Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unității de învățământ preșcolar
◉Spații mai generoase pentru cei mici
◉ Și terenul de sport al comunei va fi refăcut
Încă un pas important a fost făcut pentru sistemul de educație din comuna Ștefăneștii de Jos, sat Ștefăneștii de Sus, prin aprobarea, de către Consiliul Local, a indicatorilor tehnico-economici pentru construirea noii grădinițe cu program prelungit din Strada Zorilor, nr. 33-35.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 608, ediția print
”Pentru că investițiile în educație sunt importante pentru noi, noua grădiniță este proiectată la standarde moderne”, a anunțat primarul interimar Mircea Gheorghiță. Acesta a explicat că standardele moderne pe baza cărora va fi realizată noua unitate de învățământ preșcolar au în vedere reducerea pierderilor de căldură, amenajarea unui loc de joacă exterior de 180 mp, dotat cu figurine pe arc, tobogane, leagăne, complex de joacă, tartan colorat turnat, amenajarea unui spațiu verde de 270 mp, inclusiv plantarea de arbori și arbuști, precum și amenajarea unui spațiu destinat cultivării și grădinăritului legumelor. De asemenea, proiectul presupune ca grădinița să dispună de sistem de iluminat integral cu LED, împrejmuire dublă, sistem de irigare cu aspersoare automate, locuri de parcare care să includă 2 puncte de încărcare electrică.
Este foarte important de știut că și această clădire va fi dotată cu sisteme de detecția și stingerea incendiilor pentru conformarea la normele ISU. De asemenea, au fost prevăzute soluții pentru utilizarea energiei alternative, regenerabile, având în vedere caracteristicile și destinația clădirii, respectând normele NZEB, cât și dotării integrale cu echipamente, mobilier etc.
Caracteristicile de bază care descriu proiectul grădiniței din Strada Zorilor, din comuna Ștefăneștii de Jos, sat Ștefăneștii de Sus, vor fi similare cu cele specifice noii grădinița din Strada Rozelor, despre care am relatat într-un număr anterior al Jurnalului de Ilfov.
Astfel, noua grădiniță va avea o capacitate de 60 de copii preșcolari, cu cel puțin trei săli de grupă, filtru vestiar și izolator, cabinet medical, grupuri sanitare distincte (personal și copii), camere cu destinația dormitor, sală de mese, monitorizare video în exterior și interior.
Potrivit primarului interimar al comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță, și această investiție pleacă de la necesitatea de a avea un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților preșcolare cu program prelungit. Realizarea proiectului are ca obiectiv oferirea unui cadru de infrastructură educațională și materială adecvată pentru satisfacerea nevoilor comunitare privind nevoile de învățamânt preprimar corelat cu mobilitatea populației din această comună.
Spații mai generoase pentru cei mici
”Practic implementăm aceleași elemente, ca în cazul grădiniței din Strada Rozelor, doar că vom avea un amplasament mai mare, de 2.000 mp, față de 1.200 mp, cât are cealaltă unitate. Suprafața clădirii va fi și ea mai mare, ajungând la 900 mp în strada Zorilor, față de 700 mp grădinița din Rozelor. Având amplasament mai mare, la partea de exterior ne-a permis să ne jucăm cu spațiul verde care este mai mare, mai generos pentru copii. Am studiat și am încercat să urmăresc ce au alte țări mai dezvoltate, astfel încât noi să putem implementa în comuna noastră, în limitele noastre, soluții cât mai moderne. Așadar, vorbim despre spațiu verde mai generos plus un spațiu destinat grădinăritului, ceea ce este un obicei al țărilor civilizate, care și-au pierdut ocupația grădinăritului. La noi, din fericire, încă mai există această îndeletnicire, dar dorim să ne asigurăm că o putem păstra dedicându-i și spațiul grădiniței. Capacitatea este proiectată tot pentru 60 de copii, dar spațiile sunt mai mari, mai generoase. Pentru că ne dorim să ținem cât mai mult copiii afară, grădinița va dispune în exterior și de o copertină retractabilă”, a explicat edilul.
Acesta a subliniat că datorită faptului că proiectul va dispune de un spațiu mai mare, au fost delimitate spațiile de joacă. Astfel, a fost gândit un spațiu de joacă strict pentru copiii grădiniței, dar întrucât aceasta va fi realizată după demolarea vechii grădinițe, unde este disponibil un teren de sport, există intenția de a realiza un spațiu de joacă și în exteriorul grădiniței – deschis pentru tot publicul. ”În privința automizărilor și a echipamentelor, exact ca la cealaltă grădiniță, vor fi panouri solare și fotovoltaice de 20 kW, pompă de căldură pentru preparea apei calde, încălzire și răcire. Aerisirea se va face tot cu ventilație cu recuparare de căldură, geamurile se vor deschide, dar nu vom avea nevoie de ele. În exterior vor fi jocuri de lumini”, a spus primarul.
În momentul acesta se caută sursele de finanțare, proiectul fiind estimat la o valoare de circa 14 milioane de lei. ”Este o investiție destul de mare, dar prețul este dat de tehnologie și de dotări. La partea de dezvoltare a copiiilor, ne propunem tot felul de jocuri sensitive, tehnologie digitală adecvată pentru dezvoltarea copiilor, adică dezvoltarea fizică, a sănătății și igienei, dezvoltare social – emoțională, atitudini și capacități de învățare, dezvoltarea limbajului și a comunicării, dezvoltarea progresivă a vocabularului și dezvoltare cognitivă, cunoașterea și înțelegerea lumii”, a spus primarul.
Și terenul de sport al comunei va fi refăcut
Nu în ultimul rând, primarul a dorit să menționeze că va fi refăcut și terenul de sport al comunei, într-o altă zonă din localitate, inclusiv cu instalație de nocturnă. Terenul cu lățimea de 20 metri și lungime de 40 metri, adică circa 800 mp ar necesita o investiție de circa 300.000 lei, adică circa 70.000 euro, un proiect realizabil și important pentru comună.