Cea mai recentă reuniune a Colegiului prefectural Ilfov a avut pe ordinea de zi o informare cu privire la acţiunile de control întreprinse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Ilfov privind respectarea prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentarea, publicitatea şi comercializarea produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale, dar și prezentarea și aprobarea Programului de măsuri de supraveghere sanitară-veterinară în perioada premergătoare şi în timpul acestor sărbători, în domeniul igienei şi sănătăţii publice veterinare.

Silviu Ionescu, comisar șef adjunct al CJPC Ilfov, a anunțat că, până pe 29 aprilie a.c., are loc o acțiune tematică de control, vizate fiind carnea preambalată, ouăle, vopseaua de ouă, ciocolata și produsele din cacao (tablete și figurine), produsele de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri etc), vinul etc. Foarte important este faptul că, la nivelul Ilfovului, s-a stabilit un număr de ”telefon al consumatorilor”, unic, care este deja afișat în locuri vizibile, la care insepectorii CJPC Ilfov pot fi sesizați în legătură cu încălcări ale legii privind protecția consumatorilor.

În ceea ce privește Programul de măsuri de supraveghere sanitară-veterinară în perioada premergătoare și în timpul Sărbătorilor Pascale, în domeniul igienei și sănătății publice veterinare, dr. Veronica Brumaru, director executiv al Direcției Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov a anunțat că, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, s-a considerat necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.

 

Polițiști la datorie

 

Și poliţiştii ilfoveni desfăşoară activităţi suplimentare pentru combaterea infracţiunilor economice şi a actelor de comerţ ilicit, în special cu produse agroalimentare, în această perioadă de Sărbători. Se urmărește respectarea disciplinei financiar contabile, a normelor privind calitatea şi siguranţa produselor agroalimentare şi corecta informare a cetăţenilor cu privire la mărfurile expuse spre vânzare. Deja controalele au început, iar la o unitate economică, cu obiect de activitate procesarea produselor din carne, poliţiştii au descoperit 2.700 kg produse din carne, care erau depozitate în condiţii insalubre, marfa fiind confiscată și distrusă. S-a aplicat o sancţiune contravenţională, de 20.000 de lei. Având în vedere că poliţiştii au constatat că activitatea societăţii în cauză fusese suspendată în urma unui control anterior al reprezentanţilor DSVSA, măsură care nu a fost respectată, s-a dispus şi interzicerea desfăşurării activităţii.