Pornind de la premisa că un control medical de rutină ar putea salva un bolnav de cancer, prin depistarea și instituirea tratamentului adecvat în faza incipientă, Ministerul Sănătății (MS) intenționează să consolideze planul de diagnostic și tratament.
“Cred că prevenția ar putea fi cuvântul cheie în elaborarea programelor de sănătate în România secolului XXI. Elaborarea unui plan strategic privind implicarea activă și responsabilă a doctorilor de familie în echipa de management a bolii canceroase ar putea scoate România de pe primul loc în privința mortalității prin cancer de col uterin. Noțiunea de interdisciplinaritate în oncologie poate fi definită ca o echipă de actori responsabili, care să cuprindă pacientul informat și cu acces la programe de screening, medicul de familie interesat de diagnosticul precoce, al semnelor și al leziunilor cu potențial oncologic, specialistul cu responsabilitate în diagnostic și înțelegerea managementului de caz și, în final, echipa de oncologi implicați în decizia terapeutică”, a explicat recent, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Corina Silvia Pop, la conferința “Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul – alternativă, drept sau necesitate”. Oficialul MS anunțat că luna viitoare va fi lansat Planul Național de Cancer ce cuprinde un program special de prevenție.
Campania “Sănătate pentru Sate” ajunge la Periș
Sâmbătă, 2 aprilie, Campania “Sănătate pentru Sate” se va desfășura în satul Buriaș din comuna Periș. Controalele vor avea loc la Școala Gimnazială din sat, începând cu ora 0930.