Așa cum Jurnalul de Ilfov a relatat și pe parcursul anului trecut, transformările edilitare se petrec zilnic în cetatea voievodului Radu de la Afumați, unde primarul Gabriel Dumănică, cu sprijinul Consiliului Local Afumați, a reușit să îmbunătățească viața cetățenilor.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 446
Primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, ne-a pus la curent cu realizările din ultimul an, multe la număr, dar și cu planurile de viitor, toate menite să schimbe în bine imaginea comunei.
Educația, susținere permanentă
Școala este o prioritate pentru Primărie și Consiliul Local. Copiii beneficiază de burse, manuale, premii la încheierea anului școlar, dar și de o mașină a școlii care circulă pe un traseu stabilit din 2009. Din 18 martie, elevii școlii afumățene beneficiază de o mașină modernă nouă de transport „Microbuz 19+1+1 locuri”, marca Mercedes-Benz. În afara programului școlar, microbuzul mai poate fi folosit la activitățile Clubului Sportiv Afumați, a celor două Parohii și ale Primăriei și Consiliului Local.
Primarul a subliniat că numărul copiilor înscriși în școlile din Afumați este tot mai mare, aproape 1.000. Edilul estimează că numărul probabil va crește datorită dezvoltării localității, condițiilor din școli și copiilor din localitățile învecinate, care consideră școala din Afumați foarte bună. Numărul, copiilor plecați spre sectorul 2 din București a scăzut foarte mult. Primăria susține și evenimentele școlii, săptămâna altfel, ziua școlii, Halloween, banchetele școlare. Sunt și mulți bani din sponsorizări. Sute de copii au fost la circ, la Teatrul Țăndărică. Așadar activitatea culturală este bogată și va continua. În următorii doi ani se va lucra la extinderea spațiilor prin etajarea tuturor școlilor A, B și C din comună.
Grija pentru educație se traduce și prin efectuarea unor lucrări de reabilitare și modernizare la Grădinița cu Program Normal de la Monument („A”), care are două grupe de copii. S-au efectuat lucrări pentru înlocuirea gresiei vechi cu pardoseală din granit, înlocuirea vaselor de la toaletă, în locul dușumelei s-a montat parchet special pentru trafic intens, la ferestre s-au montat glafuri de PVC, iar încăperile au fost zugrăvite.
Lucrări de reabilitare și modernizare similare au fost efectuate și la Grădinița „B” cu Program Normal nr. 2, din Ograda Stefănești. La Școala cu clasele V–VIII, elevii beneficiază de un laborator modern de informatică, fiind un centru informațional dedicat unei educații inovatoare. Tot pentru școală au fost finalizate lucrările de reablitare a aleilor și a platoului din incinta Școlii Mari, prin turnarea unui covor asfaltic.
Proiecte educaționale de succes
La solicitarea directorului Pena Izabella, cu susținerea părinților și a cadrelor didactice de la gradiniță și până la clasele a 4-a, începând cu luna noiembrie 2018, Primăria Afumați finanțează organizarea și derularea permanentă, de-a lungul unui an școlar, a unor cursuri educaționale în cadrul tuturor școlilor primare și grădinițelor din comună. Cursurile sunt puse la dispoziția tuturor elevilor din învățământul primar și preșcolar, în mod gratuit, de către primărie și au menirea de a îmbunătăți și dezvolta cunoștințele elevilor în diverse domenii de interes, precum studiul limbilor străine, în special limba engleză, pictură, desen, modelaj și dansuri moderne.
Un transport de calitate pentru toți cetățenii
Ca urmare a numeroaselor demersuri făcute în ultimii ani, de la 1 ianuarie 2019, STB (fosta RATB) a introdus pentru localitatea Afumați linia 413. Autobuzul 413 circulă în întreaga localitate (inclusiv zonele Biserica Nouă, ICIl și Moara), începînd cu stația „La Cireși” (restaurant 2 Tăurași) și până la stația „Institutul Meteorologic” din Afumați. Capătul din București al liniei 413 este la Bucur Obor. Pe raza orașului Voluntari există 8 stații. Primarul a evidențiat faptul că, astfel, și afumățenii beneficiază de tarif unic la nivelul regiunii București-Ilfov, biletele pentru elevi și studenți sunt suvenționate 100%, la fel și pentru pensionari. Linia 413 are pe traseu 4 autobuze, care circulă continuu între Bucur Obor și Șindrilița. Proiectul de transport este realizat la nivelul jud. Ilfov în proporție de 70%, în restul de 30% intrând și cele două linii din Petrăchioaia, ce au stație comună în „curbă”, o linie din Găneasa – Moara Domnească, cu stație la Doraly, și o linie a orașului Voluntari, cu capătul la podul de la Centură. Transportul local va continua. Există și un microbuz care își corelează programul după programul STB, cu traseu de 9 km prin comună, din Ograda Moară și Ograda Ștefănești.
