Comisarul șef Aurelian Ciocîrlan a a fost numit la conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov în ianuarie 2016. A trecut de atunci jumătate de an de la preluarea acestei funcții, un bun prilej pentru inspectorul șef al IPJ Ilfov de a ne prezenta un bilanț al primelor șase luni de când conduce această instituție fundamentală pentru siguranța cetățeanului și pentru combaterea infracționalității.

Inspectorul șef al IPJ Ilfov este un polițist cu o experiență bogată, căpătată de-a lungul a 25 de ani de activitate. În timpul carierei sale a îndeplinit multe misiuni, funcții și responsabilități. Acum, după cum ne-a mărturisit, se confruntă cu una dintre cele mai grele misiuni din carieră, fapt care îl face să se mobilizeze la întreaga sa capacitate. Despre toate acestea și despre munca polițiștilor ilfoveni, inspectorul șef al IPJ Ilfov ne-a vorbit într-un interviu.

Jurnalul de Ilfov: Vom începe direct. Cum puteți caracteriza si­tuația din județul Ilfov, din punct de vedere al in­fracționalității?

Comisar-șef Aurelian Ciocîrlan: Pot să vă spun, și o spun ori de câte ori am ocazia, Ilfovul este un județ sigur. În ultimele 6 luni, infracțiunile sesizate reprezintă un număr de 7.261 de sesizări cu caracter penal, ceea ce reprezintă doar 2,4% din totalul infracțiunilor la nivel național. În ceea ce privește nivelul infracțiunilor sesizate și comise la nivel stradal, acestea se cifrează la 1,5% din totalul evenimentelor de acest gen, din România. Un procentaj foarte bun, la nivel național, vă asigur. Este, consider eu, și meritul activității desfășurate de polițiștii ilfoveni. În ultima vreme, am depus multe eforturi, ne-am prioritizat acțiunile, am dispus măsuri de eficientizare, un management organizațional flexibil, măsuri care ne-au ajutat să obținem rezultate pozitive, cu care ne mândrim. Toate acestea, cu un efectiv de doar 1.046 de cadre, deoarece ne confruntăm cu un deficit de personal de 10%. Sperăm să reducem acest deficit prin repartizarea unor agenți și ofițeri din noua promoție a absolvenților din instituțiile noastre de învățământ și tragem nădejde că vom „îndulci” acest deficit de 10%, astfel încât să lucrăm la capacitate maximă, cu o mobilitate și operativitate corespunzătoare.

 

IPJ Ilfov, cu ochii pe evazioniști și contrabandiști

JdI: Știm că depistarea și combaterea infracțiunilor economice au o pondere importantă în activitatea polițiștilor ilfoveni. Vorbiți-ne despre rezultatele înregistrate în ultima perioadă.

Cms. șef Aurelian Ciocîrlan: Combaterea și prevenirea evaziunii fiscale, sub toate formele ei, asigurarea unui cadru legal în mediul de afaceri, respectarea legislației în do­meniul achizițiilor publice reprezintă obiective importante pentru polițiștii ilfoveni, alături de un alt obiectiv gene­ral, anume, siguranța cetă­țeanului. Este o activitate deosebit de laborioasă, având în vedere că pe teritoriul județului își desfășoară activitatea peste 61.000 de agenți economici. În ultimele 6 luni, am avut și câteva succese notabile, unul dintre acestea înregistrându-se în domeniul contrabandei cu țigări. Nu mai devreme de acum 2 săptămâni, polițiștii din cadrul IPJ-SICE, pe baza unor informații proprii, potrivit cărora  județul urma să fie tranzitat de un transport important de țigări de contrabandă, au organizat un filtru pe raza orașului Buftea. În urma acestei acțiuni, la care s-a lucrat o perioadă de trei luni de zile, a fost depistat un autotren condus de un cetățean moldovean, încărcat cu 16.200 kg de dioxid de siliciu ambalat în saci din material textil, folosit drept paravan pentru ascunderea mărfii de contrabandă. În urma percheziționării autotrenului, au fost descoperite un număr de 1.561.600 țigarete marca „Plugarul”, ambalate în 128 de baxuri. Întreaga cantitate de țigări, precum și autotrenul, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.

