„Am 32 de ani și, de vreo doi ani mă obsedează faptul că am început să am depuneri de grăsime de coapse, șolduri și bazin. Am avut mereu o greutate corporală normală, pot spune chiar o siluetă de invidiat. Nici acum nu sunt grasă, dar parcă s-au produs niște modificări în corpul meu care nu-mi plac. Nu am niciun fel de dure-re, nu sunt foarte dizgraţioase, dar cel mai mult mă sperie faptul că e posibil ca depunerile de grăsime să se accentueze odată cu îna­intarea în vârstă. Mai ales că, am început să mănânc în fugă, și mai mult alimente nesănătoase pentru că îmi sunt mai accesibile la serviciu. Îmi plac foarte mult sarmalele, friptura de porc și tot ceea ce se prepară din porc. 

Din câte am citit și eu prin revistele pentru femei și de pe internet, îmi dau seama că deja am celulită. Vă rog să-mi spuneţi care este cel mai bun tratament pentru înlăturarea ei. Ce pot să fac să redau pielii fineţea și netezirea de altă dată?”

Melania Nechifor – Nuci       

Răspuns

Da, aveţi dreptate. Din descrierea dumneavostră reiese că suferiţi de celulită, adică aveţi o inflamaţie a ţesutului celular. Din păcate, boala se manifestă ca o depu-ne­re de grăsime, în special în regiunea coapselor, ba­zinului și a genunchilor. Deo­camdată nu aveţi du­reri la palpare pentru că ea se află într-un stadiu incipient, când  regiunile afectate sunt încă moi. Însă, pe măsură ce boala avansează, la palpare veţi simţi și dure­re, iar pielea va căpăta as­pectul «cojii de portocală». 

Este posibil să aveţi dreptate când spuneţi că în organismul dumneavoastră au avut loc niște modificări. Probabil, celulita e cauzată de anumite dereglări hormonale cu exces de foliculină. Nu ar fi exclus însă, nici să fie consecinţa abuzului de alimente grase, condimentate și a lipsei de mișcare. 

Deși, nu pare mare lucru, trebuie să știţi că tratamentul celulitei este foarte complex. Regimul dietetic e foarte important. Chiar dacă timpul nu vă permite sau nu aveţi o situaţie financiară prea bună, e musai să renunţaţi la alimentele “nesănătoase” despre care vorbiţi. Trebuie să aveţi o dietă echilibrată, în care să predomine fructele, legumele și zarzavaturile. Cele mai indicate sunt cireșele, portocalele, kiwi, merele, roșiile, castraveţii, spanacul, prazul, sparanghelul, ţelina, pătrunjelul, măra-rul, leușteanul, toate existente acum pe piaţă. Înlocuiţi carnea de porc cu carne de vită, pește sau pasăre și condimentaţi foarte mult preparatele. Evitaţi grăsimile de orice fel, prăjelile, alcoolul, cafeaua și sucurile care conţin conservanţi. Dacă fumaţi, renunţaţi și la acest obicei. 

Neapărat, mergeţi la endocrinolog pentru a efectua investigaţiile de rigoare prin care să se constate dacă nu cumva aveţi o tulburare endocrină. 

Acupunctura realizată în paralel cu regimul dietetic, un masaj energetic, kinetoterapie, alergat, mers pe jos, mers cu bicicleta, reduc semnificativ perioada de vinde-care.

Așteptăm întrebările dvs. pe adresa ­redacţiei sau la e-mail: doctordegarda.jurnaluldeilfov@yahoo.com