România, sub nămeți

La sfârșitul săptămânii trecute, ANM anunța că 10 județe din Sudul României (inclusiv Ilfovul) și Capitala intră sub avertizarea codului portocaliu de ninsori și viscol, pentru intervalul 24 ianuarie, ora 18.00 – 26 ianuarie, ora 18.00, și menționa că această avertizare ar putea fi prelungită până luni, 27 ianuarie, dar și posibilitatea de a fi emis cod roşu pentru anumite zone. Alte 16 judeţe primeau avertizare cod galben. Imediat a fost activat la sediul Guvernului, Comandamentul de iarnă.

Pentru județul Ilfov, Grupa operativă a Comitetului județean pentru Situații de Urgență și-a desfășurat activitatea la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Codrii Vlăsiei”, de unde s-a coordonat activitatea de deblocare-salvare a persoanelor care au necesitat acest lucru, precum și pentru deszăpezirea rețelei de drumuri naționale, județene și locale din Ilfov.

VINERI ȘI SÂMBATĂ

În debutul perioadei pentru care s-a emis prima avertizare meteo, respectiv vineri seară, 24 ianuarie a.c., aproximativ 4.000 de locuinţe din judeţ nu au avut energie electrică, începând cu ora 22.00, din cauza căderilor de zăpadă şi a viscolului, cea mai mare parte a defecţiunilor fiind remediate, din fericire, o oră mai târziu. Potrivit comunicatului de la acel moment al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, accesul la energie electrică a fost întrerupt pentru aproximativ 4.000 de abonaţi din Berceni, Vidra, Copăceni, Vârteju şi Bragadiru. Sâmbătă dimineaţa mai erau afectaţi circa 1.000 de consumatori din Vârteju, Bragadiru şi Copăceni. De asemenea, comuna Petrăchioaia a rămas fără energie mai bine de 7 ore. Ulterior și aceștia au fost reconectați la rețeaua de curent electric. După eveniment, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea a cerut să vadă dacă firmele private și-au respectat obligaţiile din contractele încheiate cu cei care au avut de suferit. El şi-a motivat solicitarea prin faptul că, de fiecare dată când situaţia meteo este dificilă, apar probleme în funcţionarea reţelelor de energie.

Și tot sâmbătă, după 18 ore de viscol și ninsoare, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) se înregistrau peste 900 de apeluri, mai mult de jumătate dintre acestea fiind urgenţe – iar dintre acestea 28 de fracturi şi entrose din cauza gheţuşului de pe străzi, declara la acel moment, managerul SABIF, Alis Grasu. Tot în acest interval au mai fost 16 traumatisme şi 25 lipotimii.

Și în traficul rutier au fost, de asemenea, probleme. Astfel, pe lângă trafic îngreunat, pe unele sectoare de drumuri naționale, pe drumuri județene, dar și pe autostrăzi, circulația autovehiculelor a fost blocată, iar căile de rulare au fost închise de poliție. Aproximativ 20 de autovehicule s-au ciocnit, sâmbătă, pe firul 2 al autostrăzii A2, între Constanţa şi Bucureşti, o persoană fiind rănită în accident şi rămânând încarcerată în maşină. Iar pe A1, zece autovehicule, din care două TIR-uri, au fost implicate, de asemenea, într-un accident. Ulterior, toate cele trei autostrăzi, A1, A2 şi A3, au fost închise alături de 16 drumuri naţionale, din cauza viscolului. Au fost anulate zeci de trenuri și mai multe zboruri interne şi din străinătate. Pentru Ilfov, efective sporite de poliție rutieră acționau pe drumurile care tranzitează județul pentru asigurarea unui trafic în siguranță, în condiții de iarnă. Acestea au oprit preventiv, pe DN 2 – 25 de autotrenuri, între km 15 și 18, pentru a nu înainta către județul Buzău, pe un tronson de drum care avea la acel moment vizibilitate foarte redusă. Și pe DN 6, tot sâmbătă, pentru a evita înzăpezirea, au fost oprite 8 autotrenuri. Pentru conducătorii acestora au fost pregătite adăposturi. Poliția rutieră Ilfov a transportat, în etape, controlat, grupuri de autovehicule, pe DN1, pe sensul Prahova-București, în zona kilometrilor 18, 26 și 34, deoarece în aceste zone viscolul făcea ca vizibilitate să fie foarte redusă și, implicit riscul de accidente era foarte ridicat. La fel s-a procedat și pe DN 3, în colaborare cu poliția rutieră Călărași, unde au fost însoțite grupuri de autocamioane, către parcări amenajate.