În ceea ce privește evaziunea fiscală, în cadrul unei acțiuni desfășurate la nivel național, polițiștii ilfoveni au înregistrat un alt succes important. Acțiu­nea a vizat un număr de 82 de percheziții domiciliare, în județul Ilfov, municipiul București și în alte 10 județe ale țării, care au avut drept scop destructurarea unei grupări infracționale alcătuită din 11 persoane specializate în comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul construcțiilor și a materialelor reciclabile, în ur­ma cărora a fost înregistrat un prejudiciu de 4,5 milioane de euro. Ca urmare a investigațiilor efectuate, s-a constatat că, în perioada 2014-2015, membrii grupării, din care făceau parte și persoane din Sintești, jud. Ilfov, au înființat o serie de societăți-fantomă, prin intermediul cărora zeci de firme de pe teritoriul țării au retras ilegal din circuitul economic sume în numerar de ordinul milioanelor de euro. În acest caz au fost reținute 10 persoane, aflate, în prezent, sub control judiciar, iar 70% din prejudiciu a fost recuperat prin instituirea de măsuri asiguratorii.

 

Polițiștii ilfoveni, spaima tâlharilor și spărgătorilor

JdI: Cum se situează Ilfovul în privința infracțiunilor cu violență, împotriva persoanei, dar și a patrimoniului?

Cms. șef Aurelian Ciocîrlan: Aici înregistrăm, clar, o dinamică descrescătoare. În primele 6 luni, așa cum vă spuneam, am primit, în total, 7.261 de sesizări cu caracter penal, în creștere cu 2,4% față de perioada similară din 2015. Din totalul acestor dosare penale, în 2.405 cazuri polițiștii ilfoveni s-au sesizat din oficiu, ceea ce arată că un număr tot mai mare de fapte au fost surprinse în flagrant. Dar, ceea ce ne mulțumește, și aici revin la întrebarea dvs., este faptul că, prin eficientizarea acțiunilor specifice întreprinse, am reușit diminuarea numărului de infracțiuni contra vieții, fapte deosebit de grave, cu 27,3%, astfel încât, în primele 6 luni nu s-a înregistrat decât un singur omor, față de 3, anul trecut. În ceea ce privește tentativele de omor, în primul semestru au fost înregistrate doar 4 asemenea fapte (două în segmentul stradal), față de 8, în 2015. O diminuare semnificativă, așadar.

În domeniul infracț­iunilor contra patrimoniului (furturi din locuință), am înregistrat o reducere semnificativă de 26%, la furturi din anexe gospodărești reducerea este de 36%, la furturi din societăți comerciale scăderea se cifrează la 2,9%, iar la furturi din autoturisme, de 21,1%. Și numărul infracțiunilor stradale (din care 10 tâlhării) a scăzut cu 13%. În acest sens, ne-ar prinde bine să aflăm și părerea cetățenilor, care ne-ar putea călăuzi activitatea în domeniu. Pot spune, în acest sens, că procentul de identificare a autorilor infracțiunilor se ridică, undeva, la 45-47%, la furturi auto și la 90%, la tâlhării. De asemenea, în domeniul furturilor din locuințe, nu ne confruntăm cu grupuri organizate. În schimb, am destructurat o grupare de „țepari”, cum i‑am numit noi, formată din mai mulți indivizi din Giurgiu, Ialomița și Ilfov, care înțepau pneurile autoturismelor din parcările marilor magazine sau de pe Centură și care, atunci când proprietarul autoturismului schimba roata, sustrăgeau obiectele aflate în mașină, deseori cu violență, prin agresarea ocupanților autorurismului. Ca o concluzie, nu ne confruntăm cu o infracționalitate gravă ci, mai degrabă, cu una măruntă.

