Puțini știu că în comuna 1 Decembrie un agronom destoinic a înființat o „livadă minunată”, ca să-l parafrazăm pe Mihail Sadoveanu. Producția de cireșe este majoritară, pe lângă cea de prune și pere. Ferma, una dintre cele mai performante din țară și, cu siguranță, cea mai mare din județul Ilfov, este un exemplu de bune practici pentru oricine ar vrea să-și deschidă o astfel de afacere.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 550, ediția print
Cei care au avut determinarea să pornească o astfel de investiție sunt Adrian Popescu și soția sa. Ferma produce acum fructe de cea mai bună calitate, care ajung chiar
și în țări din Europa, precum Germania sau Olanda. Despre această livadă la standarde europene am aflat de la directorul Direcției pentru Agricultură Județeană, Georgiana Ene, care ne-a asigurat că așa o fermă nu mai găsești în țara noastră. Așa am ajuns să-i solicităm dlui. Adrian Popescu o întrevedere, pentru a vizita livada cu cireși care produc chiar și fructe „dodoloațe”, cu un diametru de până la 3 cm, așa cum ne-a spus Adrian Popescu. „Suntem o familie de ingineri agronomi, iar soția este doctor inginer în agrochimie. Afacerea am început-o cu livada în 2012. Este o afacere de familie. A durat o
perioadă să realizăm întreaga infrastructură, să amenajăm depozite frigorifice, stații de sortare a fructelor, sistem de irigare prin picurare etc. Lucrăm cu unele hipermarket-uri din țară, dar și cu anumiți parteneri din afara țării. În fermă avem o suprafață de 23 de hectare cu cireși, 6 hectare cu pruni și 4 hectare cu păr. La ora actuală, toți pomii se află în perioada de rodire maximă”, ne-a informat ing. Adrian Popescu.
Fondurile europene au făcut posibilă înființarea livezii
Fermierul ne-a mai precizat că nimic nu ar fi fost posibil fără accesarea unor bani europeni în cadrul unei măsuri gestionate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor
Rurale (AFIR) „Ferma a fost înființată cu ajutorul fondurilor europene, prin AFIR, în perioada 2012-2013 și am implementat întreaga tehnologie necesară pentru a face față
concurenței și pieței de desfacere, inclusiv din afara țării. Pot spune că acum este o afacere rentabilă”, ne-a spus fermierul. Ca soiuri, în fermă sunt cultivate Bigarreau Burlat, Kordia, Regina și Merchant, cu perioade de coacere diferite. Sunt specii productive, dar producția depinde și de condițiile meteorologice din anul în care sunt culese.
„Toate aceste soiuri sunt realizate după soiuri ancestrale, mai mult sau mai puțin. Unele au vechimi între 20 și 80 de ani, iar dezvoltarea genetică și evoluția și-a spus
cuvântul în orice domeniu. Toate aceste soiuri sunt cultivate nu numai la nivel european, dar și la nivelul țărilor de pe toate continentele”, a subliniat Adrian Popescu. El ne-a precizat că o recoltă bună cu aceste soiuri se cifrează la circa 10-12 tone, raportată la calitate, pentru a avea o valoare corespunzătoare. Un pom poate produce, în aceste condiții, între 8 și 10 kilograme de cireșe. Totodată, a mai precizat fermierul, dacă te bazezi pe o cantitate mai mare, calitatea fructelor și, implicit, prețul de vânzare vor scădea.
„În ultimii ani consumatorul a devenit mai selectiv, se uită cu atenție pe ce dă banii. Poți, de exemplu, să produci o cantitate mai mare, de 15-20 de tone, dar, cu
siguranță, vei avea un fruct mai mic, care se vinde mai greu”, a punctat fermierul.
Clima pune cele mai multe probleme
L-am întrebat pe Adrian Popescu care sunt problemele cu care se confruntă un pomicultor. El ne-a răspuns că problema principală este clima, care în ultima vreme
creează multe neajunsuri tuturor fermierilor, nu numai celor care au livezi.
„Dacă vorbim despre agricultură, aici te confrunți cu anumite capricii ale climei, ale mediului. Cu brumele târzii de primăvară, cu ploi în timpul recoltării care produc
crăparea cireșelor, cu grindina etc. Mai sunt și dăunătorii pe care îi combatem cu diferite tratamente. În ultimii ani au apărut substanțe mai selective, în sistem bio, cu alge
marine, cu aminoacizi, mai puțin nocive pentru oameni, pentru consumatori. Singura regulă este aceea ca tehnologul să respecte fișa tehnică de tratament, deci să nu
aplice substanța respectivă nici în cantități mai mari, nici mai mici”.