Autorităţile locale pot depune documentaţia pentru extinderea reţelei de distribuţie a gazelor până la data de 17 noiembrie, urmând să primească bani europeni în acest sens, a declarat Petrică Lucian Rusu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 516, ediția print

„Deși România are importante resurse de gaze, există 3,5 milioane de români care nu sunt racordaţi, ceea ce afectează calitatea vieţii oamenilor și atractivitatea economică a anumitor zone. De aceea, Guvernul a lansat programul «Gaz în casele românilor», începând cu 17 august, în care investim într-o primă fază 235 de milioane de euro din fonduri UE. Ghidul solicitantului a fost lansat pe 17 august, iar autorităţile publice locale pot depune documentaţia până la 17 noiembrie 2020”, a spus Rusu. Finanţarea se acordă pentru dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în comunităţi.

Furnizorii de gaze critică proiectul

Eric Stab, directorul general al Engie România, a criticat proiectul autorităţilor de extindere a reţelei de gaze, care este un proces costisitor, iar banii se vor reflecta tot în factura oamenilor. El a asemănat planul autorităţilor cu legenda Meșterului Manole și a atras atenţia că pot face mai mult rău, plecând de la o intenţie bună.                                  „Poate fi asemănată situaţia cu legenda Meșterului Manole, pe care toată lumea o știe, chiar și străini ca mine. Știm ce s-a întâmplat cu meșterul Manole și cu soţia sa, când a încercat să construiască mănăstirea Curtea de Argeș și a finalizat prin a se sacrifica pe sine, familia sa și echipa sa. Trebuie să avem mare grijă pe viitor, că avem intenţii bune să construim – construirea unei mănăstiri e o intenţie bună, construirea unei reţele de gaze e o intenţie bună, dar nu trebuie să o facem într-un fel în care să ne autosacrificăm”, a susţinut Stab. Potrivit acestuia, sunt multe legende cu înţelesuri în folclorul românesc și trebuie avut în minte pe Manole când se fac politici energetice.