Vă rugăm pentru început, prezentați-vă pentru cititorii Jurnalului de Ilfov!
Sunt născut la Zalău în urmă cu 39 de ani, sunt căsătorit şi am o fiică. Muncesc încă de pe băncile facultăţii, aşa că am adunat o experienţă diversă, de la firme pri-vate la institute de cercetare. Am fost pasionat de economie din tinereţe, de politici europene şi de politici de securitate. Sunt un om muncitor, care crede mai mult în fapte decât în vorbe.
Până la 39 de ani am fost deputat, parlamentar european, iar în ultima jumătate de an am ocupat postul de ministru al dezvoltării regionale și turismului. Am fost membru al Adunării Parlamentare NATO, am condus institute de cercetare și companii private. Oriunde am activat am vizat rezultatele și am fost atent la impactul aces-tora asupra celor cărora mă adresam.
De ce aţi intrat în politică? De când?
Politică fac, pot spune, încă înainte de a intra pe băncile facultății, pentru că altfel nu ajungeam să studiez Științele Politice. Acolo am învățat cum se face politica așa, ca la carte; am învățat că politica se face pentru oameni, am învățat cum a fost politica în trecut, cum e în alte țări, am studiat exemple și modele, astfel încât să pot, atunci când îmi vine rândul, să fac o politică onestă, în folosul oamenilor, să fac politică bazată pe idei, principii, convingeri. Am devenit consilier parlamentar în anul 1997.
Când am considerat că a venit momentul să fac pasul mai departe, am intrat în politică pentru valori, nu conjunctural. Am intrat în politică pentru că sunt o persoa-nă activă, pentru că am dorințele mele, am opinia mea despre cum trebuie să arate lumea, țara în care trăiesc și în care să mi cresc copilul și pentru că am considerat că dacă vreau să modelez țara așa cum îmi place mie atunci trebuie să fiu acolo unde se iau deciziile.
De ce Partidul Național Liberal?
Ce răspuns să dau ca să nu sune ca un stereotip? Aici m-am simțit mai acasă, mai în pielea mea, mai în largul meu. M-am înscris în PNL pentru că am, ca structură, o gândire liberală; gândesc liberal și dintotdeauna am fost în preajma formațiunii liberale. Chiar de la începutul carierei mele am fost consilier al regretatului Horia Rusu, un liberal și un om de mare valoare. În preajma sa am putut avea contact și cu alți liberali. Nu am făcut atunci pasul, am luat lucrurile cu binișorul, sunt un om care cântărește mult, care măsoară de două ori înainte să taie o dată.
Ce personalitate din lumea liberală v-a determinat să vă înscrieţi în PNL?
După cum menționam, am ales PNL pentru că gândesc liberal, nu neapărat pentru că m-a convins o persoană anume. Este adevărat, însă, că sunt și oameni din cadrul partidului care au contribuit la alegerea mea. Oameni cu care am principii comune, cu care văd lucrurile în mod asemănător, cu care am idealuri comune, în a căror cinste și personalitate cred. Nu vă gândiți la o singură persoană și nu vă gândiți numai la vârful ierarhiei PNL, pentru că eu mă refer la oameni de la toate nivelurile și cu diferite pregătiri. Sunt astfel de persoane și la vârful conducerii PNL, dar sunt și oameni din teritoriu, sunt și oameni care nu dețin funcții importante în partid, simpli militanți ale căror opinii le prețuiesc și pe care îi respect și la care țin. Așadar, a fost un cumul de factori și un număr mai mare de persoane care au contribuit la alegerea mea.
Cum vedeţi viitorul alianţei USL?
USL este, s-a demonstrat asta în practică, singura soluție viabilă pentru România azi. Am demonstrat că facem o echipă bună, am demonstrat că avem programe corecte pentru oameni și am demonstrat că avem voința de a lucra în folosul oamenilor. Am reparat nedreptăți făcute de vechea guvernare, am reîntregit pensiile și salariile, am majorat indemnizațiile, ciuntite de PDL, pentru mame, am reîntregit pensiile din care s-au reținut bani în mod abuziv de guvernul Boc. USL este mai unit ca oricând și are șanse, cu ajutorul românilor care s au săturat de umilințele și nedreptățile îndurate în ultimii ani, să rămână la guvernare și din 9 decembrie. Suntem pregătiți să guvernăm responsabil și corect, împreună, în următorii 4 ani. Sunt unii care ne cântă prohodul de când ne-am înființat. Timpul și determinarea partidelor care formează USL de a fi alături de români le-a demonstrat adversarilor noștri și că nu au dreptate și că denigrarea nu este o cale bună de a ne dezbina.
Ce reprezintă județul Ilfov pentru dumneavoastră și, în consecință, de ce candidați aici și nu în altă parte?
Răspunsul este simplu: de câţiva ani am ales să-i spun Ilfovului “acasă” pentru că locuiesc în Voluntari alături de familia mea. Mi s-a părut, aşadar, cel mai potrivit colegiul pentru a candida pentru că îl cunosc dintr-o perspectivă personală, dar şi dintr-una profesională, administrativă. Ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului, în ultimele şapte luni, am avut contact direct cu primăriile din acest judeţ, cunosc foarte bine, pot zice, proiectele de infrastructură în derulare sau în curs de iniţiere, la fel cum le ştiu şi pe cele blocate din diverse motive.
