@ Neaprobarea bugetului local lovește direct în oamenii din comunitate prin blocarea salariilor, indemnizaților și a oricărei investiții @ Fără buget = fără lumină, fără curățenie, fără transport
Luna aprilie nu a fost una de bun augur pentru cetățenii din comuna 1 Decembrie, iar zilele care vor urma vor fi extrem de delicate, aducând cu ele multă incertitudine, în condițiile în care autoritatea locală nu are aprobat un buget pentru anul în curs, iar rezervele financiare de care dispunea au fost deja epuizate. Concret, după ce au fost convocate și au avut loc trei ședințe de Consiliul Local, în care s-a încercat adoptarea bugetului pe anul în curs, acest lucru nu s-a întâmplat, o criză administrativă fiind, așadar, iminentă, și punând în pericol climatul de pace socială la nivelul comunității.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 750, ediția print
Viața de zi cu zi a cetățenilor din comuna 1 Decembrie nu va mai fi la fel, începând cu luna mai, în condițiile în care, fără un buget aprobat pe anul în curs, nu vor fi bani pentru plata serviciilor publice esențiale – salubritate, iluminat public, transport public, întreținerea drumurilor (facturi la care se vor adăuga penalități), plata salariilor angajaților Primăriei sau ale altor angajați din instituții publice locale, proiectele de investiții vor fi ”puse pe pauză”, iar asta în cea mai bună variantă, pentru că, evident, există și riscul de a fi pierdute contracte, iar indemnizațiile care se acordă categoriilor vulnerabile – persoane cu handicap și însoțitorii acestora sau copii cu cerințe educaționale speciale – nu vor mai putea fi plătite.
Pentru a înțelege mai bine cât de gravă este situația, vă reamintim componența Consiliului Local 1 Decembrie – cel care, deși a fost convocat ”de îndată”, de către primarul Petre Gheorghe, în două ședințe – pe 7 și 10 aprilie 2025, nu a reușit să adopte proiectul de buget propus pentru anul în curs: din partea Alianței electorale PSD-PNL – Elena Iuga, Florin Adrian Potcoveanu, Viorel Hațegan, Gheorghiță Bria, Cristian-Costin Măniță, AUR – George Stănculescu, Adrian Oană, Paul Ion Blăgoi, Ștefăniță-Nicolae Popa, Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei – Romeo Mihail Cristea și Ionuț Silviu Sfetcu, iar din partea Partidului Pro România – Cristina Daniela Tănase și Cristina Ștefania Neagu.
Și, din păcate, și la cea de-a treia încercare, în ședința de îndată desfășurată pe 16 aprilie, în prezența prefectului județului, Simona Neculae și a secretarului general al județului Ilfov, Marius Cristian Ghincea, consilierii locali aleși pe listele AUR și Pro România, dar și reprezentantul Partidului Mișcarea Populară în cadrul Alianței Dreapta Unită, Romeo Cristea – președintele de ședință – au ales să se abțină de la vot, iar bugetul local a rămas neadoptat.
”Importanța existenței unui buget adoptat nu poate fi pusă la îndoială, acesta fiind un mecanism destinat constituirii resurselor patrimoniale publice necesare întreținerii și consolidării autorității locale, prin utilizarea eficiență a fondurilor. Iar respingerea fără un temei serios, deja de două ori, a aprobării bugetului local poate duce la un blocaj în funcționarea autorității administrative teritoriale, punând în pericol climatul de pace socială. Blocarea plăților de ajutor social, bani de care multe familii depind, poate duce la apariția de tensiuni sociale, ori, conform prevederilor Codului Administrativ, una dintre atribuțiile prefectului la nivel local este chiar aceea de prevenire a tensiunilor sociale și respectarea ordinii publice. Mergând mai departe, prefectul îndeplinește atribuții în domeniul situațiilor de urgență și veghează la desfășurarea în bune condiții a activităților necesare restabilirii situației de normalitate în plan local. Iar adoptarea bugetului este o situație de normalitate în vederea asigurării unei bune administrări locale”, a explicat secretarul general al județului, Marius Cristian Ghincea la începutul celei de a treia ședințe de CL.
