În data de 10 august, un grup de consilieri reprezentând PSD, PDL și UNPR, a convocat o ședință de consiliu extraordinară, în absența lui Marian Petrache, președintele CJI, aflat în concediu. La ședință au participat, așa cum ne-au obișnuit în ultima vreme, senatorul Gabriela Firea, președintele organizației PSD Ilfov și prefectul județului, Speranța Cliseru.

Ședința a început prin verificarea prezenței, într-o atmosferă destul de apă­sătoare. A fost constată prezența în sală a 17 din cei 28 de consilieri ju­dețeni, 9-PSD, 6-PDL și 2-UNPR. Secretara ju­dețului, Monica Trandafir, declară ședința statutară. Se pune problema celui care ar trebui să conducă ședința. În acest moment se declanșează scandalul.

Prefectul județului confiscă un document al CJI

Totul pornește de la faptul că președintele Marian Petrache a numit-o ca înlocuitor, pe perioada absenței sale, pe Cristina Manicea, fostul vicepreședinte, demis în ședința anterioară, din 2 august. Or, consideră cei prezenți, Cristina Manicea nu mai este vicepreședinte al CJI. Întrebată cu privire la această situație, secretarul județean răspunde că, până la data comuni­cării oficiale a acestei demiteri, Cristina Manicea își păstrează funcția. Vicepreședintele, Sebastian Geantă, îi cere secretarului județean dispoziția președintelui CJI privind această chestiune. Totodată, îi solicită prefectului, Speranța Cliseru, un aviz cu privire la legalitatea deciziei. După puțină vreme apare și „faimosul document”, după cum se exprimase, între timp, un consilier. El este, literalmente înșfăcat din mâna Monicăi Trandafir de către prefect, care îi și dă citire. Apoi declară: „Consider că ne aflăm în faţa unui fals în înscrisuri publice și o uzurpare de calități oficiale. Doamna Manicea a fost eliberată din funcţie, conform hotărârii 66; acum, CJ are trei vicepreşedinţi, deşi Cristina Manicea nu mai este în funcţie, dar are o împuternicire din partea preşedintelui. Voi sesiza organele abilitate, care se vor pronunţa asupra caracterului penal al situaţiei. Aveţi o mare problemă”, după care pune înscrisul în mapa personală. Urmează un dialog, pe care-l reproducem întocmai cum s-a desfășurat:

Monica Trandafir: Vă rog să-mi restituiţi actul original! 

Speranța Cliseru: Doamne fereşte, nu vă dau nimic. Dumneavoastră mi l-aţi dat. (Urmează o scurtă îmbrânceală, cu vociferări între cele două doamne, în care una încearcă să recupereze hârtia, iar cealaltă se opune).

M.T.: Doamnă prefect, nu se poate să plecaţi cu un act neînaintat oficial. Mi l-aţi luat din mână, nu vi l-am dat eu, mi l-aţi furat! Vă rog respectuos să-mi restituiţi actul original, altfel voi părăsi şedinţa. Îl vom trimite oficial către dumneavoastră. Acum, efectiv, mi l-aţi furat din mână. 

S.C.: Staţi liniştită, nu plec nicăieri, vorbim după şedinţă, în birou.

În final, actul a rămas în posesia prefectului şi s-a trecut la ordinea de zi. Ar fi fost mult mai elegant dacă solicita o copie… Suntem foarte curioși pe baza căror prevederi legale un prefect, reprezentant al Guvernului în teritoriu, își permite să-și însușească un document original al unei alte instituții publice, fără un mandat emis de un procuror, așa cum prevede legea? O întrebare la care așteptăm un răspuns oficial.

Când pisica nu-i acasă…

Zarva se mai potolește. Vicepreședintele Sebastian Geantă preia frâiele ședinței. Dă citire ordinei de zi care, pe lângă discutarea a trei proiecte de hotărâri  mai cuprinde și un capitol de „Diverse”, de departe cel mai interesant, prin propunerile care le conține. Este vorba de mai multe proiecte de hotărâri, mai exact pentru înlocuirea lui Niţă Alexandru, în cadrul CA al Spitalului de Psihiatrie, cu Rădulescu Ştefan (…); numirea lui Geantă Sebastian în comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Ilfov (….); înlocuirea Cristinei Manicea, din CA al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, cu Nicolae Păun (….); desemnarea lui Roman Gheorghe, în locul Cristinei Manicea, în AG a Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Bucureşti-Ilfov (….); revocarea Hotărârii CJ nr. 60 din 12 iulie, privind numirea reprezentanţilor CJ în AGA din cadrul SC Apă-Canal Ilfov (….); numirea reprezentantului CJ Ilfov în AGA SC Apă-Canal Ilfov 

Ordinea de zi este votată în unanimitate și se trece la discutarea fiecărei probleme, în parte. Votul decurge fără probleme, toate propunerile fiind apro­bate, în unanimitate, pe bandă rulantă. De remarcat că printre cei aleși se află și doi dintre consilierii PDL excluși din partid. Să fie vorba, oare, de o recompensă pentru serviciile aduse la ședința din 2 august? Eu, unul, nu cred! 

