@ Noul afterschool, un obiectiv major al programului
Trei comisari europeni, raportori pentru fondul din care a fost finanțat proiectul ”Șanse pentru viitor prin măsuri integrate”, au fost oaspeții comunei 1 Decembrie, pentru a trece în revistă proiectul implementat de administrație.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 683, ediția print
Comisarii europeni din Franța, Portugalia și Slovenia au fost primiți conform tradiției cu pâine și sare, dar vizita efectuată, la 1 Decembrie, a avut ca scop trecerea în revistă a țintelor propuse prin proiectul implementat în comună. ”Comisia de la nivel european a constatat îndeplinirea cu succes a tuturor indicatorilor!”, a anunțat primarul comunei 1 Decembrie, Gheorghe Petre, menționând că la întâlnire au participat și viitori beneficiari ai proiectului.
”A fost un proiect foarte bun și complex, care a avut peste 450 de persoane beneficiare, derulat și implementat cu succes! Acum, vreau să le mulțumesc colegilor pentru implicare și reușită! Mă refer la toți cei implicați – profesori, învățători, partenerii noștri externi și colegilor mei din primărie. Îi mulțumesc lui Bogdan Păun pentru promptitudine! În mod special îi mulțumesc colegului și prietenului Bogdan Paraschiv, care a fost manager de proiect!”, a transmis primarul Gheorghe Petre, menționând că raportorii au efectuat o vizită și la afterschool, noua bijuterie educațională a comunei 1 Decembrie, care va fi finalizată în curând.
Reamintim că în comuna 1 Decembrie, se derulează proiectul ”Șanse pentru viitor prin măsuri integrate” cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, cu o valoare totală de 16.553.115 lei, din care 13.189.908,37 reprezintă valoarea cofinanțării de la UE și 3.094.821,01 lei cofinanțarea de la bugetul de stat.
Măsuri de sprijin pentru 400 de persoane
Proiectul “Șanse pentru viitor prin măsuri integrate” implementat în comuna 1 Decembrie, județul Ilfov, a vizat o abordare integrată a unor măsuri pentru reducerea sărăciei, integrarea și incluziunea persoanelor marginalizate și de a îmbunătăți situația acestora în societate, pe piața muncii și în sistemul educațional, reducând în același timp sărăcia și discriminarea din comunitatea de la 1 Decembrie. Grupul țintă vizat a fost format din peste 400 de persoane, dintre care 280 sunt cetățeni români și 120 sunt cetățeni români de etnie romă.
Pentru realizarea obiectivelor proiectului a fost realizată o structură de parteneriat care reflectă o abordare integrată și colaborativă, acoperind multiple aspecte ale nevoilor comunității: comuna 1 Decembrie – lider de parteneriat (autoritate locală cu responsabilități în domeniul asistenței sociale), Asociația ”Sf. Stelian” – partener 1 (furnizor de servicii sociale de drept privat, acreditat conform legii), Alma Vision SRL – partener 2 (furnizor de formare/calificare profesională, acreditat conform legii), Școala Gimnazială Nr. 1 – partener 3 (nivel ISCED 0-2).
Proiectul a vizat o serie de componente care au adus schimbări în viața membrilor comunității, precum dezvoltarea abilităților și formarea profesională, programe pentru ocupare a forței de muncă, asistență socială și servicii de sănătate, dezvoltarea antreprenoriatului local, educație, îmbunătățirea condițiilor de locuit.
Obiectivele specifice ale proiectului au presupus: furnizarea de servicii educaționale unui număr de 30 de părinți ai preșcolarilor, 50 de copii preșcolari, 50 de părinți ai școlarilor, 100 de școlari și 24 de adulți, timp de 36 de luni; furnizarea de servicii integrate pentru facilitarea accesului pe piața muncii unui număr de 226 de persoane, dintre care 68 de persoane de etnie rromă, pentru 36 de luni; inițierea și certificarea în antreprenoriat a 50 persoane, asistență și consiliere pentru 50 de planuri de afaceri în zona marginalizată și oferirea de 20 microgrant-uri pentru membrii GT cu spirit de afaceri; dezvoltarea și furnizarea de servicii integrate de natură medico-socială, pe o perioadă de 36 de luni, pentru 400 de persoane; îmbunătățirea condițiilor de trai și locuire pentru 50 de gospodării prin măsuri de reabilitare; furnizarea de asistență juridică privind reglementarea documentelor personale și de asistență socială, de proprietate și stare civilă pentru 400 de persoane din grupul țintă, aferente comunității marginalizate în care se implementează proiectul; organizarea a 24 de workshop-uri și 7 seminarii asupra problemelor de incluziune socială cu care se confruntă comunitatea marginalizată pentru implicarea membrilor comunității în soluționarea problemelor marginalizaților; management și monitorizare a proiectului; informare și diseminare activități și intervenții implementate prin proiect/promovare proiect.
Școala după școală pentru 150 de copii din comuna 1 Decembrie
Proiectul “Șanse pentru viitor prin măsuri integrate” include și Programul educativ preșcolar pentru creșterea accesului și participării la educația timpurie-învățământ preșcolar și programe de tip școală după școală (afterschool) pentru limitarea abandonului. Pentru acesta a fost vizată realizarea unui centru educațional de tip structură ușoară din containere, proiect aprobat prin planul de achiziții anual al Primăriei 1 Decembrie și cofinanțat din bugetul proiectului. Proiectul ”Șanse pentru viitor prin măsuri integrate” este axat pe creșterea accesului și participării la educația timpurie în învățământul preșcolar, precum și pe implementarea unor programe de tip școală după școală pentru limitarea abandonului școlar și îmbunătățirea rezultatelor școlare. Programul educativ preșcolar presupune organizarea unor activități interactive și educaționale pentru copiii preșcolari, având în vedere dezvoltarea abilităților sociale și cognitive, precum și asigurarea spațiilor de joacă sigure și a unui mediu stimulant pentru învățare. Școală după Școală (Afterschool) presupune implementarea programelor de tip școală după școală care să ofere sprijin pentru elevi, dezvoltarea de activități extra curriculare, inclusiv arte, sport și dezvoltare personală, precum și sprijin pentru părinți prin asigurarea unui program extins pentru a permite acestora să-și lase copiii la centrul educațional, după finalizarea programului școlar sau preșcolar, furnizarea de servicii de îngrijire și activități suplimentare, dar și oferirea unor facilități speciale pentru părinții care au locuri de muncă și nu au cu cine să-și lase copiii acasă și crearea unui mediu sigur și stimulant pentru copii, astfel încât părinții să poată continua să lucreze cu încredere. Proiectul nu doar oferă beneficii imediate pentru cei 150 de copii înscriși in grupul țintă al proiectului, ci construiește un fundament solid pentru dezvoltarea durabilă și înflorirea comunității din 1 Decembrie pe termen lung.
Primarul Gheorghe Petre a subliniat faptul că cel mai important obiectiv a fost și este construirea afterschool-ului, menționând că în cadrul proiectului, suma alocată de la nivelul UE, reprezintă doar 15% din bugetul total alocat de Primăria 1 Decembrie. ”Noul afterschool este un proiect major, emblemă, pentru tot județul Ilfov, chiar și pentru București”, a concluzionat edilul.