Campania de depistare a cancerului de col uterin nu s-a încheiat

Veşti bune pentru toate femeile care nu au apucat să-şi facă testul Babeş Papanicolau! Deşi, mulţi dintre medicii de familie nu-şi mai pot înscrie pacientele în programul de depistare a cancerului de col uterin demarat de Ministerul Sănătăţii la nivel naţional, campania nu se încheie. Din luna martie, tot mai multe reprezentante ale sexului frumos îşi vor putea face testul fără probleme. 

Dacă la momentul actual majoritatea medicilor de familie sunt puşi în imposibilitatea de a-şi trimite pacientele să se testeze, de luna viitoare lucru-rile se vor schimba radical în teritoriu. La Spitalul Judeţean Ilfov, acolo unde ajung cele mai multe femei din comunitate, cadrele medicale sunt pregătite cu toate cele necesare pentru ca programul să se desfăşoare fără întrerupere. Specialiştii din clinicile unde se realizează investigaţia nece-sară depistării precoce a cancerului de col uterin spun că, deşi mulţi dintre medicii de familie nu mai dau curs campaniei pentru că nu mai au for-mularele tipizate pe care sunt nevoiţi să le completeze cu datele pacientelor, în curând totul revine la normal. Femeile din Ilfov vor putea face testul Babeş Papanicolau gratuit.    

“Nu toţi medicii de familie mai au tipizate. Dacă în luna decembrie a anului trecut am avut 356 de formulare finalizate (n.r. – 356 de paciente tes-tate), în ianuarie am avut doar 160, deci la jumătate. Suntem contactaţi de către medicii de familie care se plâng că nu mai au acele formulare. Şi ei, şi pacientele trebuie să stea liniştiţi că programul nu se încheie. Există bani destinaţi special pentru campanie. Trebuie să se ştie că formularele sunt comandate de Autoritatea Regională, dar încă nu au ajuns la medici. Se lucrează la un formular electronic. NU va mai veni pacienta cu tipizatul la noi. Îl completează medicul de familie, iar noi îl vizualizăm în sistem. Avem cereri, există adresabilitate pentru testare, dar nu sunt formularele”, explică dr. Roxana Dragu, medic şef Secţie Obstetrică/Ginecologie în cadrul Spitalului Judeţean Ilfov.

 Cine nu are voie să facă testele

 

  •  femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin; 
  •  femeile care au suferit o histerectomie totală pentru afecţiuni benigne; 
  •  femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin;
  •  femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, iar la ultimele trei examene Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.