Alimentația dinaintea sărbătorilor
Doar câteva zile ne mai despart de marea sărbătoare a Învierii Domnului. Și cum sărbătorile pascale aduc voie bună și mese îmbelșugate, în toate casele de gospodari, este bine să începi încă de acum să-ți pregătești organismul, pentru a evita îmbolnăvirea de sărbători, cauzată de preparatele din carne de miel, greu digerabile.
Natura a renăscut și, odată cu ea, piețele și grădinile abundă de verdețuri și zarzavaturi care cresc imunitatea și au numeroase proprietăți terapeutice. Profită de aceste zile îmbelșugate și consumă cât mai multe alimente bogate în vitamine, săruri minerale, fibre și proteine vegetale. Din dieta premergătoare meselor îmbelșugate prilejuite de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, nu trebuie să-ți lipsească salatele. Sunt bogate în nutrienți și vitamine. Le poți da și un aspect estetic, ornându-le frumos cu “flori” din ridichii, morcovi, castraveți sau cu “trandafiri” din roșii.
Mănâncă friptură din soia
Ca să-ți pregătești organismul pentru aportul de proteine animale, introdu în alimentație soia. Te poți delecta foarte bine cu o “fripturică” din soia, pe care să o consumi cu legume călite. Sau… poți prepara piureuri delicioase, dintr-o gamă vastă de legume care-ți sunt la îndemână în această perioadă. Ar fi bine să încerci să și combini legumele. Cartofii au și ei un rol important, în aceste zile. Cu o singură condiție. Să-i gătești fierți sau la cuptor.
Salata de fructe, desertul vedetă
Cu doar câteva zile înainte de marea sărbătoare a Paștilor, desertul vedetă trebuie să fie salata de fructe. Merele, perele, portocalele, bananele, kiwi și ananasul sunt ideale și pentru gustările dintre mese. Când poftești la un desert special, ai putea să-ți prepari, rapid, mere coapte la cuptor sau oricare alte delicii de post. Și halvaua de casă, ciocolata de post, diversele prăjituri sau dulceața de fructe pot fi o alternativă pentru tradiționalul cozonac, pe care-l vei savura peste numai câteva zile.
Meniul până la Paște
Ziua 1
La micul dejun – o ceașcă de ceai de fructe de pădure și o felie de pâine cu pateu vegetal sau zacuscă.
Prima gustare – o portocală.
La prânz – o supă de varză, un piure de cartofi și o salată verde cu zeamă de lămâie.
A doua gustare – un măr.
La cină – o supă de legume și o porție de urzici.
Ziua 2
La micul dejun – o felie de pâine cu pateu vegetal.
Prima gustare – un măr.
La prânz – 300 de grame de supă cremă de ciuperci și o porție de sote de mazăre.
A doua gustare – un kiwi.
La cină – mâncare de spanac.
Ziua 3
La micul dejun – 250 de grame de cereale și un pahar de suc natural de grapefruit, sau un suc natural de portocale.
Prima gustare – o pară.
La prânz – o salată de pătrunjel cu zeamă de lămâie și legume la grătar, sau o porție de supă cremă de conopidă.
A doua gustare – două felii de ananas.
La cină – doi cartofi copți și o salată verde.
Ziua 4
La micul dejun – o felie de pâine, roșii umplute cu salată de vinete și un suc de mere.
Prima gustare – un măr.
La prânz – o porție de ciorbă de legume cu pâine prăjită.
A doua gustare – un kiwi.
La cină – o porție de paste vegetariene cu sos de roșii și măsline.
Ziua 5
La micul dejun – două felii de pâine cu pate de linte și ceai de fructe.
Prima gustare – o rodie.
La prânz – o porție de ciorbă de păstăi de fasole verde/galbenă, cu ardei iute și mămăliguță.
A doua gustare – un măr.
La cină – Cartofi la cuptor cu legume și o salată de crudități.
Vineri, doar cina
Nu uita că vinerea, este zi de post negru și, dacă sănătatea îți permite, e bine să servești doar cina. Cel mai nutritiv și cel mai delicios preparat de seară îl constituie orezul cu legume.