Cred că Ilfovul este un judeţ special, cu un potenţial foarte mare de dezvoltare, care poate deveni un caz de succes în ceea ce priveşte infrastructura, sectorul logis-tic sau cel al serviciilor, energia regenerabilă, agricultura, ocuparea forţei de muncă sau, de ce nu, industria ospitalităţii. Proximitatea Bucureştiului, apropierea de aero-porturi, căile de acces existente sau cele în curs de construcţie sau modernizare – toate aceste lucruri fac din Ilfov un judeţ-cheie pentru dezvoltarea armonioasă a în-tregii regiuni.
Mai mult, ştiu că Ilfovul este un judeţ de oameni educaţi şi întreprinzători, cărora le place să şi ia destinul în propriile mâini. Mi-ar plăcea să-i ajut în acest demers reprezentându-i în Parlament şi susţinând autorităţile locale pe care le-au ales prin vot.
Ce inițiative legislative vă gândiți să propuneți după ce veți fi ales?
Programul USL pentru următorii patru ani este complex şi complet şi se traduce în iniţiative legislative ce acoperă toate subiectele de interes pentru o Românie pu-ternică, de la agricultură la educaţie, de la sectorul energetic la sprijinirea IMM urilor. Sunt parte dintr-o echipă şi mă mândresc cu asta, aşadar munca mea în Parlament nu poate fi văzută izolat, iniţiativele mele nu vor fi, prin definiţie personale, ci rezultatul muncii de cercetare şi a eforturilor politice ale unei echipe.
Evident, sunt subiecte de care sunt legat afectiv și profesional. Aș vrea să văd puse la lucru în slujba țării subiectele pe care am avut ocazia să le dezvolt în calitate de ministru: Legea Turismului sau cadrul legislativ pentru sprijinirea mediului de afaceri prin infrastructură de utilități publice. Sunt interesat, așa cum am fost și până acum, de un sistem care să sprijine tinerii și performanța. Voi susține inițiativele pentru investiții strategice: câte un centru universitar performant pentru fiecare regiune a țării, dar și subvenționarea accesului la internet în instituții școlare sau crearea de campusuri școlare cu dotări moderne și mijloace de transport în mediul rural.
Am tot subliniat în ultimul rând importanța unei infrastructuri performante, voi susţine şi din Parlament această prioritate naţională prin diverse proiecte legislative: înfiinţarea unui fond naţional de investiţii pentru proiecte de infrastructură care să finanţeze 50 de proiecte prioritare; modernizarea infrastructurii de utilități rurale: la canalizare de la 62% în prezent la 90% până în 2016, la electrificare de la 83% în prezent la 100% în 2014; programul de construire, modernizare și reabilitare de dru-muri județene și comunale.
Cunoașteți problemele cu care se confruntă locuitorii colegiului?
Le cunosc atât ca vecin, cât și ca ministru. Le am discutat în detaliu cu primarii și cu cetățenii, de la oraș la comună. Știu care sunt ofurile locuitorilor – siguranță pe străzi, transport mai bun și mai ieftin, drumuri mai moderne, școli mai bune – știu și care sunt proiectele primarilor. Voi susține în calitate de deputat autoritățile locale în demersurile lor pentru a îmbunătăți viața locuitorilor. Vorbim aici despre reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în Otopeni, Mogoşoaia, Snagov, Buftea și Balo-teşti, despre realizarea liniei de metrou București-Otopeni-Aeroport, despre modernizarea străzilor în Mogoșoaia, Balotești, Periș, Gruiu și Corbeanca. Consider drept o prioritate sincronizarea rețelei de infrastructură între București, Buftea și Otopeni, realizarea infrastructurii de apă şi canal în Snagov, Mogoşoaia, Ciolpani, Gruiu și Periș dar și construcția de școli noi în Ghermănești și Snagov.
Concret, după alegeri, cum veți păstra legătura cu alegătorii?
Am reușit deja să mă întâlnesc față în față cu alegătorii din majoritatea localităților din colegiu. Nu am de gând să renunț la acest obicei. Am relații bune profesiona-le cu primarii acestor localități, cunosc consilierii locali și am dovedit că țin cont de părerea lor. Sunt un om deschis la dialog şi voi rămâne aşa şi prin biroul meu parla-mentar.
Pentru că Ilfovul conduce în topul naţional de acoperire a conexiunilor de internet cu 71% din populaţie, nu voi neglija nici această cale de comunicare. Pagina mea de web hellvig.ro, grupul şi pagina mea de Facebook şi o adresă de e-mail dedicată eduardhellvigilfov@gmail.com le stau la dispoziţie.
Sunt ilfovean. Convingeți-mă să vă dau votul meu.
Cei care mă cunosc știu că nu sunt străin de politică, nici de responsabilități, dar, mai ales, că nu sunt străin de muncă. Ştiu ce vă interesează pentru că mă intere-sează: sunt ilfovean nu doar cu domiciliul, dar şi cu inima. Am ajuns să-i spun locului acesta acasă alături de soţia şi fiica mea, l-am văzut crescând continuu şi vreau să mă alătur și eu eforturilor celorlalți. Lumea mă ştie ca pe un om de cuvânt. Aşa voi fi şi cu voi.
Interviu realizat de Jurnalul de Ilfov