Trei antrenori cu experiență și-au propus să formeze sportivi care să devină jucători de top în handbalul românesc
Deși fotbalul este și la CS Concordia Chiajna „sportul rege”, în ultimii ani conducerea clubului, cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Local Chiajna și, mai ales, al primarului Mircea Minea, și-a propus de câțiva ani buni să diversifice disciplinele sportive pe care să le practice cei mai mici locuitori ai comunei ilfovene – copiii.
Totul pentru a-i face pe aceștia să se elibereze de sub „sclavia” gadget-urilor care au devenit o adevărată pacoste a lumii moderne, un atentat la sănătatea fizică și psihică a tinerelor generații.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 624, ediția print
Un atu în plus pe care îl are clubul ilfovean constă în calitatea bazei sportive, printre dotările de top ale acesteia numărându-se și sala de sport, una dintre cele mai „cochete” și moderne din județul Ilfov, ba chiar și din București.
Acestor condiții li se adaugă și calitatea tehnicienilor și antrenorilor care se ocupă de inițierea copiilor în tainele disciplinelor sportive, cu rezultate remarcabile.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă și activitatea antrenorilor și sportivilor din cadrul secției de handbal a clubului. O secție care are deja o istorie de aproape 10 ani, și care, în ultima vreme cunoaște o dezvoltare îmbucurătoare în ceea ce privește numărul copiilor care vin să practice acest sport sub îndrumarea, așa cum spuneam, a unor antrenori de elită.
Așadar, secția de handbal a Clubului Sportiv Concordia Chiajna a fost înființată în anul 2010 și, inițial, aici activau doar echipe de băieți. În urmă cu 4 ani, însă, au fost înființate și echipele de fete, cu rezultate apreciabile.
Astăzi, echipele de băieți și fete ale secției de handbal sunt pregătite de Florin Apostol, antrenor la grupele de băieți, Gabriel Florea, antrenor la grupa de junioare 3 și Ioana Florea, antrenor la grupele de junioare 4 și minihandbal. Toți cei trei antrenori sunt toți foști sportivi de performanță, cu prezențe remarcabile în handbalul național. Unul dintre ei, de exemplu, Gabriel Florea, a jucat 55 de meciuri în echipa națională, în care a marcat 180 de goluri.
„Atunci (2010 – n.r.), am pornit cu doar 10 copii, dar pe parcurs au început să vină din ce în ce mai mulți. Astfel că, în momentul de față peste 120 de copii practică handbalul aici, la Concordia, atât fete, cât și băieți. Mai mult, acum se poate spune că handbalul a «prins» foarte bine mai ales la fete, pentru că la băieți suntem la concurență cu fotbalul. Avem aici în principal sportivi din comuna Chiajna, dar și din împrejurimi, mai ales din Sectorul 6 – cartierul Militari, cu care ne învecinăm”, ne-a explicat Florin Apostol.
La acest moment, secția de handbal a clubului ilfovean este formată, la fete, din echipe începând de la minihandbal, junioare 4, junioare 3, iar la băieți, din echipe de juniori 2 (15-17 ani), juniori 3 (13-14 ani) și juniori 4 (11-12 ani). Urmează ca, potrivit antrenorului Florin Apostol, să se înființeze și la băieți o grupă de minihandbal pentru copii cu vârste între 6-7 ani.
„Ne bucurăm că avem sprijinul Primăriei Chiajna, care ne pune la dispoziție infrastructura necesară – sala, care are o suprafață foarte bună, cu parchet, echipament etc. Totodată, mai desfășurăm antrenamente și la sala de sport a Liceului ”Doamna Chiajna”, din Roșu, unitate de învățământ cu care avem o colaborare foarte bună, mai mulți elevi de la acest liceu fiind legitimați la secția de handbal și efectuează antrenamentele după orele de curs.
Am trecut printr-o perioadă foarte dificilă în timpul pandemiei, având în vedere că timp de un an și jumătate toate sălile de sport au fost închise și nu au mai fost organizate competiții. În acea perioadă, am încercat, cu câțiva copii, să facem antrenamente afară. Acum ne bucurăm că tot ce a fost rău a trecut și lucrurile au revenit pe un făgaș normal, iar faptul cel mai important este că au fost reluate competițiile”, ne-a spus Gabriel Florea.
Tinerii handbaliști ai Concordiei au evoluții bune în competițiile la care participă
Am mai aflat că, în anul în curs, Concordia are echipe de handbal înscrise în campionatul național organizat de Federația Română de Handbal (FRH), la băieți, la categoria juniori 2 și juniori 3, iar echipele de juniori 4 participă la competiții din cadrul campionatului zonal organizat de Asociația Județeană de Handbal (AJH) Ilfov și Asociația Municipală de Handbal (AMH) București, cu rezultate din ce în ce mai bune.
