Baza sportivă din comuna Chiajna este una dintre cele mai complexe și moderne din județul Ilfov, fără doar și poate. Mărturie stau performanțele realizate de sportivii legitimați aici încă de la vârste fragede, care, odată ce au atins un înalt nivel de pregătire, ajung să performeze în domeniul sportiv în care s-au pregătit.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 575

 

Meritul acestor perfor­manțe aparține, în bună măsură, administrației locale și primarului ­Mircea Minea, un împătimit al sportului, pe care el îl consideră o condiție ele­mentară pentru dezvoltarea și educația copiilor și a tinerilor din comună.

Așa a fost construită, de-a lungul anilor în care Mircea Minea a fost gospodarul localității, o bază sportivă de excepție, care oferă condiții de pregătire de înalt nivel pentru copiii și tinerii care sunt înscriși în secțiile sportive ale CS Concordia Chiajna.

Vorbim aici despre un stadion cu teren sintetic și nocturnă, de o sală de sport la standarde de ­elită, despre trei terenuri de antrenament și un teren de minifotbal cu suprafață sintetică adăpostit de un balon presostatic, precum și de un hotel pentru sportivi.

De asemenea, la baza de antrenament a clubului există și alte spații de cazare pentru sportivii aflați în cantonament, o sală cu aparate pentru pregătire fizică și un bazin cu apă încălzită pentru recuperarea sportivilior după efortul depus în diverse competiții.

Așadar, condiții perfecte pentru ca sportivii să atingă performanțe importante în urma pregătirii în această bază sportivă, una de top în județul Ilfov și chiar la nivel național.

În ciuda unor critici, activitățile sportive reprezintă o prioritate pentru Primăria Chiajna

Primarul comunei ­Chiajna, Mircea Minea,  ne-a vorbit despre modul în care comuna Chiajna a ajuns un reper în domeniul mișcării sportive, la nivel județean și nu numai.

„Pentru mine, a practica sportul este o condiție esențială pentru dezvoltarea personală. Atât dezvoltarea fizică, dezvoltare care are un impact pozitiv asupra sănătății celui care a practicat sportul, cât și asupra personalității și a caracterului sportivului. Pentru că sportul te învață disciplina și te modelează inclusiv din punct de vedere moral.

Iată de ce, încă din primii ani ai mandatelor mele, am dat o impor­tanță deosebită acestui domeniu al vieții noastre. Investițiile pe care le-am făcut în crearea unei baze sportive de nivel înalt, care să ofere condiții cât mai bune de pregătire pentru cei care vor să devină sportivi de performanță, își dovedesc roadele acum. Iar țelul meu principal în acest sens a fost acela de a le oferi copiilor și tinerilor din comună condiții cât mai bune să practice sportul la nivel de performanță. Cred că am reușit în mare măsură să atingem acest scop, dar sunt conștient că mai sunt multe de făcut în această direcție, de aceea vom continua să investim în acest domeniu”, ne-a declarat Mircea Minea, primarul comunei Chiajna.

Scurt istoric al clubului ilfovean

Clubul Sportiv Concordia Chiajna a fost înființat în anul 1957, având la vremea respectivă o singură secție sportivă, fotbal. Denumirile purtate de-a lungul timpului au fost GAC Chiajna, AS Chiajna și ILF Militari, în momentul în care echipa de fotbal a fost sponsorizată de Întreprinderea de Legume-Fructe Militari.

Echipa a jucat fotbal sub nivelul primelor trei divizii, la nivel de amatori. În anul 1988 formația din Chiajna a încercat promovarea în Divizia C de atunci, dar echipa n-a trecut de barajul de promovare. S-a realizat acest lucru în 1992, însă abia când Divizia A s-a numit o scurtă perioadă Divizia Națională.

Sezonul 2010/2011 a fost cel în care Concordia Chiajna a reușit promovarea în primul eșalon fotbalistic, avându-l la cârma echipei pe Laurențiu Diniță. A urmat sezonul 2011/2012, cel mai bun din istoria clubului, când Concordia a terminat campionatul pe locul 9 al clasamentului.

