Sezonul rece întețește disconfortul din capul pieptului
Trecerea de la anotimpul călduros la cel friguros aduce cu sine o serie de manifestări ale organismului. De exemplu, dacă suferi de arsuri sau dureri gastrice, toam-na resimți crizele mult mai acut decât în restul anului. Nu și dacă respecți indicațiile medicilor și adopți un regim alimentar sănătos. Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei îți spune cum poți evita problemele de stomac în această perioadă și cum să te tratezi în cazul arsurilor sau durerilor gastrice.
Medicii avertizează! Cel puțin 20% din populația lumii suferă în mod constant de arsuri gastrice și aproximativ 70%, ocazional. De ce oare? Există două posibilități. Fie, te confrunți cu o deficiență a dispozitivului de închidere a stomacului, fie atunci când stai în poziția culcat sau aplecat, cantitatea de suc gastric crește semnificativ. „De cele mai multe ori, astfel de probleme la stomac sunt cauzate de urcarea sucului gastric (care este foarte acid) în esofag. De obicei, resimți durerea după ce dai iama în farfurie și te culci la scurt timp după masă. Durerile de stomac sunt adesea, rezultatul cinelor copioase. Din păcate, pe lângă aceste simptome neplăcute, e posi-bil să mai ai și dureri în piept, în special seara când te așezi în pat ca să te culci. Disconfortul poate fi însoțit și de gust amar și acidulat în gură”, atenționează dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
Alimentele care-ți protejează stomacul…
albușul de ou – ia o furculiță și bate patru albușuri până când obții o spumă pe care să o consumi treptat, în timpul a trei – patru mese
sucul de morcovi – dimineața, pe stomacul gol bea un pahar de suc proaspăt de morcovi, mai consumă un pahar peste zi
migdalele – mănâncă măcar cinci migdale pe zi și menții o aciditate gastrică normală
ceaiul de mușețel – constituie un balsam excelent pentru stomacul tău problematic. La o cană cu apă, adaugă o linguriță de flori de mușețel și lasă-le la infuzat cinci minute. După masa de dimineață și cea de seară, consumă câte o cană de ceai îndulcit cu miere de albine.
… și cele care-ți cresc aciditatea gastrică
ceapă crudă usturoi crud oțet piper roșii fasole uscată lămâi portocale kiwi mentă cafea ciocolată bomboane cu lichior alcool sucuri car-bogazoase slănină mâncăruri grase mâncăruri picante prăjeli.
Sfaturi utile
1. Respectă orarul celor trei mese principale ale zilei!
2. Nu-ți umple farfuria cu bunătăți! Oricât de gustos ar fi un preparat și oricât de mult te îmbie cu mirosul său, nu consuma porții mari! Mănâncă porții mici la fiecare masă!
3. Uită-te cu atenție în farfurie când mănânci!
4. Nu mânca în fugă! Fă-ți întotdeauna timp pentru mese regulate și savurează preparatele încet!
5. Mestecă foarte bine alimentele!
6. Nu te așeza în pat în poziția culcat, cel puțin trei ore după masă!
7. În cazul în care ai arsuri din când în când, administrează-ți un medicament cu proprietăți antiacide de tipul Rennie, Omez, Maalox, Zantac, Omeran.
Mergi la medic dacă:
arsurile la stomac sunt din ce în ce mai dese
disconfortul este însoțit și de tuse, stări de greață, vărsături, scădere în greutate bruscă, dificultăți la înghițire și senzația de sufocare.
„În funcţie de manifestările asociate cu arsurile la stomac și de gravitatea simptomelor în ansamblu, medicul poate să-ți recomande o endoscopie, analiza care îl va ajuta să-ți pună diagnosticul cu exactitate. În acest mod poate să-ți depisteze o leziune a esofagului sau, modificări ale ţesutului esofagian specifice ulcerului Barett, responsabil de apariția cancerului esofagian”, mai spune dr. Tănăsescu.