La fete, echipa de junioare 3 (fete născute în 2008-2009) este înscrisă tot în campionatul organizat de FRH, și se situa, la momentul convorbirii noastre cu cei doi antrenori, pe locul 2 al clasamentului, cu 3 victorii și un meci egal.
„Primele două echipe merg mai departe în Campionatul Național «Valoare», iar locurile 3 și 4 merg în Campionatul Național «Speranțe». Noi sperăm să obținem locul 2, pentru că pe primul loc este o echipă care a început mai demult handbalul cu fetele, în urmă cu 7-8 ani, și anume Știința București, în timp ce noi am început în urmă cu 3 ani și am trecut și prin pauza din pandemie. Astfel că, încercăm să le creștem, să fie din ce în ce mai bune și sperăm să obținem locul 2”, ne-a precizat Gabriel Florea.
Cei doi antrenori ne-au vorbit și despre obiectivul lor de viitor, și anume înființarea unor echipe de seniori atât la masculin, cât și la feminin, peste 2-3 ani, alcătuite din actualii juniori ai clubului, pe măsură ce aceștia vor crește. „Astfel”, a punctat Florin Apostol, „ne propunem să închidem vârful piramidei”. „În acest moment, avem baza ocupată și sus mai avem nevoie de două piramide – juniori 1 și seniori. Ar fi cel mai important obiectiv pe care l-am putea realiza”, a continuat antrenorul.
Programul cursurilor școlare, o piedică în buna desfășurare a antrenamentelor
Tehnicienii ne-au mărturisit că se lovesc și de unele impedimente în buna desfășurare a antrenamentelor. Principala problemă o constituie programul orelor de curs care, la elevii din clasele mai mari se termină seara târziu, uneori chiar după orele 19:00.
„Mai întâmpinăm și alte piedici. De exemplu, sunt copii din clasele terminale care urmează Evaluarea Națională, părinții îi duc la meditații, nu poți face mai mult de 2-3 antrenamente pe săptămână. Această situație afectează performanțele sportivilor, fără discuție. E adevărat, pe primul loc este școala, și mi se pare normal. Atâta vreme cât un sportiv este inteligent și bine instruit cu atât este mai bine pentru un antrenor.
Noi încercăm să-i atragem prin diferite metode de antrenament. Sportul, pe lângă partea de performanță, educă și el la rândul său. Prin sport îți menții și condiția fizică, te poți vindeca sau apăra de anumite boli, dar este important și pentru latura privitoare la socializare. Sportul, în general, dar mai ales sporturile de echipă, crează coeziune între oameni, iar pentru copii este extrem de benefic, din toate punctele de vedere”, a subliniat Gabriel Florea.
În acest sens, acesta a mai subliniat și faptul că, în plan personal nu este interesat în mod special de rezultatele imediate. Întotdeauna și-a propus să crească jucători „din toate punctele de vedere”.
În ceea ce privește obiectivele viitoare, ambii antrenori au evidențiat faptul că își doresc să „închidă vârful piramidei” cu câte o echipă de seniori atât la fete, cât și la băieți cu care să reprezinte comuna Chiajna la nivel național, ținând con tă aici există o sală de sport la standarde înalte, că există persoane care le susțin activitatea, dar mai este nevoie ca sportivii pe care-i antrenează în prezent să crească.
”Sunt foarte încrezător că putem îndeplini acest obiectiv, având în vedere că am avut și jucători selecționați la lotul național de juniori 2 (cadeți), acum au ajuns în lotul lărgit de juniori și nu trebuie decât să se antreneze cât mai bine, pentru a fi selecționați în continuare, cum ar fi, de exemplu, David Cimpoeșu”, ne-a spus Florin Apostol.
La rândul său, Gabriel Florea ne-a mărturisit că își dorește ca locuitorii din Chiajna să vină în număr mult mai mare la meciurile disputate de echipele de copii ale clubului și să îi încurajeze.
„Un an am jucat la o echipă din Franța, în Bretania, Loudéac HB, unde m-am și perfecționat ca antrenor la Federația franceză de handbal și am și antrenat grupe de copii acolo, lucru care mi-a prins foarte bine ulterior. Acolo, la meciuri venea toată lumea să susțină echipa, iar la finalul meciului se desfășura «la troisieme mitane», adică «repriza a treia», în care publicul spectator stătea de vorbă cu jucătorii și se crea o emulație, o coeziune a comunității, oamenii se simțeau bine acolo. Sper ca atunci când vom avea echipa de senioare să vină lumea să susțină echipa, așa cum am văzut acolo, la Loudéac”, ne-a povestit Gabriel Florea.