Ocupăm un rușinos loc codaș în Europa la capitolul igienă dentară. Cel mai recent studiu realizat în domeniu scoate la iveală faptul că 72% dintre români suferă de carii și se confruntă cu mirosul neplăcut al gurii. Și mai alarmant este faptul că aproximativ 50% dintre persoanele afectate sunt copii și adolescenți. Igiena dentară necorespunzătoare și consumul mare de alimente dulci cauzează sensibilitatea dentară a copilului. Cum îl ajuți să-și întărească dantura?
Alimentele care-i fac dantura frumoasă şi rezistentă
După igienă, alimentația bogată în legume, fructe, pește și lactate ce conțin mult calciu, vitamina A, C, D și fosfor constituie un bun tratament pentru întărirea danturii copilului. Ca să-l ajuți să-și dezvolte o dantură frumoasă și sănătoasă, din regimul alimentar zilnic nu trebuie să-i lipsească:
- laptele, brânza, untul și smântâna care conțin calciul necesar menținerii densității osoase; ouă, macrou, păstrăv, ton și somon care au în compoziția chimică vitamina D; ficatul, morcovul, spanacul, brocoli, dovleacul, cartofii fiindcă au o cantitate mare de vitamina A; în funcție de vârstă, gumă de mestecat fără zahăr;
- merele, kiwi, mango și, în general, fructe care au un aport consistent de vitamină C și care nu au o concentrație foarte mare de zahăr.
Atenție!
- bananele sau citricele îi pot eroda smalțul dinților!
- legumele cele mai indicate în cazul lui sunt varza și salata verde;
- pâinea neagră și cerealele integrale sunt și ele adjuvante în menținerea sănătății dentare a mezinului familiei;
- ceaiul verde este recomandat pentru că are un conținut important de antioxidanți ce previn formarea tartrului.
Învaţă-l să se ocupe zilnic de igiena dentară
Este indicat să-l familiarizezi cu periuța și pasta încă de la apariția primului dințișor;
Alege pentru el o periuță cu peri moi, astfel încât să nu-i lezeze gingia;
Cel mai bine învață prin imitare, așa că fii primul său model, arată-i că îți perii dinții;
Laudă regulat eforturile lui de îngrijire și, împreună cu un exemplu pozitiv de la tine, va învăța să-și asigure igiena orală excelentă;
Mergi cu el la dentist ori de câte ori este nevoie, pentru controalele de rutină;
Ca să-l obișnuiești cu medicul și cabinetul specialistului, pentru început, du-l doar în vizită. Acest mic truc îl va ajuta să-și învingă teama de doctor
Două minute de periaj corect
Așadar, trebuie să te ocupi de igiena dentară a copilului încă de la primul dințișor. În primele luni de viață, curăță-i dințișorul și gingiuțele cu un tifon bine îmbibat în apă. Dacă mezinul familiei este ceva mai mărișor, învață-l să-și perieze singur dantura. Periajul corect durează cel puțin două minute și se efectuează astfel:
- periază suprafețele exterioare ale dinților, întâi cele de sus, apoi cele de jos ;
- periază suprafețele interioare ale dinților de sus și ulterior, ale dinților de jos;
- periază suprafețele ocluzale.
Alimentele interzise
- prăjituri
- înghețată
- ciocolată
- gumă de mestecat cu zahăr
- fructe uscate
- pâinea albă
- băuturi acidulate cu un pH scăzut.
Îl dor dinţişorii? Cum îi alini suferinţa până îl duci la medic?
Desigur, durerile dentare ale copilului se tratează la stomatolog, nicidecum acasă. În lipsa unui tratament corect, administrat la momentul potrivit, micuțul poate să sufere dureri abdominale, infecții și complicații severe. Însă, dacă nu ai posibilitate să-l duci imediat la specialist, pentru moment poți să-i calmezi durerile astfel:
- freacă-i ușor gingiuțele cu buricul degetului tău, evident, spălat și dezinfectat în prealabil;
- dacă se află în perioada erupției dentare, cumpără-i din comerț inele speciale pe care să i le umpli cu apă și să i le dai să-și maseze gingiuțele;
- dacă persistă durerea, sună stomatologul și întreabă-l ce medicament poți să-i dai copilului până ajungi cu el la control.