Wi-Fi gratuit în alte 9 puncte
O altă lucrare importantă finalizată fost cea privind instalarea unor zone de internet Wi-Fi gratuit în alte 9 puncte din comună, adăugându-se celor 9 deja existente în școli și parcuri. Cetățenii vor putea beneficia de acum de Wi-Fi în Zona Curba Regitas, Str. Caisului – zona Moara, intersecția străzilor Motrului cu Câmpina, intersecția străzilor Ioan Slavici cu Mihai Eminescu, la Taxe și Impozite, în stația RATB – Primăria Afumați, la stația RATB – zona Deal, la Dispensarul Uman și la Piață.
Treceri de pietoni iluminate suplimentar
Șase treceri de pietoni existente pe DN2, din comuna Afumați, au fost iluminate suplimentar, ca urmare a solicitării Poliției Rutiere Ilfov, având în vedere numeroasele accidente din aceste zone, pentru a spori gradul de siguranță al pietonilor care se angajează în traversarea DN2, pe timpul nopții. Acestea sunt amplasate în zona Institutul Meteorologic, Deal (Cartierul de tineret), Monument (Școala „A”), zona Biserica Nouă, zona ICIL (Grădinița cu program prelungit și Școala „C”), zona Moara (Cimitirul nou).
Un nou transformator modern în zona ICIL
Anul trecut s-a reușit și finalizarea lucrării de extindere a rețelei electrice cu un nou transformator modern pentru străzile Crizantemei, Magnoliei și Liliacului, din zona ICIL. Potrivit primarului, investița îmbunătățește tensiunea electrică și pe străzile Revoluției și Prof. Coman Ion, permițând extinderea rețelei electrice în întreaga zonă, fiind necesară și datorită faptului că vechiul transformator de la ICIL (Grădinița cu program prelungit) nu mai făcea față dezvoltării urbanistice din această zonă a comunei.
Cel mai mic preț la apă și canal
Comuna Afumați are cel mai mic preț la apă din județ. În sedința Consiliului Local din 31 ianuarie 2019, la propunerea primarului Gabriel Dumănică, s-a aprobat menținerea prețurilor la apă și canalizare ca în anii trecuți, adică 2,87 lei mc (APA = 1,7 lei/mc + TVA 9% și CANAL = 0.86 lei/mc + TVA 19%). De aceea, SC Alimentare cu Apă și Canalizare Afumați solicită tuturor afumățenilor racordați la aceste utilități să-și plătească facturile, pentru ca societatea să poată funcționa în bune condiții.
Recunoștință veșnică adormiților
Sunt în curs de execuție lucrările de construire a laturii din partea de Sud a gardului de împrejmuire a Cimitirului Parohial Afumați II, pe o lungime de 135 m, ce se învecinează cu Drumul Național 2, București-Urziceni. Este un Gard monumental, cu trei porți de acces realizate din fier forjat și panouri ce vor fi luminate pe timp de noapte. ”Realizarea acestuia arată recunoștința pentru cei adormiți din familiile noastre, care rămân permanent vii în memoria și în inimile noastre și respectul oferit pentru toți cetățenii comunei Afumați”, consideră primarul Gabriel Dumănică, care ne-a spus că partea spirituală este foarte importantă. În ultimul an, au fost aduse sfintele moaște ale sfinților împărați Constantin și ale mamei sale Elena, spre închinare la Parohia Afumați 2, cu participarea a sute de credincioși.
”Anul acesta vor începe lucrările la noua capelă a Cimitirul Parohiei Afumați 1, capelă cu o nouă clopotniță, poartă de acces și grupuri sanitare cerute de enoriași, având în vedere că avem canalizare în zonă”, ne-a spus primarul.