Inspectoratele școlare din județele cu probleme au anunțat suspendarea cursurilor pentru zilele de luni și marți. În Ilfov, școlile, grădinițele și liceele au fost închise.

Apelurile la SABIF s-au intensificat, iar la 24 de ore de la începerea viscolului, se înregistrau peste 1.000 de solicitări la Ambulanţa Bucureşti – Ilfov. 533 dintre acestea au fost urgenţe,iar dintre acestea 49 au fost pentru căzuţi în stradă, 27 leşinuri în spaţiile publice, 6 accidente, 51 fracturi, entorse, luxaţii, 29 de traumatisme. Iar duminică, de la ora 8.00 până la ora 12.00, s-au mai adăugat 200 de apeluri.

DUMINICĂ

Duminică, 26 ianuarie, situația actualizată la nivelul județului arăta că, din cauza restricției de circulație pentru autovehiculele cu masa totală de peste 7,5 tone, 57 de autocamioane erau staționate în parcările a doi operatori economici, precum și pe prima bandă de circulație a DN 2, pe raza localității Afumați. Și tot pe DN 2, din localitatea Afumați a fost preluat un autocar în care se aflau 14 adulți și 30 de copii, cu destinația Chișinău. Aceștia au fost cazați la o pensiune din Voluntari, unde au avut asigurată, evident, și masa. Pe DN 1, pe raza Ilfovului, reprezentanții CNADNR au intervenit pentru deszăpezire cu 8 autobasculante cu lamă și cu material antiderapant. În aceeași zi, la ora 16.00, informarea din partea Prefecturii Ilfov arăta că, la nivelul județului nu există localități izolate sau persoane blocate în trafic, și, numai două tronsoane ale unor drumuri județene mai erau închise (DJ 101B Nuci – Merii Petchii și DJ 200B Dimieni – Tunari), circulația autovehiculelor de peste 7,5 tone fiind însă oprită în intreg județul. Circulația pe Centura București fusese reluată, dar se desfășura în condiții de iarnă, iar în Afumați cele 57 de tiruri erau în continuare trase pe dreapta. Alimentarea cu energie electrică a căzut, duminică, în Copăceni, Vidra si Otopeni – localități unde au fost afectați aproape 3.000 de consumatori. În teren s-au deplasat 21 de echipe de intervenție pentru remedierea situației, anunța la acel moment, prefectul județului Ilfov, Speranța Cliseru.

Efectivele de interven­ție însumau, duminică seară, 600 de persoane, reprezentanți ai ISU Ilfov, IJJ Ilfov, IPJ Ilfov, medici și asistenți medicali, reprezentanți ai CNADNR. S-a intervenit cu 145 de utilaje și 26 de ambulanțe. Din păcate, în județul Ilfov s-au înregistrat două decese, una dintre persoanele decedate fiind membră a echipelor de intervenție care lucrau pentru restabilirea alimentării cu energie electrică.

LUNI și MARȚI

Apoi, dacă luni vremea s-a mai temperat, drumurile au fost curățate, iar defecțiunile remediate, marți, 28 ianuarie, ANM a emis o nouă averizare, Ilfovul fiind, din nou, afectat de viscol și ninsoare, începând de miercuri dimineață.

Din nou, drumurile au fost închise, trenuri și curse aeriene au fost anulate, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut recomandarea către populație de a nu ieși din casă decât pentru cazuri urgente. Toate unităţile de învăţământ din judeţele avertizate cu cod portocaliu de viscol au rămas închise, așadar și cele din județul Ilfov. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a făcut apel la militari să ajute „mai ales bătrânii şi persoanele singure” să îşi cureţe gospodăriile de zăpadă, astfel încât să poată ajunge să îşi procure alimente şi să hrănească animalele. Și ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a solicitat directorului Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, să îi atenţioneze pe distribuitori să livreze medicamente cu prioritate către unităţile sanitare din localităţile afectate de viscol.

MIERCURI, PÂNĂ LA PRÂNZ…

Potrivit comunicării făcute de către Consiliul Județean Ilfov, pe 29 ia­nuarie, la ora 9.30, din cauza viscolului puternic și a vizibiliății zero, Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov a solicitat închiderea drumurilor județene 200 Grădiștea – Gagu și 400 Gagu – Vânători. O oră mai târziu, din cauza viscolului puternic și a vizibilității aproape zero pe DJ 200B Dimieni – Tunari, se circula sub supravegherea Poliției rutiere. În continuare, pentru că viscolul se întețea, DJ 200 porțiunea Ștefănești – Dascălu și DJ 101B porțiunea Lipia – Nuci au fost temporar închise.