Vârsta la care femeile aleg să devină mămici devine tot mai înaintată, de la an la an, iar motivele din spatele acestei decizii variază în funcție de persoană. Dintre toate, factorul economico-social joacă un rol foarte important.
Situația materială instabilă a cuplurilor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, sau apariția anumitor probleme de sănătate, constituie principalii factori care determină amânarea sarcinii. Astfel, în prezent, doar 54% dintre femeile din România au o sarcină la vârsta recomandată de medici. Reversul medaliei acestei decizii este că, după vârsta de 30 de ani, există o serie de factori care pot îngreuna sau aduce complicații acțiunii de concepere.
Crioconservarea, o nouă metodă de a concepe în viitor
Un răspuns ce se adresează și oferă soluții pentru sporirea sau conservarea fertilității pe termen lung este crioconservarea ovocitelor. Este o procedură modernă, care îți permite să-ți congelezi ovulele sănătoase, pentru o concepție ce va avea loc în viitor. În acest sens, clinica Gynera este unul dintre deschizătorii de drumuri pentru prezervarea fertilității, oferindu-ți cele mai noi metode de crioconservare a celulelor reproductive.
Când să apelezi la această procedură?
Este de preferat să apelezi la această procedură pentru a-ți prezerva ovulele sau ovocitele la vârsta la care acestea sunt integre și sănătoase și să eviți viitoarele probleme cu producția și calitatea lor. Adică, în jurul vârstei de 20-25 de ani.
La ce te supui?
Procesul de crioconservare începe cu un tratament hormonal injectabil pentru accelerarea ovulației și maturarea mai multor ovule. Atunci când, în urma analizelor și monitorizării ecografice, se obține maturarea optimă, ovulele sunt recoltate prin puncție ovariană, sub control ecografic. Aceasta se efectuează prin vagin și presupune explorarea cu acuratețe a acestei zone, cu ajutorul imaginilor oferite de o ecografie ce se realizează simultan. Puncția ovariană durează aproximtiv 20 de minute și necesită anestezie locală. Ovocitele obținute în urma recoltării sunt depozitate în azot lichid la -196 grade Celsius, pentru o perioadă îndelungată, până când dorești să concepi un copil. Odată luată decizia de a aduce un bebe pe lume, ovocitele vor fi scoase de la conservare și fertilizate „in vitro”, în laborator, cu spermatozoizii partenerului tău. După ce ovulul este fecundat, acesta îți este inseminat artificial.
De ce poți să devii infertilă la o vârstă tânără?
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, organismul tău este supus unor noi schimbări ce pot să-ți afecteze drastic fertilitatea. Acestea pot fi:
scăderea rezervei ovariene – între 25 și 35 de ani ai în medie 25% șanse să rămâi însărcinată în cursul unui ciclu menstrual. După această vârstă, rezerva ovariană este în scădere, iar șansele de sarcină mai sunt doar de 12% la 35 de ani și de 6% la 40 de ani;
căptușeala din uter (endometrul) – devine mai subțire cu vârsta, astfel că uterul tău nu poate susține până la capăt ovulul fecundat;
secrețiile vaginale devin mai puțin fluide și resping cu mai multă ușurință spermatozoizii.