Aproape două treimi dintre participanții la un studiu IRES consideră că România ar fi evoluat înspre mai bine dacă, după Revoluția din 1989, s-ar fi optat pentru monarhie, dar numai 21% susțin că ar prefera trecerea la monarhie, în timp ce 62% declară că ar alege menținerea republicii, în eventualitatea organizării unui referendum privind forma de guvernământ în țara noastră.
Potrivit studiului „Casa Regală a României la 150 de ani – Percepții și reprezentări“, publicat în revista Sinteza, aproape două treimi (61%) dintre români au încredere în Casa Regală, iar 93% dintre intervievații sondajului IRES susțin că au auzit despre această instituție.
„Încrederea în Casa Regală este prezentă pe coordonate pozitive (multă și foarte multă) în rândul a 61% dintre cei chestionați și crește odată cu înaintarea în vârstă, iar respondenții cu studii superioare declară în mai mare măsură decât cei cu un nivel de educație mai scăzut că au multă sau foarte multă încredere în această instituție; proporția celor care declară că au foarte multă sau multă încredere în Casa Regală a României este mai scăzută în Moldova, față de celelalte regiuni“, precizează studiul.
Potrivit sondajului, „între 6 și 7 intervievați din 10 nu au dat un răspuns când au fost întrebați ce principii sau valori reprezintă, în viziunea lor, Casa Regală a României, iar dintre cei care au oferit un răspuns la această întrebare, cei mai mulți au menționat drept principii evocate de Casa Regală corectitudinea, seriozitatea, încrederea, tradiția, onestitatea, cinstea și stabilitatea“.
Studiul relevă că aproape un sfert (23%) dintre cei care au auzit de Casa Regală a României cunosc activitatea acestei instituții, bărbații, persoanele care locuiesc la oraș și cele care trăiesc în Sudul României declarând într-o proporție mai mare că ar cunoaște activitatea Casei Regale. Doar 5% dintre cei care sunt familiarizați cu activitatea Casei Regale sunt nemulțumiți și au o părere proastă sau foarte proastă despre ea.
Familiarizați cu activitatea Principesei Margareta și a Principelui Radu
O treime dintre cei care au auzit de Casa Regală a României sunt familiarizați cu activitatea Principesei Margareta și a Principelui Radu, părerile celor care cunosc activitatea principilor fiind bune sau foarte bune în proporție de 90%, doar 6% dintre aceștia declarând că părerea lor este proastă sau foarte proastă.
Unul din zece respondenți nu își declară opinia cu privire la gradul de implicare a membrilor Casei Regale în viața publică din România. Proporțiile celor care cred că aceștia sunt implicați atât cât trebuie în viața publică din România și a celor care consideră că sunt implicați insuficient sunt apropiate: 42% versus 45%.
Implicare
Întrebați ce anume ar trebui să facă membrii Casei Regale pentru a fi mai implicați în viața publică din România, respondenții care consideră că aceștia sunt implicați insuficient recomandă cel mai frecvent: o mai mare implicare în politică/legislație (17%), Casa Regală să se facă mai bine cunoscută (10%) și Casa Regală să sprijine săracii/să realizeze acte de caritate (6%).