Investiții în sănătate
Pentru administrația afumățeană, foarte importantă este sănătatea cetățenilor săi. Acesta este și motivul pentru care în zonă se întâmplă permanent acțiuni menite să asigure în primul rând prevenția. În 2018, a fost reabilitat Dipensarul Uman, fiind efectuate două lucrări constând în: înlocuirea învelitorii uzate cu tablă tip Lindab și reabilitarea exteriorului clădirii și aplicarea unei tencuieli decorative. Dispensarul Uman are în componență 3 cabinete pentru medicii de familie și un cabinet stomatologic.
Tinerii, susținuți pe multiple planuri
Tinerii din Afumați beneficiază de anul trecut de un nou teren de tenis cu nocturnă, realizat la dimensiuni ce permit organizarea de competiții sportive. Situat în cartierul de tineret (Deal), acesta vine ca o completare a parcului deja amenajat în zonă, creând astfel un spațiu excelent de agrement, în care cei mici, dar și cei mari, pot face mișcare sau se pot plimba în aer liber, în condiții moderne. Acest teren sintetic se adaugă celui de la Școala „B”, din Ograda Ștefănești, și este dedicat în primul rând tenisului de câmp!
Pentru copii, au fost finalizate lucrările de modernizare a locurilor de joacă de la școlile și grădinițele din Afumați, constând în înlocuirea nisipului cu un produs antitraumă din cauciuc tartanic.
Alte proiecte pentru tinerii din comună includ amenajarea, pe str. Albăstrelelor, a unui skate parc de circa 1.000 metri pătrați, pentru role, skateuri și biciclete cu roți mici. Primarul a precizat că se va face un nou parc și la Canton, la baza podului, în zona Deal. Se lucrează la un PUZ pentru amenajarea unui parc, a unui teren de sport în Ograda Ștefănești, pe locul fostei gropi de gunoi, unde primăria are o suprafață de 7.500 mp.
Tot pentru tineri, au intrat în vigoare de anul trecut, cu mare succes, cele trei măsuri propuse de primar și aprobate de consiliul local, prin care tinerii primesc câte un stimulent financiar în valoare de câte 500 lei, la majorat, pentru constituirea familiei și la nașterea unui copil. Există și premiul de fidelitate în valoare de 1.000 lei, pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie.
Sportivi performanți
În plan sportiv, primarul este mândru că Clubul Sportiv Afumați a terminat ediția 2017-2018 înregistrând cea mai bună performanță fotbalistică a comunei, în Liga a doua de fotbal, din cadrul FRF, clasându-se pe locul 5 la egalitate de puncte cu locul 4, din totalul de 20 de echipe, înaintea multora cu tradiție. ”Din păcate, acum suntem la Liga a treia, pe locul 2 în clasament, la 5 puncte de locul 1. Consiliul Local a considerat că există alte priorități de finanțare, cum ar fi infrastructura, și aceasta este cauza pentru care am înscris echipa de fotbal în Liga a 3-a. Pe viitor se vor căuta sponsori, pentru că deplasările sunt costisitoare. Baza sportivă e aprobată pentru Liga a doua, iar investițiile în sport vor continua.
Singura localitate ilfoveană, la Târgul de Turism 2019
A patra participare a comunei Afumați la TTR 2019 a fost cea mai reușită. În cele 4 zile, la standul comunei au poposit sute de persoane, care au primit pliante și broșuri, care cunoșteau și au vizitat Afumațiul, cetățeni ai localităților învecinate, persoane care au citit despre domnitorul Radu de la Afumați și au vizitat conacul Cantacuzino, care au fost la pescuit sau au ieșit să se relaxeze la iarbă verde în comună. Cei care nu aveau cunoștințe despre istoria comunei Afumați, la finalul prezentării au rămas cu date și informații complete, prezentate chiar de primarul Gabriel Dumănică.
Taxele și impozitele locale, la același nivel
Impozitele și taxele locale nu au crescut, ne-a mai spus primarul, menținându-se la nivelul anului 2018, în urma Hotărârii Consiliului Local. Pentru plata integrală a impozitelor locale, până la 31 martie 2019, s-a acordat o bonificație de 10%.
