, cu vârste de la 3 la 18 ani, și accesarea de servicii/terapii de recuperare/reabilitare funcțională, stimulare senzorială, terapie psihologică, educațională, sport adaptat etc.