Dacă s-ar produce un dezastru iminent, jumătate din locuitorii ţării nu pot fi anunţaţi din timp și chiar dacă ar afla, doar 2% din populaţia României ar avea asigurat un adăpost, restul oamenilor se apără cum pot. Acestetea sunt concluziile autorităţilor după ce a avut loc săptămâna asta cel mai amplu exerciţiu de prevenire a populaţiei în caz de dezastru iminent. Raed Arafat atrage atenţia asupra acestei probleme, potrivit RomaniaTV.net.

„E clar că nu acoperim întreaga populaţie şi suntem la 48% dar noi nu am reuşit să pornim toate sirenele. Din 330 şi ceva de sirene doar 91 au pornit în Bucureşti”, a declarat Raed Araft.

Deşi sunt probleme în sistemul de alarmare şi prevenire a românilor, Raed Arafat dă asigurări că salvatorii sunt gata să intervină în orice situaţie. „Să spunem la toată lumea să stea liniştiţi, da putem spune asta. Noi avem încredere că dacă se întâmplă ceva vom face tot posibilul să se ajungă mesajele noastre către populaţie, dar noi nu suntem mulţumiţi cu mijloacele care le avem acum”, a mai spus Arafat.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă transmit românilor un mesaj important.

„Dacă se întâmplă un dezastru… pe teritoriu României. Avem 7720 de sirene …funcţionale doar 6045. Sunt la nivelul Capitalei mai puţin de 100 au fost funcţionale….de urgenţă să întâmplă”, a spus Cristian Radu, prim adjunct IGSU.

„Adăposturile publice la nivelul Capitalei şi din întreaga ţară adăpostesc 2% din întreaga populaţie iar în cazul decretării aceste locuri cresc până la 240.000 de spaţii dedicate. Gradul de adăpostire a populaţiei creşte până la 28%”, a declarat Cristian Radu, prim adjunct IGSU.

Raed Arafat a discutat cu Ministrul Comunicaţiilor pentru găsirea unei soluţii prin care românii pot fi preveniţi prin mesaje care să ajungă la telefoanele mobile. Totodată secretarul de stat în Ministerul de Interne doreşte ca toate canalele mass media să poată fi folosite în caz de calamitate pentru transmiterea mesajelor către populaţie.

România are nevoie de un sistem integrat de avertizare și alarmare a populației care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene, fiind nevoie de creșterea numărului de echipamente, astfel încât gradul de acoperire a teritoriului reieșit din studiile de audibilitate să crească semnificativ, potrivit datelor IGSU, după exercițiul PROCIV 2017.

O altă problemă constatată de IGSU este acționarea sirenelor. Astfel, cele acționate centralizat cu posibilitatea transmiterii prin voce a măsurilor de protecție necesare reprezintă un avantaj, iar comunicația între echipamentele de avertizare și de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii — radio, fir, GSM și internet.

Potrivit datelor prezentate sâmbătă, într-o conferință de presă, timpul mediu de răspuns de la primirea informării despre iminența producerii/producerea situației de protecție civilă de către dispeceratul IGSU și până la acționarea sirenelor de alarmare de către autoritățile administrației publice locale a fost de 9 minute. Timpul mediu de răspuns acționare sirene centralizat a fost de 2 minute, iar în cazul acționării sirenelor locale — 12 minute în condițiile în care data și ora desfășurării exercițiului au fost cunoscute de către structurile implicate.

Pe timpul exercițiului, numărul de sirene de alarmare verificate de personalul ISU a fost de 2.643, dintre care operative 2.323 și neoperative 320.

Au fost transmise 1.969 de mesaje de înștiințare în rândul membrilor comitetelor județene pentru situații de urgență și confirmate 1.654, iar în rândul președinților comitetelor locale pentru situații de urgență au fost transmise 3.952 mesaje și confirmate 2.892.

Din cele 6.045 de sirene funcționale în timpul exercițiului, 2.643 au fost verificate de personalul ISU, iar 3.402 au fost raportate de autoritățile locale.

Cele mai puține sirene electronice, la nivel național, se află în județele Covasna — 3, Tulcea — 5, Harghita — 6, Dâmbovița — 8, Suceava, Botoșani și Călărași — câte 9 și Bistrița Năsăud — 10. La polul opus se află județele Galați — 164, Vrancea — 122, Olt — 84, București-Ilfov — 72.

Din cele 2.415 sirene acționate centralizat pe timpul exercițiului, 725 au fost de la nivelul municipiilor, 584 de la nivelul operatorilor economici, 564 de la nivelul ISU, 305 de la nivelul autorității județene sau punctului de comandă județean, 157 de la nivelul orașelor și 80 de la nivelul comunelor

Pe parcursul PROCIV, din totalul celor 7.713 sirene existente au fost acționate 6.680. Numărul celor neacționate a fost de 1.033 ca urmare a lipsei personalului necesar.

PROCIV 2017 s-a desfășurat în perioada 18 — 21 aprilie.