Istoria neamului nostru a lăsat urme adânci ale curajului și sacrificiului eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, și în comuna Balotești. Fiecare bucată de pământ poartă povestea ostașilor, iar memoria lor este o făclie care strălucește în eternitate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 681
Pe 1 Decembrie, localnici alături de primarul comunei, Cristian Pretorian, de viceprimarul Cristian Avram, de consilierii locali și reprezentanți ai altor autorități locale, au adus un pios omagiu spiritului neînfricat al eroilor neamului care și-au dat viața pentru o Românie unită. Sub mângâierea blajină a razelor de soare, cetățeni de toate vârstele, de la copiii care abia acum pornesc pe drumul cunoașterii, până la tinerii dornici să descopere istoria locului și vârstnicii ale căror răni încă amintesc de durerea pierderii celor dragi pe câmpurile de luptă, s-au adunat la Monumentul Eroilor din inima comunei și i-au comemorat într-un mod cu totul aparte. Slujba de parastas, oficiată de preoții din localitate, cântecele patriotice interpretate cu dragoste și mândrie de elevii clasei a III-a C ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Balotești, coroanele de flori depuse de primarul Cristian Pretorian, de consilierii locali, de militari, parcă au spus o poveste în imagini despre drumul lung și anevoios pe care țara noastră l-a străbătut pentru a ajunge la libertate și unitate. La ceremonia solemnă au luat parte și cetățeni care încă își plâng eroii în tăcere, însă cu un sentiment profund de mândrie pentru moștenirea lăsată de aceștia. Și, în această atmosferă plină de emoție și solemnitate, flacăra patriotismului a fost transmisă mai departe de elevii pregătiți și coordonați de învățătoarea Elena Serdan. Sub îndrumarea sa, fiecare notă a Imnului Național a fost o pledoarie pentru unitate și iubire față de patrie și neam. Cântecele istorice interpretate de copii, alături de cele ale interpretului Vasile Vădan, de la Centrul Județean de Cultură Prahova, au adus în prim-plan amintiri ale luptelor trecute și au oferit o perspectivă educativă asupra evenimentelor care au modelat istoria națională. Ceremonia a fost onorată și de prezența a numeroși militari de la Comandamentul Componentei Aeriene Căciulați, Moara Vlăsiei, oameni ale căror uniforme nu reprezintă doar simboluri ale puterii, ci și embleme ale dăruirii față de țară. Și acești bravi ostași au depus coroane de flori, aducând un tribut solemn camarazilor căzuți la datorie și consolidând astfel legătura strânsă dintre trecut și prezent.
În cuvinte și gesturi, de 1 Decembrie, comunitatea de la Balotești a transmis un mesaj puternic de recunoștință și respect pentru eroii care au făurit istoria României. Aici, fiecare cuvânt rostit și fiecare floare depusă au fost expresii ale amintirii, iar fiecare copil care a cântat a fost o promisiune că valorile și spiritul național vor continua să strălucească în inimile localnicilor. La final, toți participanții au primit pachete cu alimente specifice sărbătorii, din partea Primăriei și Consiliului Local Balotești.
Dedicat și pasionat, cu o iubire profundă pentru comunitate și cu respect incontestabil pentru înaintașii care s-au jertfit pentru patrie și neam, primarul Cristian Pretorian a devenit un simbol al unității și al legăturii strânse între trecut și prezent. ”1 Decembrie este o zi frumoasă în inimile localnicilor din Balotești. Noi suntem români, noi suntem aici în veci stăpâni! Ziua Națională a României este cel mai bun moment în care românii trebuie să fie împliniți, să fie parte din moment. Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără oamenii obișnuiți care au întreținut acest vis timp îndelungat și au luptat pentru înfăptuirea sa. Ziua de 1 Decembrie este a românilor care se trezesc dimineața pentru a avea grijă de familie, de afacere, de un oraș sau de o comună, de o țară. Ziua de astăzi trebuie să fie a lor, a celor care prin munca lor duc țara înainte. Din păcate, astăzi traversăm momente dificile, conflicte militare și crize economice. Astăzi, se simte un sentiment de revoltă, de dezbinare, dar și de bucurie și speranță. Într-adevăr, anul viitor va fi un an complicat pentru țară, un an cu multe scrutinuri electorale, cu multe alegeri făcute de români.
Și anul următor, în Balotești vom continua calea investițiilor utile locuitorilor comunei, se vor construi școli, locuințe. Vom investi în continuare în rețele de utilități, educație, lucruri importante care să ducă România mai departe. Eu și colegii din Consiliul Local vă asigurăm de aceste lucruri, pentru că avem datoria ca, după 105 ani de la Marea Unire, să dăm la o parte lucrurile care ne separă și să construim din nou. La mulți ani, Balotești! La mulți ani, România!”, a spus primarul Cristian Pretorian.
Cu un mesaj izvorât din adâncul inimii, părintele Iulian Popescu a adresat o chemare la unitate, credință și responsabilitate civică.
”Fiind zi de bucurie, se cuvine ca toate lucrurile pe care le facem azi sau lucrurile pe care le pomenim în această zi să fie doar de bucurie, să fie de felicitare pentru românii care încă își dau viața și muncesc să schimbe multe dintre lucrurile rele care se întâmplă în societatea sau în țara noastră. Aș aminti aici, eroii din pandemie, medicii, și nu numai ei, ci și polițiștii, și preoții, și învățătorii care s-au chinuit să învețe elevii în această perioadă de pandemie, care a fost ca un război. Unii s-au jertfit, unii au murit în această perioadă. Se cuvine să luăm exemplu de la bunicii noștri, de la eroii pe care i-am pomenit astăzi, să avem această dragoste față de țară, în primul rând. Să iubim România, să avem acest curaj de a apăra valorile creștine și tot ceea ce am primit de la bunici, de la Sfânta Biserică, Sfintele Taine, rugăciunile, să lăsăm copiii să facă religie în școală. Părinții ar trebui să militeze pe lângă copii, să vegheze pe lângă ei și să-i învețe lucrurile bune și credincioase pentru că fără religie, un popor – oricât ar fi el de educat, nu are viitor. Avem un viitor frumos cu acești copii care învață și vin la monument și care fac religie și duc mai departe aceste tradiții, obiceiuri, credințe. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a spus și părintele Iulian Popescu, parohul Parohiei Balotești.