Parohia Roșu, din Chiajna, este un colț de Rai al județului Ilfov, în care candela credinței nu se stinge niciodată, indiferent de vremuri.

Joi, pe 6 ianuarie, sfânta biserică a îmbrăcat, din nou, frumoase straie de sărbătoare. Botezul Domnului, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății i-a readus în sânul bisericii pe credincioșii satului și i-a unit cu preoții în rugăciune. Însetați de credință, cu inimile deschise către Dumnezeu aceștia s-au rugat și s-au împărtășit cu har Divin.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 582

Joi, 6 ianuarie. După o perioadă de zbucium greu, pricinuit de molima noului coronavirus, sărbătoarea Bobotezei a venit să mângâie sufletele credincioșilor din satul Roșu, al comunei Chiajna, care au ales să se reculeagă în biserica Parohiei Roșu. La vremuri de restriște, pentru al doilea an consecutiv, praznicul închinat Botezului Domnului a îmbrăcat biserica satului Roșu, în lumina mântuitoare și sfințitoare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Într-o atmos­feră caldă și primitoare, preoții slujitori, în frunte cu părintele Ion Ciucă, fostul paroh și părintele Ion Alexandru Ciucă, actualul paroh al bisericii, avându-i alături pe ceilalți doi preoți Petrișor Simion și Bogdan Mărcuceanu, au săvârșit o slujbă frumoasă, înălțătoare, care îndemna toată suflarea la săvârșirea faptelor bune, curățirea și înnoirea sufletului. Respectând măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, credincioși de toate vârstele s-au rugat cu sufletele pline de speranță în lăcașul de cult și au primit cu bucurie pildele și învățăturile duhovnicești menite să-i ajute să depășească mai ușor vremurile grele pe care le trăim.

Totul s-a umplut de lumină și bucurie

Denumită și Epifanie sau Teofanie (arătarea cea dumnezeiască), Boboteaza este sărbătoarea ce ne face părtași la bucuria Botezului Domnului. Acceptând să se cufunde în apa Iordanului, Hristos a început zidirea unui om nou. Prin venirea Sfântului Duh peste El, sub chipul unui porumbel și prin mărturisirea Tatălui Ceresc „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”, s-a dovedit dumnezeirea Lui. „Boboteaza este o sărbătoare mare, însemnată, care a fost prăznuită încă din primele veacuri creștine. Ea ne amintește de un eveniment de mare bucurie pentru noi, acela în care Mântuitorul Iisus Hristos a venit, la vârsta de 30 de ani, în fața celui mai important om dintre oameni, Sfântul Ioan Botezătorul pentru a primi Botezul în apele Iordanului. Despre această sărbătoare ne vorbesc și cei doi evangheliști Matei și Luca. Este una dintre sărbătorile care ne îndreaptă pașii spre Biserica lui Hristos, spre a primi apa sfințită denumită și Aghiazma Mare. Astăzi, firea apelor se sfințește și toată făptura se luminează”, ­le-a spus părintele Ion Ciucă, celor ce au asistat la rânduielile bisericești. La ceas de mare sărbătoare creștină, și Cerul, și Pământul și toate s-au umplut de lumină sfântă și de bucurie, la Chiajna.

Când glasurile preo­ților s-au ridicat spre Ceruri reunite de forța spirituală a credinței, credincioșii au simțit că aici, Boboteaza este un izvor de mare bucurie. Plini de evlavie, aceștia au asistat la minunea sfințirii apei prin pogorârea Duhului Sfânt peste ea prin rugăciunile speciale rostite de preoți. Apoi, au plecat acasă cu apa care a căpătat puterea de a curăța, de a alunga spiritele rele și de a vindeca multe boli grele și cu învățămintele de mare folos. Avem nevoie să luăm o gură de Apă sfințită doar atunci când o merităm. Ea ne aduce foarte mult bine, sfințește omul, casa, animalul. De aceea, trebuie să o și ținem într-un loc special, un loc sfânt, în apropierea icoanelor, nu aruncată oriunde. Lui Dumnezeu îi plac lucrurile sincere și care se fac din inimă, așa că, luați Aghiazma, duceți-o acasă și spuneți-le celor care, în fiecare an își găsesc motiv să nu vină să ia Aghiazmă:  „Hai să facem din ziua de astăzi, o zi de sărbătoare cu adevărat!”. Putem lua bidoane cu Aghiazmă dar, dacă nu ne împăcăm cu cel cu care ­ne-am certat, dacă nu dăm jos gardul de 2,5 m dintre doi frați, luăm Aghiazma degeaba. Să gustăm din apa care s-a sfințit astăzi și să încercăm să ne sfințim viața prin faptele noastre. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca prin apa pe care o luați astăzi să aducă în casele dumneavoastră liniște, credință puternică, împăcare cu cei cu care sunteți certați, tot ceea ce vă doriți bine și bun pentru dvs. și pentru cei din familia dvs. Tuturor, din suflet, la mulți ani!”, a mai spus părintele Ion Ciucă, în cuvântul său de învățătură. Se știe că oamenii care trăiesc cu dragoste de Dumnezeu și cred cu tărie în existența harului Său Divin, au multe beneficii dacă beau din apa sfințită în ziua de Bobotează sau își stropesc casele și pământurile cu ea. Se pot lecui de boli grele, pomii și pământurile vor fi mai roditoare, iar în casele lor va domni armonia. Sărbătoarea în Parohia Roșu din Chiajna a fost, cu adevărat, plină de iubire și de daruri spirituale. Vă lăsăm așadar, dragi cititori, să vă bucurați și dumneavoastră sufletele admirând imaginile surprinse de noi la slujba de la biserica Parohiei Roșu, locul în care parcă Cerul se unește cu Pământul și te îmbie să pornești într-o călătorie spirituală din care n-ai mai vrea să ieși.