Ești în febra pregătirilor pentru Paște? Atenție mare la ceea ce cumperi din magazine! Multe dintre produsele scoase la vânzare în centrele comerciale în preajma sărbătorilor, pot să pună în pericol sănătatea consumatorilor. Pentru evitarea îmbolnăvirilor prin toxiinfecție alimentară, vă prezentăm, în continuare, recomandările Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov (DSVSA).
Ca să te bucuri de sărbători liniștite, aprovizionează-te cu alimente doar din magazine autorizate sanitar veterinar. În acest mod, poți fi sigur că produsele au fost supuse controalelor sanitare de rigoare. Nu cumpăra nimic fără să verifici informațiile inscripționate pe eticheta de prezentare. Aceasta trebuie să conțină date referitoare la tipul produsului, compoziția, originea acestuia, data obținerii, valabilitatea etc. De asemenea, înainte de achiziționarea produsului, analizează ambalajul cu maximă atenție. Poți cumpăra alimentul cu încredere, numai dacă ești convins că ambalajul a asigurat o bună protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării.
Carnea de miel
Nu cumpăra carne din târguri sau din spații improvizate! Chiar dacă e mai ieftină, nefiind supusă controlului sanitar, îți poate pune sănătatea în pericol. Carnea de miel sau ied, care trebuie să ajungă pe masa ta de Paște, este cea provenită din unități autorizate sanitar veterinar. O recunoști prin faptul că este marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm și are inscripționate:
– în partea superioară – denumirea țării respectiv “ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al țării “RO”, în cazul cărnii obținute în abatoarele din România;
– în centru – numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a țării de origine;
– în partea inferioară – abrevierea Comunității Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE, etc., tot cu majuscule. Când cumperi carne de miel sau orice altă carne, vânzătorul trebuie să fie echipat corespunzător. El trebuie să poarte halat de protecție, șorț și bonetă curate și să manipuleze produsul neambalat, cu mănuși de unică folosință.
Peștele
Peștele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Cel alterat are branhiile cărămizii, solzii se desprind ușor iar carnea este moale.
Brânza
Brânzeturile pot fi consumate cu încredere numai dacă sunt comercializate în ambalaje de unică folosință, iar pe eticheta atașată ambalajului există date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii.
Ouăle
Evită să iei ouă care au coaja crăpată, lovită, de la vecini sau de la comercianții din stradă. Cumpără numai din magazinele aflate sub supraveghere sanitară veterinară! Doar așa vei fi sigur că acestea provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar, care respectă normele și condițiile de igienă, temperatura, condițiile de depozitare și comercializare.
Cozonacii, pasca și prăjiturile
Aceleași reguli trebuie să le respecți și pentru legume, fructe, prăjituri, cozonaci, pască și restul produselor de patiserie. Tot ce e bun de consum are controlul personalului de specialitate.
Reclamă neregulile la D.S.V.S.A. Ilfov!
Eventualele nereguli depistate în magazine, piețe sau târguri, le poți aduce la cunoștința inspectorilor D.S.V.S.A. Ilfov sunând la telefon: 021/269.33.07.