Conopida este unul dintre cele mai căutate alimente în acest sezon. Nici nu e de mirare. Leguma are un conținut bogat în vitamine, săruri minerale și substanțe care contribuie la prevenirea multor boli grave și chiar a unor cancere severe.

 

Conopida este renumită pentru proprietățile ei anticancerigene. Consumată cât mai des, aceasta împiedică dezvoltarea celulor canceroase în plămâni, colon, sâni, ovare și prostată. Leguma constituie și un remediu excelent pentru hipertensiunea arterială, glicemia crescută și colesterolul mărit, aducând toți acești parametri la valori normale. În plus, aceasta neutralizează substanțele toxice și purifică ficatul. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, crește imunitatea organismului în fața infecțiilor, inclusiv a virozelor respiratorii și protejează împotriva poliartritei reumatoide. Deși este săracă în calorii, induce rapid senzația de sațietate astfel că, nu există posibilitatea de îngrășare. Cum să o prepari ca să-i păstrezi valențele terapeutice intacte?

 

Conopidă la cuptor

Ingrediente

 

 3 linguri de pesmet,

 3 linguri de unt,

 3 căței de usturoi,

 1 conopidă,

 1 cană de suc de roșii,

 1 legătură de pătrunjel,

 sare și pier, după gust.  

 

Mod de preparare:

Începe prin a spăla bine buchețelele de conopidă și lasă-le să fiarbă în apă cu sare, dar nu mai mult de 15 minute. Apoi scoate-le și lasă-le la scurs într-o sită. Ulterior, așează buchețelele într-un vas termorezistent pe care l-ai uns în prealabil cu unt și l-ai tapetat cu pesmet. Printre buchețelele de conopidă, bagă usturoiul tocat mărunt și asezonează cu sare și piper. Deasupra pune pesmetul rămas, sucul de roșii și puțin pătrunjel. Introdu preparatul la cuptor și ține-l cam 30 de minute. Când scoți conopida din cuptor, adaugă pătrunjel, în ploaie.

 

Conopidă pane

Ingrediente:

 

750 de grame de conopidă,

5 ouă,

150 de grame de făină,

1 ceapă potrivită,

o jumătate de legătură de pătrunjel,

câțiva căței de usturoi, după gust,

sare, piper și boia de ardei dulce, după gust.

 

Mod de preparare:   

Spală bine conopida și taie-o în buchețele cam de mărimea unui ou. Trece buchețelele prin jet de apă, apoi pune-le la fiert într-un vas cu apă clocotită și un strop de sare. După ce fierbe, ține-o puțin în apă rece. Între timp, ocupă-te de aluatul în care vei introduce buchețelele de conopidă. Într-un bol încăpător, sparge ouăle și amestecă-le bine cu făina, până când se omogenizează. Ai grijă să nu-ți rămână cocoloașe. În compoziția preparată adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul, pătrunjelul și condimentele. Introdu buchețelele de conopidă în acest aluat și pune-le la prăjit. Servește-le calde, cu salate sau murături. 

 

Conopidă cu maioneză

 

Ingrediente 

1 conopidă,

maioneză (preparată din: 2 gălbenușuri nefierte, 1 gălbenuș fiert, 1 lingură de muștar, zeama de la o jumătate de lămâie și 200 ml de ulei),

sare și piper, după gust.

 

Mod de preparare: Pune la fiert, în apă clocotită cu sare, buchețelele de conopidă separate și spălate, în prealabil. După vreo 6-7 minute, scoate-le și lasă-le la răcit. Apoi, taie-le pătrățele mici, amestecă-le cu maioneză, după gustul tău, potrivește-le de sare și piper și așează-le pe un platou sau într-un castron, ornat frumos.

 

Supă de conopidă

Ingrediente:

 

500 de grame de conopidă,

2 morcovi,

1 legătură de pătrunjel,

1 rădăcină de pătrunjel,

1 ceapă,

1 țelină,

1 fir cu frunze de țelină,

1 fir de praz (doar tija),

1 ardei gras galben,

1 lingură de ulei,

sare și piper, după gust. 

 

Mod de preparare:

 

Desfă buchețelele de conopidă, spală-le bine și lasă-le la scurs într-o strecurătoare. Separat, spală zarzavaturile și restul legumelor și toacă-le cum îți place ție. Legumele pune-le toate într-o oală adâncă și lasă-le două-trei minute la călit în uleiul pregătit deja. După ce s-au înmuiat și au pătruns toate aromele, potrivește de sare și piper și toarnă apă. După circa zece minute, pune frunzele de țelină și puțin pătrunjel. Lasă supa la fiert cam o jumătate de oră iar, la final, adaugă restul de pătrunjel tocat mărunt.