Unii au luat cuvântul doar la jurământ
O analiză realizată de Mediafax arată că, la Camera Deputaţilor, din cei 387 de deputaţi, 92 nu au luat cuvântul în plen în acest an, iar alţi 44 au vorbit la microfon doar câteva secunde, la începutul mandatului, pentru jurământul de credinţă, fără de care nu le puteau fi validate mandatele.
Mădălin Voicu, deputat PSD, Marius Manolache (PSD), Cristian Rizea (PSD), Vlad Marcoci (PSD), Roxana Anuşca (PNL), Ioan Axente (PSD), Valentin Busuioc (PSD), Mircea Cazan (PNL), Eugen Chebac (UNPR), Dan Ciocan (PSD), Andrei Dolineaschi (PSD), Ileana Dumitrache (PSD), Marian Enache (UNPR), Constantin Enea (PSD), Vasile Iliuţă (PNL), Constantin Mazilu (UNPR) şi Constantin Vizitiu sunt printre cei care care nu au vorbit deloc după depunerea jurământului, în decembrie 2012.
Muți în 2015
În acest an, nu au luat cuvântul nici deputaţii PSD Claudiu Manda, Eduart Martin, Cătălina Ştefănescu, Valeriu Steriu (UNPR) şi Alin Popoviciu (PNL). De altfel, unii dintre ei nu au vorbit în plen din 2012. Cei mai mulţi au depus însă în scris declaraţii politice.
Deputatul PNL Theodor Paleologu a luat cuvântul doar de două ori în acest mandat – o dată la depunerea jurământului şi o dată să îşi anunţe activitatea de independent. Nici fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PNL), nu a vorbit în plen în acest an, fiind în concediu de maternitate.
Două-trei minute, în plen
Unii parlamentari, printre care Cristinel Marian (DP), Neagu Murgu (UNPR), Ion Melinte (PSD) şi Cristina Ispir, au vorbit în plen în toţi aceşti ani, doar două – trei minute.
Deputaţii Ion Ochi, Florin Popescu sau Vlad Cosma nu au mai luat cuvântul în plen de la solicitările Parchetului privind arestarea lor preventivă, care au fost respinse de Camera Deputaţilor.
Elena Udrea a vorbit 42 de minute în acest mandat, ultima dată fiind la solicitările Parchetului de arestare preventivă.
Zgonea, în topul luărilor de cuvânt
La polul opus se află preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a vorbit în plen peste 100 de ore în 151 de şedinţe, de la preluarea mandatului, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, dar şi deputatul PSD Florin Iordache, care au câte opt ore vorbite în plen. Deputatul Ioan Oltean a vorbit zece ore, Ludovic Orban (PNL) – trei ore, iar Ana Birchal (PSD) – nouă ore.
Şi premierul Victor Ponta a luat cuvântul în 31 de şedinţe de plen, timp de cinci ore, deşi a absentat, de la multe voturi importante, printre care cel pentru creşterea alocaţiilor pentru copii, în pofida faptului că anunţase că susţine măsura.
La Senat, la fel cam ca la Cameră!
La Senat – Ilie Năstase, Ioan Butunoi, Viorel Chiriac, Leonard Cadăr, Alexandru Mazăre, toţi din grupul PSD, şi Tudor Chiuariu, Ioan Cristina, Iulian Dumitrescu, Cristian Rădulescu, din grupul PNL, nu au vorbit niciodată în 2015. Nici fostul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu – nu a vorbit în plen în acest an, iar actualul preşedinte, Călin Popescu Tăriceanu a avut 25 de luări de cuvânt în plen, dintre care şase în 2015. În schimb, senatorul PNL Dumitru Oprea a vorbit în plen de 1.425 de ori începând din 2012, Cristiana Anghel (PC) – de 994 de ori, senatorul liberal Puiu Haşotti a luat cuvântul de 573 de ori, iar senatorul PSD Ilie Sârbu a luat cuvântul în plen de 486 de ori.