MADE IN ROMANIA
Unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii, pentru a suplini viitoarele reduceri de preț, ca urmare a aplicării cotei reduse de TVA la alimente de la 1 iunie, a acuzat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.
Acesta a subliniat că există și câteva semnale că unele magazine încearcă să mărească prețurile, premergător reducerilor de TVA de la 1 iunie. „Unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii, ceea ce e o șmecherie și trebuie să nu o acceptăm. Adică ei se afișează că reduc prețul la raft cu 12% sau cu cât o fi, din TVA, iar în schimb cer taxe suplimentare și majorarea taxelor existente ca să suplinească această diferență. Deja avem două semnale foarte importante și o să sesizăm Consiliul Concurenței și toate organele statului pentru că nu este posibil să facă așa ceva. Ne vom bate serios pe tema aceasta”, a spus Aurel Popescu, la o conferință organizată de Federația Sindicatelor din Industria Alimentară.
Ei se jură că nu fură…
Reprezentanţii marilor lanţuri comerciale au fost audiaţi la Comisia de agricultură pentru a explica dacă au fost efectuate majorări de preţuri, în ultima perioadă, având în vedere că au existat semnale în acest sens.
În replică, reprezentanţii Auchan, Carrefour, Cora şi Kaufland au susţinut că nu au majorat preţurile în ultima vreme şi că reducerea TVA va fi aplicată sută la sută în favoarea românilor. „Noi nu am făcut nicio majorare de preţ şi vom menţine aceleaşi preţuri până când TVA va ajunge la 9%. Există situaţii de promoţii, acelea noi le monitorizăm şi le punem într-un preţ promoţional, cu etichetă promoţională, iar ele se pot întoarce în raion cu un alt preţ. În legătură cu celelate preţuri, la noi, vă asigur, că nu avem preţuri care au crescut, să fie o diferenţă de 3-4%. Aceste acuzaţii, deocamdată, nu sunt justificate pentru lanţul pe care îl reprezint, or fi situaţii particulare, dar mă îndoiesc”, a explicat Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei lanţurilor comerciale.
După audieri, Nini Săpunaru, președintele Comisiei de agricultură, a precizat, că Guvernul, prin instituţiile sale, este cel care poate să controleze evidenţa contabilă. „În mod cert există nişte informaţii că au început să crească preţurile. Noi nu avem posibilitatea, ca Parlament al României, să monitorizăm aceste preţuri, însă Guvernul îl are prin agenţii, prin organisme de control, există ANPC, există ANAF, pentru că au un întreg aparat de lucru cu care pot opera. Din discuţiile cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei, legislaţia îi conferă dreptul Guvernului de a interveni în acest control al preţurilor, pentru că există o poziţie dominantă pe piaţă, dânşii controlează peste 50-60-70% din piaţa de profil şi este dreptul Guvernului să intervină pe această monitorizare şi control al preţurilor”, a susţinut Săpunaru.
Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, în contextul reducerii TVA la 9%, dar poate introduce măsuri constituţionale și europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA, a afirmat premierul Victor Ponta. El a cerut, în ședinţa de Guvern, ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor și Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine.