Modificări legislative în programul „Prima Casă”
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a efectuat modificări ale programului „Prima Casă”. Astfel, cei care au deja o locuinţă achiziţionată prin program o pot înlocui cu una cu suprafaţă utilă mai mare sau cu o valoare mai mare.
Condiția pe care beneficiarii trebuie s-o îndeplinească, în acest scop, este ca aceștia să vândă locuinţa iniţială și creditul acordat în cadrul programului să fie lichidat. Ambele operațiuni trebuie să fie efectuate cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe, potrivit unui comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Perioada de executare a garanțiilor, majorată
Sumele eliberate în urma rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului, la scadenţă sau anticipat, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate iniţial pentru a achiziţiona/construi o nouă locuinţă în cadrul programului, vor reîntregi plafonul total al garanţiilor, acesta fiind utilizat de bănci pentru acordarea de noi garanţii. Totodată, perioada de executare a garanţiilor și a perioadei în care beneficiarii vor putea plăti ratele restante a fost majorată. Astfel, plata garanţiei acordate în cadrul programului se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată, nu în maximum 90 de zile de restanţă. Retragerea cererii de plată se poate efectua până în penultima zi de efectuare a plăţii valorii de executare a garanţiei de către Ministerul Finaţelor Publice, beneficiarul putând recurge o singură dată la această facilitate. De asemenea, actul normativ reglementează situaţia de preluare/cedare a locuinţei și a finanţării garantate, respectiv situaţia în care soţia sau soţul preia sau cedează dreptul de proprietate dobândit prin achiziţionarea/construirea unei locuinţe în cadrul programului, ca urmare a adoptării regimului matrimonial al separaţiei de bunuri, prin convenţie matrimonială.