În comuna Ștefăneștii de Jos se află unul dintre cele mai „cochete” și mai bine îngrijite stadioane din județul Ilfov, dar și o bază sportivă pe măsură. Clubul sportiv din această localitate era cunoscut mai ales prin echipa sa de fotbal, care activa în Liga a III-a, în urmă cu câțiva ani, dar care, la un moment dat a fost desființată. În 2019, însă, Consiliul Local a (re)înființat clubul cu o nouă denumire – Clubul Sportiv Local Ștefănești.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 616

Odată cu această decizie a administrației locale, activitatea sportivă, se poate spune, a „reînviat”. Clubul a fost reorganizat, iar principala sa menire astăzi este aceea de a atrage cât mai mulți copii din comună către practicarea sportului și, mai ales, către „sportul rege”, cum este e denumit fotbalul. De asemenea, la CSL Ștefănești funcționează și o secție de box, unde activează 15 sportivi cu vâste cuprinse între 8 ani și 18 ani.
Astfel, la ora actuală, la Ștefănești practică fotbalul circa 120 de copii, repartizați pe grupe de vârste, în 6 grupe de copii și juniori. Cei mai ­mici sunt cei născuți în anii 2015-2016, iar cei mai mari, în anul 2006. Totodată, în anul 2021 a fost înființată și o echipă de seniori.
Jucătorii celor 6 grupe participă la competițiile organizate de Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Ilfov, la nivelul celor 6 categorii de vârstă.
Echipa de seniori, la rândul său, evoluează în cadrul Campionatului Județean Ilfov, la nivel de Liga a IV-a, iar în ediția trecută a competiției, echipa CSL Ștefănești a avut rezultate foarte bune, terminând competiția pe primul loc din Seria 1 a competiției.
Grupele de copii sunt antrenate de Adrian Luiceanu – grupa 2006, Victoraș Cataramă și Daniel Valentin Barbu – grupa 2008, Nicolae Mădălin Gheorghe – grupa 2010, Mircea Gheorghe – grupa 2012 și Liviu Gabriel Ioniță – grupa 2014. La seniori, antrenor este Sorin Laurențiu Tudor, deținător de licență UEFA, categoria A, cel mai experimentat antrenor din cadrul clubului.

Condiții excelente pentru practicarea sportului

Baza sportivă beneficiază de dotări foarte bune. Aici există două terenuri de fotbal. Terenul din iarbă – central – are o suprafață de 64×100 m, tabelă electronică, tribună cu 1.000 de locuri pe scaune și o parcare de 1.500 mp cu 53 de locuri.
Cel de-al doilea teren, cu suprafață sintetică și dimensiuni de 32×58 m, are instalație de nocturnă și tribună.
De asemenea, baza are în dotare 2 vestiare pentru gazde și oaspeți și unul pentru arbitri, dotate cu dușuri, 2 vestiare pentru copii, cabinet medical, bazin de refacere și saună.

Pregătiri pentru performanțe cât mai bune

Despre activitățile des­fășurate la clubul sportiv din Ștefănești am vorbit cu președintele acestuia, Mircea Gheorghe, el însuși fotbalist care a activat la echipe de Liga I.
„În această vară, în perioada 21-27 august, 4 grupe de copii, însumând 65 de jucători, s-au deplasat la un cantonament de pregătire la Tărlungeni, județul Brașov, unde ­copiii au efectuat câte două antrenamente pe zi. Acolo am avut condiții de pregătire foarte bune. Vorbim despre masă și cazare, terenuri de antrenament, echipamente de joc și antrenament, într-un cuvânt tot ceea ce a fost necesar pentru a ne desfășura activitatea în condiții cât mai bune.
Toate cheltuielile legate de aceast cantonament, deplasare, masă și cazare, echipament, precum și cele pentru vize anuale și vize medicale au fost asigurate de club, care este susținut integral de primărie din punct de vedere financiar.
Totodată, în perioada 14-20 august, a fost organizat un cantonament la Brașov și pentru echipa de seniori a clubului, la care au participat 26 de jucători ai lotului de fotbal al CSL Ștefănești. Majoritatea acestor jucători, circa 80%, sunt din comuna Ștefăneștii de Jos, unii dintre ei cu experiență, la nivel de Liga III”, ­ne-a spus Mircea Gheorghe, președintele CSL Ștefăneștii de Jos.
Am mai aflat și că echipa de seniori a reușit, în ediția trecută de campionat, să se claseze pe primul loc al clasamentului din seria a II-a, dar nu a avut drept de promovare pentru că echipa a fost înscrisă direct în Liga a ­IV-a, urmând ca, potrivit regulamentului, în această ediție a competiției să capete acest drept și, dacă va repeta performanța din ediția 2021-2022, să promoveze în Liga a ­III-a, obiectivul principal al formației.

La Ștefănești, activitatea sportivă a copiilor este gratuită

Despre condițiile pe care administrația locală a comunei Ștefăneștii de Jos încearcă se le ofere copiilor pentru practicarea sportului am aflat de la primarul interimar al localității, Mircea Gheorghiță. El ne-a mărturisit că prima grijă a edililor din localitate o reprezintă bunăstarea fizică și psihică și, implicit, sănătatea copiilor din Ștefănești. Iar sportul, așa cum se știe, este un factor esențial în dezvoltarea armonioasă a celor mici.
„Sportul clădește caractere puternice, disciplinează și ajută enorm dezvoltării psihice și fizice a copiilor. Iată de ce, Consiliul Local și Primăria susțin copiii să practice sportul, în cadrul clubului sportiv. Astfel, o atenție deosebită o acordăm copiilor care fac sport în cadrul clubului sportiv, ei au toată susținerea noastră și le oferim toate condițiile să-și desfășoare activitatea, începând de la echipament, terenuri de antrenament, deplasări, alimentare, toate acestea fiind susținute de Consiliul Local al comunei noastre.
De asemenea susți­nem și echipa noastră de fotbal, aflată momentan în Liga a IV-a, care sperăm să promoveze în ligile superioare și să nu se oprească doar la Liga a III-a.
Doresc să subliniez și faptul că, la clubul nostru copiii nu plătesc taxe, așa cum se întâmplă la multe alte cluburi sportive, toată activitatea clubului fiind subvenționată, sută la sută, din bugetul local.
Urmează să purtăm discuții și cu agenții economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul comunei noastre, care ar fi dispuși să ne ofere sponzorizări pentru susținerea activităților clubului.
Unul dintre aceștia, mai exact firma ­Decathlon, ne-a sprijinit foarte mult oferindu-ne materiale sportive, aparatură de forță, bandă de alergare, pentru pregătirea sportivilor noștri. Mai ales că dorim să diversificăm disciplinele sportive care pot fi practicate la club.
În continuare, vrem să-i atragem pe copiii din comună să practice și alte sporturi, cum ar fi tenis de masă, un sport care are mulți amatori printre copiii din comună. Unul dintre aceștia, Andrei Mircea, component și al lotului de fotbal 2006, chiar a câștigat un concurs organizat de curând la Cernica. Un copil care performează nu numai în sport, dar și la învățătură, cel mai bun elev al școlii din Ștefănești”, a subliniat primarul Mircea Gheorghiță.