Așa cum povesteam în numărul trecut al Jurnalului de Ilfov, pașii ne-au purtat două zile întregi, la rând, spre comuna Cernica, unde am vorbit cu oamenii fiecărui sat, despre modul în care administrația locală gospodărește localitatea. După ce v-am prezentat părerile celor din satele Cernica, Tânganu, Tânganu Mic și Bălăceanca, astăzi a venit rândul mai micuțelor așezări – Căldăraru și Poșta.
Căldăraru se va lăuda, în curând, și cu un muzeu etnografic
Căldăraru este un sat cu aproape 2.000 de locuitori și, la fel ca toate celelalte sate din Cernica, în plină efervescență. Pentru că și aici străzile sunt în lucru, pentru alimentarea cu apă (de la Stația de la Cernica, investiție aflată în fază de recepție a lucrărilor). Pentru că localnicii așteaptă doar efectuarea branșărilor sau pentru că, școala a intrat deja într-un plan de redeschidere, după ce va fi modernizată.
Drumuri asfaltate sau repietruite, apă potabilă, din rețea
Să începem, așadar, cu drumurile: cea mai recentă lucrare amplă este asfaltarea străzii Independenței, unde s-au săpat inclusiv șanțuri pentru apele pluviale și se vor construi podețe betonate. Restul străzilor, unde se mai lucrează încă pentru rețeaua de apă, sunt cuprinse într-un program viitor de investiții, pentru asfaltare.
Drumurile neasfaltate încă au fost, la rândul lor, repietruite.
Alimentarea cu apă, așa cum arătam mai sus – se va realiza de la Stația modernă de la Cernica (branșamentele fiind deja săpate până la limita proprietății, pentru toate gospodăriile din sat).
Despre stația construită în satul Cernica, amintim de lucrări de aducțiune constând în două foraje, stația de tratare propriu zisă, rezervor de înmagazinare de 550 mc apă, și o stație de pompare cu o capacitate de cel puțin 3.000 de abonați și o tehnologie foarte modernă.
Spre exemplu, pentru tratarea apei există o stație de clorinare, una de filtre cu nisip cuarțos și una de cărbune activ granulat. Totul se completează cu o stație de corecție Ph.
Iluminat stradal și supraveghere video
Evident, și satul Căldăraru are iluminat stradal, iar în aceste zile se lucrează chiar la înlocuirea lămpilor existente cu unele mai economice. Pentru supravegherea video, în cele mai importante puncte din sat, au fost montate 10 camere de luat vederi.
Școala va fi refăcută
Școala din Căldăraru, care este închisă în acest moment, iar elevii sunt transportați cu microbuzele școlare la moderna școală din satul Cernica, a fost cuprinsă într-un plan de refacere și modernizare, după care va fi, evident, redeschisă.
Grădinița nr. 5 cu program normal a fost, însă, deja refăcută, și se află într-o stare foarte bună. În curtea unității se află și un părculeț cochet, amenajat cu spații de joacă pentru cei mici, realizat din bugetul local.
Biserică repictată și, cât de curând, și un muzeu etnografic
Pentru enoriașii din satul Căldăraru, o mare bucurie este dată de refacerea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. L-am găsit, în drumurile noastre, în lăcașul de cult, pe preotul paroh Vasile Guțea, care ne-a vorbit, extrem de înflăcărat, despre repictarea interiorului bisericii (în tehnică acrilică), operațiune care a fost gata în numai 7 luni (terminată anul acesta, în Săptămâna Mare de dinaintea Paștelui), despre refacerea catapeteasmei, ”dimpreună cu icoanele împărătești și praznicale”. Preotul ne-a arătat și capela mortuară, cu hramul Cuviosului Lazăr, și ea refăcută în urmă cu doi-trei ani, unde s-au ținut slujbele pe timpul repictării bisericii istorice. Piesa de rezistență o reprezintă, însă, încăperea (devenită prea mică pentru toate achizițiile preotului paroh) în care părintele Guțea a strâns, de-a lungul a 30 de ani, diferite obiecte bisericești, sau care au legătură cu satul românesc, cu tradițiile acestuia etc. Pentru a fi expuse enoriașilor, într-un decor adecvat valorilor lor, administrația locală intenționează, potrivit declarației preotului paroh, construirea unui muzeu etnografic, chiar în curtea bisericii.
