Cea mai recentă reuniune a Colegiului Prefectural de la nivelul județului Ilfov a avut pe ordinea de zi prezentarea Raportului privind activitatea desfășurată de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Ilfov.

Și, încă de la debutul reuniunii, comisarul șef adjunct, Sorin Ionescu, a vorbit despre clasarea Ilfovului, în cursul anului 2013, pe al doilea loc, la nivel național, în ceea ce privește numărul reclamațiilor soluționate, dar și numărul de amenzi acordate. Astfel, anul trecut, comisarii CJPC Ilfov au efectuat 2.017 acțiuni de control, din care, în 1.279 au aplicat sancțiuni contravenționale. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 1.815.800 de lei, iar a celor încasate operativ a fost de 804.300 de lei. De menționat ar mai fi faptul că, la momentul preluării conducerii instituției, potrivit lui Sorin Ionescu, CJPC Ilfov funcționa doar cu 7 comisari și un singur autoturism, dotare absolut insuficientă pentru un județ de talia Ilfovului.

Parcarea Aeroportului Otopeni – în topul reclamațiilor

Referindu-se la aria vizată de controalele comisarilor Protecției Consumatorilor, Sorin Ionescu a vorbit despre faptul că, în ultima vreme, ochii acestora sunt ațintiți pe bănci, de unde vin numeroase reclamații legate de comisioanele abuzive din contractele de credit, dar și pe sectorul comerțului on-line. Pentru acesta din urmă, dat fiind faptul că este un domeniu ușor necunoscut, CJPC Ilfov a decis ca doi comisari să efectueze o pregătire specială.

O altă direcție din care vin reclamații numeroase (circa o treime din numărul total) este parcarea Aeroportului Otopeni. Pentru că, deseori, la aeroport, nu toate automatele de la parcare funcționează, se crează cozi de autovehicule, iar când șoferii ajung să facă plata timpului staționat efectiv în parcare, ei plătesc și timpul pe care l-au stat la coadă la automat. Și, tot din zona aeroportului – legat însă de companiile aeriene – există reclamații care vizează întârzieri de zboruri sau deteriorarea bagajelor.

Bronz controlat

Alte acțiuni de control au vizat comercializarea lichidului de antigel și a celui de spălat geamurile, a buteliilor GPL, a pachetelor turistice, băuturilor spirtoase, alimente specifice de iarnă, jucării, carne și produse din carne, bijuterii din metale prețioase cu sau fără pietre prețioase, mașini de spălat rufe și vase de uz casnic, cosmetice de protecție solară și autobronzante, ochelari de soare, ape minerale naturale, băuturi răcoritoare, sucuri și nectaruri de fructe, alimente congelate, pâine și produse de panificație, benzină și motorină, pește și conserve din pește, mașini de tuns iarba, produse alimentare specifice sărbătorilor pascale, produse lactate, mobilă și/sau indicatoare laser. A fost, de asemenea, verificată respectarea prevederilor legale în grădinițele cu program prelungit particulare și de stat, la spălătoriile auto, la prestarea serviciilor în saloanele de bronzare artificială, în ștranduri, piscine, bazine de înot, unități unde se închiriază echipamente de agrement, în parcuri de distracție și debarcadere, la prestarea serviciilor de alimentație publică, în unitățile de vulcanizare, la încheierea contractelor de leasing și a celor de asigurare, la serviciile de schimb valutar, în cadrul vânzărilor cu preț redus, a celor second-hand, sau în service-urile auto.

Colaborare instituțională bună

Despre colaborarea insti­tuțională, Sorin Ionescu s-a declarat mulțumit, spunând că ”nu are minusuri pentru nici una dintre instituțiile colaboratoare”.

În continuare, prefectul județului, Daniel Rășică, a dorit să afle o serie de aspecte legate de”starea disciplinară” a comisarilor CJPC Ilfov. Astfel, prefectul a întrebat dacă, la preluarea conducerii Comisariatului, Sorin Ionescu a găsit comisari deținători de autovehicule Logan, spre exemplu, care acum sunt posesori fericiți de Mercedes, însă șeful Protecției Consumatorilor din județ a recunoscut că, de la bun început, unii comisari au avut mașini scumpe. În acest context, pentru a preveni situații neplăcute (sau chiar ilegale – știind faptul că, uneori există abuzuri pe partea de control, sau chiar inspectori falși), Silviu Ionescu a explicat că, periodic, echipele de comisari sunt schimbate și nu se ocupă de aceleași controale tematice, permanent.

Apostrofați de prefect

Finalul reuniunii Colegiului Prefectural a venit cu apostrofări serioase ale prefectului Daniel Rășică la adresa șefilor deconcentratelor din județ, începând chiar cu reprezentantul CJPC, Sorin Ionescu, căruia i s-a reproșat faptul că nu a fost ”prea vizibil”. ”Să fiu foarte bine înțeles – toți cei de aici avem ca și criteriu de evaluare – cum știm să reprezentăm Guvernul în teritoriu. Toți facem politica Guvernului, nu a altcuiva!. Fiți foarte atenți, indiferent de conotațiile pe care vreți să le dați! Din păcate, cu excepția celor de la ISSU și a celor de la Jandarmerie, care înțeleg să-și facă datoria conform fișelor de post, pentru toți ceilalți dintre dvs. nu am lucruri prea bune cu care să mă laud la bilanțul din 31 decembrie 2014, la Guvern! Ce pot eu spune despre ce a făcut, spre exemplu, Garda de Mediu, pentru creșterea gradului de reprezentare a Guvernului în teritoriu? La fel învățământul! Este la un nivel sub așteptările minore. Faceți schimbări!”, a spus prefectul, adresându-i-se, la final, noului inspector școlar general, Coca Codreanu. Aceasta i-a răspuns că, așteaptă ziua în care să poată face echipă, fără să fie ”sabotată”!.

În continuare, prefectul a făcut o serie de remarci la modul în care s-a derulat ziua alegerilor. ”Eu, la alegeri, am stat în birou. Alții – ați făcut altceva, din păcate, și știți ce!”. Și, mai bine nu făceați nimic, decât să faceți lucruri care ulterior să fie interpretate. Iar domnul de la Păduri, știe foarte bine ce zic. Cu o săptămână înainte i-am tras un semnal de alarmă legat de ceva. Sunt un om direct, așa cum am fost întotdeauna, și nu umblu cu ascunzișuri, iar când am ceva, îi spun omului în față. La fel am procedat și cu Inspectoratul Județean de Poliție. Fiindcă este inadmisibil, domnule comandat, ca subordonați de-ai dvs. să care oamenii la vot, în ziua alegerilor, cu mașinile proprii. La fel cum s-a întâmplat și cu unii directori dintre dvs. Dacă eu, ca și conducător de instituție, am înțeles ceea ce mi s-a dispus de către Guvernul României, iar premierul României a spus ”dacă am un prefect care face politică sau se implică politic, în secunda doi, l-am schimbat” și fiecare și-a asumat răspunderea, este păcat că s-a întâmplat altfel. Și poate, din momentul de față, fiecare dintre dvs. o să înțelegeți faptul că, sunteți aici, eu, reprezentant al Guvernului, iar dvs. reprezentanți ai unor ministere din acest Guvern, și trebuie să facem tot posibilul pentru a îmbunătății calitatea vieții cetățenilor, sănătatea, educația, ordinea publică etc”, a mai spus prefectul.