@ Camera Deputaților a adoptat noile reglementări potrivit cărora medicii, asistentele, ambulanțierii intră, de la 1 martie, pe grila salarială din 2022 @ Limită la orele suplimentare pentru politiști sau spor de intervenție la jandarmi
În ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2018, deputatul PSD de Ilfov, Cătălin Zamfira a salutat votul dat, pe 7 martie, în plenul Camerei, prin care s-au adoptat modificările Ordonanţei de Urgenţă 91/2017, prin care se ajustează Legea salarizării unitare.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 395, ediția print
”Sunt mulţumit pentru că anumite categorii importante de salariaţi, precum medicii, asistentele sau ambulanţierii vor intra de la 1 martie pe grila salarială din 2022. De asemenea, s-a reglementat şi limita orelor suplimentare pentru poliţişti, sau sporul de intervenţie în cazul jandarmilor.
Prin aceste modificări legislative, despre care am discutat atât de aplicat şi la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, în calitate de membru al Comisiei, orele suplimentare efectuate de poliţişti vor fi plătite cu 75% din solda lor de bază, în condiţiile în care se încadrează într-o limită de 3%, iar jandarmii vor avea indemnizaţie de 10% pentru intervenţii. Tot în Comisia pentru muncă şi protecţie socială s-au votat şi o serie de măriri ale grilelor de salarizare pe anumite domenii. S-a luat această decizie în aşa fel încât unii salariaţi să nu aibă întârzieri în urma măririi cu 25%, de la 1 ianuarie, din grilă, şi să piardă la salariu. S-a reglat acest lucru, prin măriri salariale cuprinse între 10 şi 15%. S-a eliminat din lege sintagma ”unităţi sanitare publice”, pentru a se aplica măririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv asistentele şi medicii din şcoli, din centrele de expertiză, de la casele de pensii. Nici şoferii de pe ambulanţe nu au fost uitaţi, ei fiind esenţiali în intervenţii de salvare a oamenilor.
În pofida opoziţiei, care a declarat că această lege ar fi doar o simplă ”cârpeală a Legii salarizării neunitare”, aici, în Camera Deputaţilor, votul a fost unul clar şi just – 175 de voturi ”pentru”, 83 de voturi ”împotrivă” şi 14 ”abţineri”. Aşa se face că, în Ordonanţa de Urgenţă 91/2017, cea care modifică Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au fost incluse mai multe amendamente care corectează disfuncţionalităţi şi neclarităţi care provocau confuzie în aceste domenii. Aceste drepturi suplimentare pentru aceste categorii de salariaţi au fost votate tocmai pentru că noi, PSD, putem să recunoaştem eforturile zilnice ale acestora. Sper ca legea să fie promulgată de preşedintele ţării cât mai repede”, a declarat deputatul Cătălin Zamfira, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaților.
Așadar, pe 7 martie, Camera Deputaților a adoptat modificările aduse la OUG 91/2017, ordonanță care la rândul său modifică Legea salarizarii unitare. Astfel, medicii, asistentele și șoferii de ambulanțe au, de la 1 martie, grila salarială din 2022. Totodată, prin modificările aduse OUG 91, orele suplimentare efectuate de polițiști vor fi plătite cu 75% din solda lor de bază, în condițiile în care se încadrează într-o limită de 3%, iar jandarmii vor avea indemnizație de 10% pentru intervenții, a explicat, la rândul său, și președintele Comisiei de muncă, deputatul PSD, Adrian Solomon.
Însă, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, spunea că liberalii au votat împotriva ”acestei legi menită să cârpească o lege a salarizării neunitare”.
Pentru polițiști și jandarmi
”Orele suplimentare (ale polițiștilor – n.r.) să fie plătite cu 75% din solda lor de bază, în condițiile în care se încadrează într-o limită de 3%, să nu fie un festival de ore suplimentare, ai sau nu ai treabă – te duci la serviciu, ci numai pentru acele cazuri speciale în care ordonatorul de credite face un ordin și spune: în cazul infracțiunilor flagrante, în cazul accidentelor. Până acum, orele suplimentare se compensau cu timp liber. În momentul de față, plătindu-se, există posibilitatea să se exagereze cu orele suplimentare”, a declarat Solomon, după ședința din 6 martie, a Comisiei de muncă din Camera Deputaților, ședință care a durat circa 4 ore. El a spus că aceste drepturi în plus pentru politiști au fost votate având în vedere eforturile pe care le fac. ”Polițiștii deja au salarii mai mari, dar vor avea niște drepturi recunoscute în plus de lege tocmai pentru că și noi recunoaștem eforturile pe care aceștia le fac. Jandarmii, de exemplu, vor avea indemnizație de 10% pentru intervenții, pentru că stau de dimineața în ploaie și ascultă cum suflă unii în vuvuzele, fără să aibă o pornire viscerală”, a mai explicat Adrian Solomon.
Reglementare și pentru manageri
Potrivit acestuia, în Comisia de muncă s-au mărit grilele de salarizare pe anumite domenii. ”S-au mărit grilele pe anumite domenii, astfel încât să nu mai iasă în urma măririi cu 25% de la 1 ianuarie din grilă și să piardă la salariu. Am reglat acest lucru, câteva funcții de director care erau foarte mari și nu am putut să le mărim. Au fost măriri între 10 și 15%”, a mai spus Solomon. El a adăugat că nu vor mai fi manageri de spitale care vor avea salariu mai mic decât cel al directorului medical. ”Managerii de spitale vor fi fericiți, pentru că nu vor mai putea spune – dacă nu sunt medici, dar sunt economiști sau juriști – că vor avea salariul de manager mai mic decât salariul directorului medical. Deci, am reglat lucrul acesta”, a mai explicat Solomon. ”Am scos din lege sintagma ”unități sanitare publice”, astfel încât să se aplice măririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv asistentele și medicii din școli, din centrele de expertiză, de la casele de pensii. Am rezolvat și problema ambulanțierilor și șoferilor de ambulanță, pentru că medicul și asistentul nu merg singuri pe mașina respectivă la intervenție și de multe ori șoferul participă activ la resuscitare, la căratul tărgilor. Intră pe grila din 2022 inclusiv șoferii, ambulanțierii, de la 1 martie. Pentru restul personalului, inclusiv din sănătate, se aplică etapizat legea, așa cum s-a hotărât”, a concluzionat Adrian Solomon.