Orgolii politice
La rândul său, prefectul Simona Neculae a încercat o mediere a ceea ce a apreciat drept ”orgolii politice”, cu impact deosebit de grav la nivelul comunității, punctând că bugetul local reprezintă, în fapt, o previziune a veniturilor și cheltuielilor pe care administrația locală le va gestiona pe parcursul anului. Însă, fără acest instrument financiar, care poate fi corectat după aprobare, prin rectificare, fiecare investiție/cheltuială urmând a fi făcută în baza unei hotărâri bine fundamentate, pe care o va aproba sau nu Consiliul Local, nu poate funcționa o localitate, nu se pot lua decizii financiare, nu se pot face plăți și nu se pot aloca fonduri pentru investiții. Și mai concret, s-a precizat că aprobarea bugetului local reprezintă o garanție a funcționării normale a instituțiilor publice; un angajament față de cetățeni; un motor pentru dezvoltarea unei comunități – prin investiții, reabilitări, modernizări; un instrument de echilibru social, prin susținerea categoriilor vulnerabile. În lipsa unui buget local aprobat, comuna 1 Decembrie se află într-o stare de așteptare periculoasă. Nu se pot face plăți, nu pot fi lansate proiecte, iar comunitatea riscă să se confrunte cu disfuncționalități majore! Bugetul nu este doar despre cifre. Este despre o viziune, o direcție și o responsabilitate comună față de oameni!
Evitarea unei situații extrem de delicate, în ultima clipă
”Vreau să mulțumesc echipei din Primăria 1 Decembrie pentru că a făcut posibilă achitarea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap (126 persoane) și ale însoțitorilor (16 persoane). Mărturisesc tuturor faptul că am fost înțeles și de Trezorerie, întrucât prin Dispoziția Primarului nr. 63/ 15 aprilie am transferat sumele necesare pentru a acoperi și sumele nevirate de la bugetul statului din cauza neaprobării bugetului local de către o parte din consilieri! Niciun funcționar public din primărie nu ar fi fost de acord ca în Săptămâna patimilor să primească salariul, iar persoanele cu handicap și însoțitorii lor să nu își primească drepturile!”, ne-a declarat primarul Petre Gheorghe, referindu-se la acoperirea, în luna aprilie, din veniturile proprii destinate funcționării Primăriei 1 Decembrie, a indemnizațiilor care trebuie plătite categoriilor vulnerabile. Însă, îngrijorarea primarului este foarte mare în legătură cu ceea ce va urma, cu plățile din luna mai, acesta adăugând că, ”niciun consilier local nu are dreptul să pună în pericol sănătatea și viața nimănui! De 12 ani cel puțin, nu s-a întâmplat așa ceva, ca vreun ales local vremelnic să își permită să ia dreptul vreunei persoane din această localitate! Problemele create prin respingerea proiectului de buget sunt multiple, începând cu: transportul public, iluminatul public, anveloparea blocurilor, toate proiectele cu finanțare europeană și funcționarea celorlalte instituții publice – școli și gradinițe, etc!”, a completat edilul.
Plângeri penale pentru situația creată
De altfel, potrivit acestuia, următorul demers administrativ va fi formularea de plângeri penale nominale împotriva celor care s-a abținut de la vot, fără o justificare temeinică, apreciindu-se că neasumarea lor pune în pericol funcționarea instituției locale.
”A nu vota un buget nu este doar un gest politic. Este o decizie cu implicații legale și morale. Iar atunci când acest refuz produce consecințe directe asupra locuitorilor, se impune tragerea la răspundere a celor care obstrucționează buna funcționare a instituției publice. Vom apela la instanțele competente, pentru că acest blocaj nu mai poate să fie tolerat și pentru ca cetățenii să nu plătească prețul unui conflict politic prelungit”, a mai spus primarul. Și, tot despre asumarea responsabilității în fața comunității a vorbit și prefectul județului, îngrijorată de situația care s-a creat în Consiliul Local 1 Decembrie și consecințele neadoptării bugetului local. ”A fi consilier înseamnă a fi mandatat de cetățeni să iei decizii pentru binele lor. Înseamnă să înțelegi nevoile unei comunități și să acționezi, nu să blochezi! Refuzul repetat de a adopta bugetul local nu este justificat. Este vorba despre orgolii politice, iar implicațiile sunt reale asupra oamenilor, asupra instituțiilor, asupra dezvoltării. A face politică este o sabie cu două tăișuri: poți construi, dar poți și distruge. Poți proteja interesele cetățenilor sau le poți sacrifica pentru orgolii personale sau calcule electorale”, a mai spus Simona Neculae.