Au urmat două sezoane mai slabe, care au culminat cu sezonul 2018/2019 când, după un parcurs dezastruos, echipa de fotbal a clubului din Chiajna a retrogradat în Liga a II-a.

În acest sezon din eșalonul secund, Concordia are un parcurs foarte bun, la momentul de față aflându-se pe locul 3 al clasamentului ligii secunde, cu 30 de puncte, la egalitate cu ocupanta locului 2, U Cluj, care are un golaveraj mai bun.

Clubul are un Centru de Pregătire pentru Copii și Juniori

Potrivit unui raport întocmit de clubul sportiv din Chiajna, Federația Română de Fotbal (FRF) a evaluat, în anul 2020, Centrul de Pregătire pentru Copii și Juniori, în cadrul proiectului „Clasificarea Academiilor de Fotbal pentru Copii și Juniori”, ne-a spus Mugurel Porumbacu, team-manager la Centrul de Copii și Juniori.

„În urma inspecțiilor efectuate și a evaluării documentației depuse de administrația CS Concordia Chiajna cu privire la îndeplinirea cerințelor minime privind criteriul sportiv, de infrastructură, juridic și de personal Comisia Națională de Clasificare a  Academiilor de Copii și Juniori din România a atribuit clubului CS Concordia Chiajna un număr de  84,81 puncte clasându-se astfel pe un meri­tuos loc patru în topul academiilor din România.

În urma acestei clasări echipele de juniori mari, în speță juniorii Under 19 și juniorii Under 17, au obținut dreptul de a participa la Campionatul Național Liga Elitelor, campionat organizat de către FRF la care participă cele mai puternice 24 de cluburi din Romănia”, a relevat raportul, potrivit lui Mugurel Porumbacu.

În acest moment, la nivel de copii și juniori, în cadrul clubului există 10 echipe diferențiate pe categorii de vârsă și categorii competiționale, iar un număr de 200  de copii și tineri au participat atât în competițiile oficiale organizate de FRF, cât și de Asociația Județeană de Fotbal Ilfov și Asociația Municipală de Fotbal București.

Mai mult, în cadrul centrului a fost înființată și o grupă de inițiere unde un număr de 80 de copii cu vârste cuprinse între 6  și 9 ani descoperă tainele fotbalului sub îndrumarea unor cadre calificate.

La Secția Handbal activează cinci echipe

Fotbalul nu constituie singura activitate sportivă desfășurată de clubul ilfovean. În cadrul acestuia există și o secție de handbal, coordonată de antrenorii Florin Apostol și Florea Ioana.

Astfel, în anul 2020 CS Concordia Chiajna s-a înscris cu 5 echipe la diferite categorii de vârstă în competitiile oficiale organizate de Federația Română de Handbal și Asociația Municipală de Handbal București, și anume:

● Juniori 3 masculin, născuți 2006/2007 – Campionat național FRH;

● Juniori 4 masculin, născuți 2008/2009 – Campionat municipal AMHB;

● Minihandbal masculin, copii născuți 2010/2011 – competiția Festival AMHB;

● Junioare 4 feminin, născute 2008/2009 – Campionat municipal AMHB;

● Minihandbal feminin, copii născuți 2010/2011 – Competiția Festival AMHB.

Antrenamentele se desfășoară atât  în  sala de sport a liceului Doamna Chiajna, cât și în sala din cadrul complexului sportiv Concordia Concordia.

De asemenea, echipa de juniori 3 masculin a participat în sezonul competițional 2019 – 2020 la campionatului național de juniori organizat de FR Handbal. La finalul jocurilor din grupa principală CS Concordia Chiajna a terminat pe locul 4 și s-a calificat în faza următoare a competiției – grupele „speranțe”, după victorii cu scorul de 41-7, cu CSȘ Tecuci, 26-24 cu CSȘ Ploiești și 34-19 cu Academia Junior Ploiești.

Rezultate bune au obținut, totodată, și celelalte echipe din cadrul acestei secții.