O școală nouă și pentru satul Poșta
Poșta este cel mai mic dintre satele comunei Cernica, cu circa 1.500 de locuitori, gospodari care își doresc ca așezarea lor să arate din ce în ce mai bine și să dispună de toate utilitățile necesare traiului în secolul XXI.
Și, într-adevăr, încă de la intrarea în sat poți observa că administrația locală se îngrijește așa cum trebuie de localitate, la fel cum face cu fiecare dintre satele comunei. Spre exemplu, primul lucru care îți sare, plăcut, în ochi, sunt indicatoarele de ”Bun venit!”.
În ceea ce privește infrastructura de apă și canal, în Poșta există deja rețelele construite, urmând, în această perioadă, realizarea branșărilor. Alimentarea cu apă potabilă se va realiza de la stația modernă construită în satul Bălăceanca, o investiție care a făcut parte din ”Proiectul integrat de 2,5 milioane de euro pentru rețeaua de apă, canalizare, modernizare drum și Festival cu specific local în comuna Cernica”.
Toate drumurile vor fi asfaltate
Toate drumurile din satul Poșta, care nu sunt încă asfaltate, au fost repietruite. Planurile imediat următoare, legate de acestea, privind asfaltarea, au fost conturate și cuprinse într-un proiect depus, deja, de autoritatea locală, la Ministerul Dezvoltării. Vorbim despre un total de 10,5 km de drumuri, care vor fi modernizate, în satele Poșta și Bălăceanca. În ceea ce privește repararea drumurilor din satele din Cernica, important de amintit ar fi aici cele două utilaje (un autograder și o multifuncțională MAN), achiziționate de Primăria Cernica cu fonduri europene.
Tot satul are iluminat stradal
Tot satul Poșta este iluminat stradal, iar pentru siguranța locuitorilor, 7 camere video supraveghează cele mai importante puncte ale așezării.
Și elevii din Poșta vor avea școală nouă!
Și pentru elevii din Poșta, care acum sunt transportați cu microbuzul școlar la Bălăceanca, se va construi o școală nouă și modernă. Aceasta va avea dublă destinație – pentru că sunt prevăzute și spații pentru grădinița preșcolarilor. Până atunci, însă, cei mici au o grădiniță curată și refăcută, iar la momentul vizitei noastre, în parculețul cochet din curtea instituției, muncitorii vopseau băncile și leagănele.
O biserică atâ de frumoasă!
Locuitorii din satul Poșta sunt foarte credincioși, și, pentru că nu aveau o biserică, în sat fusese improvizat, în anii trecuți, ”un lăcaș de cult” – de fapt o casă foarte veche, căreia i se construise o turlă. Ajunsese într-o stare avansată de degradare, așa că se impunea construirea grabnică a unei biserici. Iar administrația locală a demarat o astfel de investiție, cu fonduri de la bugetul comunei, în anul 2008. Lucrările au fost finalizate doi ani mai târziu, iar în primăvara anului 2011 era gata și și pictura (realizată de meșterul Aurel Bonea). Totul a fost lucrat cu firme specializate. Stranele sculptate, candelabre, mese – la fel. Totul a fost achiziționat de la firme care se ocupă cu astfel de lucrări ale obiectelor bisericești. Inclusiv catapeteasma sau cristelnița. Pardoseala are un model foarte frumos, e bine și atent lucrată.
Anul trecut, pe 3 octombrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit lăcașul de cult cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. A fost o slujbă frumoasă, grandioasă, cu invitați de seamă. În semn de recunoștință și de aleasă prețuire, Consiliul Local și Primăria Cernica au conferit, atunci, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Cernica, Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit distincții tuturor celor ce s-au învrednicit de a contribui la construirea, înfrumusețarea și îmbogățirea spirituală a lăcașului de cult. Iar planurile de dezvoltare a zonei nu se opresc aici. În spatele bisericii, prin grija autorității locale, se va amenaja un parc, cu alei, bănci, arbori umbroși. Se va constui, de asemenea, și o parcare pentru 20-30 de mașini.