Micuțul tău abia a făcut primii pași în viață și deja se arată interesat de capitolul bani? Întrebarea ”mami, câți bani de buzunar îmi dai” nu trebuie să te șocheze, ci doar să să-ți dea de gândit. Este la vârsta la care vrea să descopere tot ceea ce-l înconjoară, ce-i asigură existența și devine curios, inclusiv în ceea ce privește finanțele.

Colegii de grupă de la grădiniță și prietenii de joacă îl ajută, într-o mare măsură, să înțeleagă că în schimbul hârtiilor frumos colorate, sau a pieselor metalice care abia îi încap în mânuțe, poate să-și ia dulciuri și jucării. Chiar și tu îi dai de înțeles aceasta, prin gesturile pe care le faci atunci când îi oferi ceva și-i explici că lucrul respectiv nu l‑ai primit necondiționat, ci l-ai cumpărat cu bani cash. Faptul că începe să‑și pună întrebări legate de finanțe și gestionarea lor e un lucru bun, îmbucurător de care poți să profiți ca să-l responsabilizezi pe viitor.

 

Explică-i că are și drepturi și îndatoriri! 

Provoacă-l la o dis­cu­ție simplă și amuzantă, prin care să-l ajuți să înțeleagă că este membru al familiei voastre și are drepturi și responsabilități ca voi, toți. Doar că ale sale nu au aceeași amploare. Explică-i că așa cum tu ai un serviciu pe care trebuie să-l onorezi zilnic ca să vă îmbunătățiți nivelul de trai, să poți să-i asiguri strictul necesar ca să crească sănătos și să se dezvolte frumos, așa trebuie să meargă și el la grădiniță și, mai târziu, la școală. Adu-i la cunoștință și faptul că, pe măsură ce depune eforturi din ce în ce mai mari, roadele muncii lui încep să se vadă, iar peste ani și ani, la vârsta adultă, acest lucru îl va ajuta să crească numărul banilor pe care-i va câștiga din propria‑i muncă.  

 Oferă-i o sumă modică!

Oferă-i bani zilnic, dar asigură-te că-i dai o sumă modică pe care ați stabilit-o în prealabil, de comun acord. Asta înseamnă că, în calitate de părinte, ai obligația să-l faci să înțeleagă valoarea banilor și a lucrurilor. Iar ca să ai mai mult succes, trebuie să-l faci să se simtă iubit, dorit de tine, de întreaga familie. Așadar, implică-l într-un joc frumos, interactiv, în care să-i vorbești cu multă dragoste despre bugetul familiei. Explică-i, pe înțelesul lui, noțiunile de bază despre bani ca mijloc de plată și de primire.

 Nu umbla în banii lui!

Permite-i ca suma pe care i-o dăruiești să-i rămână doar lui și să și-o gestioneze după bunul plac.

Probabil va dori să-i cheltuiască achi­zi­ționându-și jucăria preferată, dulciurile la care poftește, o carte de povești sau de colorat, un articol vestimentar cu eroii din desenele animate pe care îi iubește cel mai mult. Dar nu este exclus nici să-i economisească, într-o pușculiță pentru a-și cumpăra un lucru mai valoros, sau să‑i folosească pentru a-și plăti eventualele pagube pe care le-a făcut. Indiferent care ar fi opțiunea lui, este clar că face pași mici spre o responsabilitate mare.

Cum îl faci să înțeleagă că nu poți să-i dai mai mulți?  

Puterea exemplului este cea mai bună. Îți va fi mult mai ușor să‑l lămurești în privința banilor, dacă îi vei arăta și-i vei explica, în detaliu, cum cheltuiești tu banii. Asta nu înseamnă numai să-l iei de mână să mergeți împreună la cumpărături, în ziua liberă. Poți să-l implici și într-un joc hazliu. Chiar dacă ție ți se pare absurd, plictisitor, el va găsi interesantă această cale de comunicare și va fi captivat să descopere o multitudine de lucruri noi. Ce ar fi să luați un teanc de bani de jucărie și să construiți împreună ”prăjitura” lui preferată? Spune-i încă de la început ce reprezintă fiecare părticică a ”prăjiturii” și apoi rupe bucăți din ea, explicându-i care sunt banii de mâncare, de întreținere, de transport. Păstrează o parte care să reprezinte micile economii și explică-i că veți avea nevoie de acei bănuți pentru eventualele cheltuieli neprevăzute. Ultima parte din ”desertul” vostru trebuie să fie cea care sugerează bugetul ce revine familiei. Spune-i că din acești bani vei putea să‑i aloci și lui suma stabilită împreună. Evident, cu mențiunea că o primește în schimbul îndatoririlor ce-i revin.