În aceeași ordine de idei, vreau să scot în evidență și eforturile depuse de colegii mei de la Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, care au avut câteva rezultate remarcabile. În 6 luni de zile, ei au scos din circuit un număr de 2.623 de arme, au indisponibilizat 170 de tone de substanțe toxice și 220 de tone de deșeuri periculoase. Un exemplu recent este și capturarea a 58 de arme neletale, aduse în țară clandestin de 2 cetățeni italieni, în vederea comercializării ilegale, pe internet.

 

Serviciul circulație al IPJ, pe „frontul” prevenirii accidentelor

JdI: Ilfovul este străbătut de multe drumuri naționale, județene și trei autostrăzi. Polițiștii ilfoveni de la Serviciul Rutier cred că au mult de muncă…

Cms. șef Aurelian Ciocîrlan: Aveți dreptate. Și vă pot spune că și în domeniul fluidizării traficului și al prevenirii accidentelor rutiere am înregistrat rezultate pozitive. Suntem, astfel, la rândul nostru implicați în realizarea acelor obiective asumate de Poliția Română, care privesc creșterea fluenței și a siguranței rutiere. Am câteva exemple semnificative, din acest domeniu al activității noastre. În semestrul I, s-au înregistrat 103 accidente rutiere grave, dar mai puține cu 42, față de aceeași perioadă a anului trecut. În urma acestor accidente, 26 de persoane și-au pierdut viața, pe întreg teritorilul județului. Este o problemă aflată permanent în atenția noastră. Există niște „puncte negre”, cum le-am denumit noi, în care se întâmplă multe accidente, adică un sector de drum cu o lungime maximă de 1 km, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutiv, s-au înregistrat minimum 10 accidente rutiere grave, soldate cu cel puțin 10 persoane decedate sau rănite grav. O astfel de zonă se află pe șoseaua de Centură, de la km 70+500 până la km 71+500, în zona orașului Otopeni (Odăi) unde conducătorii auto au comis un număr mare de accidente rutiere în care au lovit pietonii angajați regulamentar în traversare. În acest sens, am făcut demersuri către administratorul drumului (CNADNR – n.red.) și primăria Otopeni pentru desființarea acestor treceri de pietoni și înființarea de pasarele. Un alt „punct negru” se află pe DN 2, pe teritoriul comunei Afumați. De aceea, am hotărât amplasarea unor echipaje de poliție rutieră în zonele respective, cum ar fi Voluntari, Șindrilița, Jilava, Bragadiru, Tâncăbești etc. Astfel, în 2016, ca urmare a depistării acestor „puncte negre”, am acționat cu precădere în zonele respective. Rezultatul? În primele 6 luni ale acestui an, nu a mai fost înregistrat niciun accident mortal în cele 7 „puncte negre” din Ilfov! Pot spune că acesta este un succes al colegilor mei de la Rutieră, care au beneficiat și de sprijinul polițiștilor de la Ordine Publică.

În aceeași perioadă, în Ilfov au mai fost înregistrate 309 accidente ușoare, cu 391 de persoane rănite ușor. Aici înregistrăm o creștere cu 75 de unități, față de perioada similară a anului trecut, dar, la accidentele rutiere grave avem o scădere: 92 de persoane rănite grav, cu 58 mai puține și 35 de persoane rănite ușor – cu 13 mai puține. Totodată, mai înregistrăm un plus de 7 persoane decedate.

JdI: Ce vă doriți, în viitor?

Cms. șef Aurelian Ciocîrlan: În primul rând, îmi doresc ca Ilfovul să rămână ceea ce este: un județ sigur. Apoi, îmi doresc ca echipa noastră să performeze, de la lună la lună, să rămânem o echipă unită, de buni profesioniști. Nu vreau decât ca locuitorii județului, în slujba cărora suntem, să aibă doar cuvinte de apreciere la adresa activității noastre și să aibe încredere în Poliția ilfoveană.