Un episod hilar, dacă nu ar fi fost penibil, îl reprezintă modul în care s-a petrecut scrutinul pentru numirea noilor membri în CA și AG amintite. Iată filmul: au fost împărțite buletinele de vot, fiecare consilier a votat „la vedere”, apoi acestea au trecut, din mână în mână, până la un consilier care le-a adunat pe toate, iar apoi le-a îndesat în urnă. Apoi, acesta a despuiat urna și a început numărătoarea voturilor, care și de data aceasta a consemnat o unanimitate demnă de vremuri pe care le credeam apuse. Fără comentarii.

…joacă șoarecii pe masă!

A urmat, apoi, un moment artistic, în care am admirat vocea și dicția impecabilă a Gabrielei Firea. Senatorul PSD, a amintit faptul că are dreptul să ia cuvântul într-o ședință de Consiliu Județean și a profitat de ocazia ivită să dea citire unui memoriu adresat Ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea. „ În cadrul ultimelor alocări bugetare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, judeţul Ilfov a primit o alocare de 100 miliarde (lei vechi). Am solicitat preşedintelui CJ să ne spună care sunt criteriile după care se fac alocările pentru infrastructura localităţilor. Mi-a răspuns că sunt bani obţinuţi personal de domnia sa, ceea ce este o minciună, pentru că sunt bani din bugetul ţării. Preşedintele CJ a alocat banii cu discriminare, doar anumitor localităţi, conduse de primari ai unui anumit partid politic. Dânsul nu a respectat legea şi normele metodologice transmise de Ministerul Dezvoltării Regionale (…). Vă supun atenţiei un memoriu, pe care vă rog să-l aprobaţi şi să-l trimiteţi domnului viceprim-ministru, Liviu Dragnea (….)”, a spus senatorul Firea. Memoriu care, bineînțeles, a fost adoptat cu aceeași unanimitate…

Câteva nedumeriri 

Această ședință, care mi-a amintit de celebrele ședințe BOB de pe vremuri, mi-a ridicat câteva semne de întrebare. Dacă Cristina Manicea nu mai este vicepreședinte, „de facto”, ce calități oficiale a uzurpat domnia sa în momentul în care a refuzat să conducă această ședință extraordinară? Iar dacă, „de jure”, Cristina Manicea mai este încă în funcție, aceeași acuzație devine superfluă. De ce nu se judecă cu aceeași măsură și în cazul celor patru consilieri excluși din PDL? Pentru că, așa cum se prevede în Statutul Aleșilor Locali, la Capitolul II, Secțiunea 1, articolul 9, punctul h1, „calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept (!), prin pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.” Așadar, prezența celor patru la ședința din 10 august este cât se poate de ilegală, iar faptul că au votat sau au fost aleși în diferite funcții miroase a infracțiune!

Comunicat de presă al președintelui CJI, Marian Petrache

În urmă cu o săptămână vă aminteam, că miza acestui conflict nu este aceea a obținerii unui loc de vicepreședinte în cadrul Consiliului Județean Ilfov sau faptul că nu a existat comunicare cu consilierii județeni vis-a- vis de proiectele consiliului, fapt ce s-a dovedit astăzi în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului jJudețean, convocate de o serie de consilieri județeni ai PSD și consilieri excluși PDL.

Într-adevăr, miza este alta și anume Societatea Apă-Canal Ilfov care are proiecte în valoare de 360 de milioane de euro și este pregătită să le implementeze.

Sper din tot sufletul ca presiunile care se fac asupra angajaților Consiliului Județean Ilfov și în special a secretarului Monica Trandafir să înceteze imediat. În săptămâna 19-25 august voi ține o conferință de presă în care vă voi detalia interesele acestui grup.

Declarația Speranței Cliseru:

„Domnul președinte Petrache a desemnat ca înlocuitor al său, în perioada concediului, pe doamna consilier Manicea Cristina, care a fost înlocuită din funcţia de vicepreședinte al CJ în ședinţa ordinară din 2 august. Este un fapt fără precedent, având în vedere votul din acea ședinţă. Am solicitat documentul și am constatat că ne aflăm în faţa unor suspiciuni de fals intelectual și uzurpări de calităţi oficiale. Termenul de 10 zile invocat de doamna secretar al judeţului nu se aplică în acest caz, când hotărârea intră în vigoare de la data luării la cunoștinţă de către persoana în cauză. De pe data de 2 august, doamna Manicea nu mai este vicepreședinte al CJ. A fost de faţă, a votat, deci a luat la cunoștinţă. Tot ce a semnat dumneaei în această perioadă, este nul. 

Pe de altă parte, unii primari ne-au sesizat, și am constatat și noi, că algoritmul de repartizare a sumelor alocate de minister, nu a fost respectat de CJ. Unele lucrări avansate nu au primit bani, iar altele au primit, pe criterii subiective. Dacă vom găsi nereguli, le vom ataca, în cazul în care domnul președinte nu va face reveniri. 

Privitor la consilierii judeţeni care au fost excluși din PDL, mandatul acestora la CJ încetează, conform legii, atunci când se va lua hotărârea în Consiliul Judeţean. Până atunci, sunt consilieri în mod legal.”