Boxerii secției de specialitate au participat la două competiții majore

Mugurel Porumbacu ne-a vorbit și despre o altă secție care își desfășoară activitatea în cadrul CS Concordia Chiajna, și anume despre secția de box, ai cărei sportivi au participat la două competiții organizate de Federația Română de Box.

„Având în vedere că încă de la începutul anului 2020 Fedederația Română de Box a programat două competiții majore, Campionatul Național de Seniori, în luna februarie, și Campionatele Naționale de Tineret, în martie, secția de box a beneficiat în perioada 24-31 ianuarie 2020 de organizarea unui stagiu de pregătire centralizată pentru un număr de patru sportivi și antrenorul coordonator, Dan Răzvan Iulian, în localitatea Azuga, județul Prahova.

La ­Campionatul Na­țio­nal de Seniori, desfășurat la Iași în perioada 3-9 februarie 2020, au participat 4 sportivi ai CS Concordia, și anume Robert Lungu, Alexandru Ioana, George Oțetaru și Stan Sorin, iar la campionatul de tineret au fost prezenți Marian Ionuț Radu, Daniel Dumitru. Marius Dinu și Daniel Ioniță.

În urma participării la Campionatul Național de Tineret, ediția 2020, Marian Ionuț Radu a obținut la categoria 56 kg locul 2 intrând în posesia  medaliei de argint și a titlului de vicecampion național, la categoria sa de vârstă”, ­ne-a informat managerul Mugurel Porumbacu.

Secția de baschet a fost înființată de curând

Mai exact, în luna ianuarie a acestui an. Conform responsabililor Clubului Sportiv Concordia Chiajna, a fost înființat „având în vedere scopul  statutar privind educația și practicarea sportului de către copii și tineri al CS Concordia Chiajna, coroborat cu obiectivul de a contribui la dezvoltarea și promovarea sportului și a activităților fizice sportive în diverse ramuri de sport destinate copiilor și tinerilor din comuna Chiajna”.

Karateka secției de Arte Marțiale au obținut rezultate deosebite în competiții

Artele marțiale sunt foarte îndrăgite de copii și tineri, astfel că responsabilii de la CS Concordia au venit în întâmpinarea acestora și a înființat și o secție de Arte Marțiale, sub îndrumarea antrenorilor Aurel Pătru (7 dan karate Shotokan), antrenor principal, dar și antrenor al echipei naționale de karate a României, și Sorin Alexandru Burtan (3 dan karate Shotokan), antrenor secund, multiplu campion mondial și european.

Potrivit raportului amin­tit mai sus, „secția de Arte marțiale a Clubului Sportiv Concordia Chiajna și-a îndeplinit obiectivele de performanță propuse pentru anul 2020, pe plan național și pe plan internațional toate competițiile fiind oprite/suspendate din cauza declanșării stării de pandemie mondială cauzată de infectarea cu virusul SARS-CoV2”.

În cadrul acestei secții, există două grupe: grupa de performanță și grupa de inițiere.

Astfel, grupa de performanță a secției de arte marțiale – karate este formată din 11 sportivi (4 fete și 7 băieți), componenți ai lotului național de karate din cadrul Federației Române de Arte Marțiale, la categoriile cadeți, juniori și tineret. Aceștia sunt: la fete – Karina Stanciu, Aurora Marcu, Alexandra Mocanu și Alexandra Mihalache, iar la băieți – Eric Bocu, Horia Lăcătușu, Ricardo Paganetti, David Frățilă, Robert Negulescu, Rareș Hodoiu și Antonio Chiriac.

„Sportivii grupei de performanță din cadrul secției de arte marțiale au participat la Campionatul Național de Karate SKDUN, desfășurat la Voluntari, jud. Ilfov, în data de 7 martie 2020 și au obținut 24 de medalii (6 aur, 7 argint și 11 bronz). În clasamentul general pe medalii, clubul a obținut locul 4, din 41 de cluburi participante”, se precizează în raportul clubului din Chiajna.