Sâmbătă, 26 iulie, pare să fie un moment important în istoria postdecembristă. Reuniți în congrese-fulger, delegații celor două partide de centru-dreapta, PNL și PDL, au aprobat, în unanimitate, protocolul de fuziune prin contopire și statutul noului partid.

Recordul absolut a fost stabilit de congresul extraordinar al PNL care, în doar 10 minute, a votat toate documentele care consfinţesc fuziunea PNL-PDL precum şi alianţa electorală, ACL, cu care cele două formaţiuni vor merge la alegerile prezidenţiale. „Acest Congres trebuie să se încheie în jumătate de oră, pentru că scopul principal pentru care am venit aici este Congresul comun, PNL-PDL”, a anunţat Klaus Iohannis. Votul s-a efectuat prin ridicare de mâini. Din rândul celor 839 de delegați prezenți la congres, s-a înregistrat o singură abținere. 

Iohannis dorește mai multă sobrietate

În discursul său, Klaus Iohannis a men­ționat că demnitatea de șef al statului presupune „mai puțin spectacol și mai puțină gălăgie” și că el trebuie să fie „un model de onestitate, echilibru și bună credință”.

El a mai afirmat că îşi doreşte ca România să fie un partener care să discute, la nivel de egalitate, cu toate statele europene. „Îmi doresc o Românie în care proprietatea să fie garantată, statul de drept să fie funcţional, în care libertatea economică, iniţiativa privată şi competiţia să fie promovate, iar potenţialul de resurse materiale al ţării să fie protejat”, a afirmat Iohannis 

Convenția Națională a PDL, „unită-n cuget și simțiri” cu liberalii

Pedeliștii, la rândul lor, au aprobat, cu un vot împotrivă și două abțineri, protocolul de fuziune prin contopire cu PNL. Acesta prevede că partidul astfel rezultat se va numi PNL, iar semnul partidului va fi o săgeată în cerc cu 12 stele şi denumirea PNL, ansamblu într-un pătrat cu colţurile rotunjite. Până la următoarele alegeri în termen, PNL va funcţiona conform dispoziţiilor tranzitorii din statutul noului partid. Candidatul la funcţia de preşedinte al României va fi desemnat de la unul dintre cele două partide, iar candidatul la funcţia de prim-ministru va fi desemnat de către celălalt partid. „Astăzi, practic vom semna certificatul de naştere al noului partid. Odată ce astăzi în forurile supreme de conducere ale celor două partide luăm decizia fuziunii, nu mai e cale de întors. Ce vor face astăzi PDL şi PNL nu se mai desface”, a spus, în cuvântul său, Vasile Blaga. „E ora cons­trucţiei unui mare partid de centru-dreapta. Dacă vom rata acest obiectiv, vom fi responsabili de dominaţia PSD pentru cel puţin zece ani, de acum încolo”, a adăugat el.

Cele două partide vor participa la alegeri sub semnul Alianței Creștin Liberale

Fuziunea „de facto” ale celor două partide nu va avea loc decât după consumarea alegerilor prezidențiale, din noiembrie. Până atunci, cei doi parteneri vor purta lupta electorală sub sigla ACL, iar semnul electoral al acesteia este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra cărora se află acronimul ACL. Obiectivul acestei Alianţei este participarea cu un candidat şi un program comun la alegerile prezidenţiale, candidat care va fi desemnat în urma unor cercetări sociologice, de către Delegaţia Permanentă a PNL şi Biroul Permanent Naţional al PDL.

Conducerea operativă a Alianţei va fi asigurată de Vasile Blaga, Klaus Iohannis – copreşedinţi, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Eduard Helvig, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, George Scripcaru.

La Congresul de fuziune, imnul a fost intonat fără referire la Traian. Împăratul Traian.

După vot, membrii PNL s-au îndreptat către sala Unirii a Palatului Parlamentului, unde, cu brațele deschise, îi așteptau noii colegi de partid. Congresul comun a fost deschis de secretarul general al PDL, Gheoghe Flutur, care a anunţat intonarea imnului naţional. Acesta a conţinut doar două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă cea de-a doua, care conţine cuvintele „un nume de Traian”. După citirea protocolului de fuziune de către europarlamentul PDL Daniel Budea şi votarea acestui document, în unanimitate, preşedintele PDL Vasile Blaga şi liderul PNL Klaus Iohannis şi-au strâns mână în aplauzele liderilor şi a democrat-liberalilor prezenţi la congres.

„Sala Unirii a primit rând pe rând trei partide şi ieşim un singur partid. Nu uitaţi, peste 105 zile, bătălia la prezidenţiale”, a spus, în finalul congresului, secretarul general Gheorghe Flutur.