Tabără pentru sinistrați, pe stadion
„SEISM 2018” a fost exercițiul prin care autoritățile au declanșat, pe 13 octombrie 2018, cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeana în ultimele două decenii, iar comuna Afumați a fost parte din acest proiect extrem de important pentru siguranța cetățenilor. Simularea a plecat de la premisa că Bucureștiul este afectat în cea mai mare măsură de un cutremur de 7,5 pe Richter, care se produce în zona seismică Vrancea. Comuna Afumați a fost una dintre localitățile alese pentru montarea unei tabere de sinistrați în cadrul acestui exercițiu național.
Rețea modernă de iluminat stradal
Primarul Gabriel Dumănică consideră că toate zonele comunei sunt importante și trebuie să aibă instalații de iluminat moderne. Au fost astfel finalizate lucrările de extindere a rețelei de iluminat stradal, cu stâlpi și lămpi economice cu LED, pe strazile Bistriței și Negropontes (zona Piua). Aceste două lucrări au ca scop întregirea rețelei de iluminat pe cele două străzi, răspunzând astfel solicitărilor cetățenilor din zonă privind sporirea gradului de siguranță pe timpul nopții, cât și a circulației rutiere pe drumurile comunale. Urmează modernizări pe str. Motrului, cu lămpi cu LED, și pe DN2, între Canton și Ocean Fish, pe o singură parte. Pe partea cealată, iluminatul a fost modernizat pe sensul spre București
Rețeaua de gaze se extinde
O altă realizare a comunei ce trebuie menționată se referă la extinderea conductei de gaze naturale de redusă presiune pe strada Mircea Vodă, pe o lungime de 410 metri liniari. Această porțiune de drum a fost omisă în mod nejustificat la întocmirea proiectului inițial, în anul 2002. Se fac demersuri, se lucrează la documentații și formalități pentru extinderea rețelei de gaze pe șos Ștefănești și DJ100 și strada Doamna Stanca, cât și în zona Doraly, pe șos. Moara Domnească, în lungime de peste 2 km. Scopul este a asigura alimentarea cu gaze atât pentru gospodării, cât și pentru agenții economici.
Infrastructura rutieră, o prioritate
Așa cum îi stă bine oricărui edil, o atenție specială este acordată infrastructurii rutiere. În anul 2018, au fost asfaltate străzile Revoluției, de la ICIL, Fagului, pe segmentul dintre străzile Murelor și Teiului, reabilitarea covorului asfaltic pe strada Ștefan cel Mare, Școlii, asfaltarea străzilor Dacia și Domnița Ralu, de la râul Pasărea. ”Am făcut demersuri la CJ Ilfov pentru reabilitarea DJ 200A Afumați – Petrăchioaia. Au fost finalizate lucrările de execuție canalizare pe strada Belșugului din Ograda Ștefănești, fiind ultima stradă din această zonă. Racordurile până la limita de proprietate se fac gratuit.
Primarul a mai vorbit despre finalizarea lucrărilor de amenajare a trotuarelor pe șos. Baku, partea dinspre proprietățile cu numere impare, cu o lungime de 850 m și o lățime de 1.50 m, fiind foarte necesare pe această stradă care a devenit din ce în ce mai importantă datorită traficului rutier intens. Am aflat că șoferii folosesc această rută pentru a ocoli intersecția Drumului Judetean 100 (Șos. Ganeasa) cu DN2 și a ajunge în zona curbă, având rolul de a preîntâmpina producerea de accidente. În următorii 2 ani se vor realiza podețe de acces la proprietăți și șanțuri betonate.
A venit și rândul străzii Fagului să fie asfaltată, una dintre cele mai importante din această zonă a comunei, care face legătura cu străzile: Murelor, Alunului, Stejarului, Frasinului, Salcamului, Teiului și DN2 (Școala „C”). În etapa a 2-a a fost prevăzută și asfaltarea porțiunii cuprinse între străzile Teiului și Pinului, cât și zona nouă a capătului de drum aflată în dezvoltare”, a precizat primarul.
O altă stradă care a fost reabilitată prin asfaltare este Ștefan cel Mare, pe porțiunea de drum cuprinsă între șos. Petrăchioaia (DJ200A) și DN2, pe o lungime de peste 500 m.