Cu o săptămână înaintea Paștelui, sărbătorim intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Duminica Floriilor sau a Stâlpilor, cum mai este denumită, constituie unul dintre cele 12 praznice împărătești din calendarul bisericesc, fiind, totodată, cea mai importantă sărbătoare care amintește de Sfintele Paști.
Ziua de duminică, 24 aprilie, este dedicată Floriilor și are o importanță deosebită pentru noi, creștinii ortodocși de pretutindeni. Este ziua care ne pregătește pentru marea bucurie a biruinței vieții asupra morții, a miracolului Învierii Domnului din duminica Paștelui. Sărbătoarea Floriilor ne amintește de momentul intrării triumfale a Mântuitorului Iisus Hristos, călare pe mânzul asinei, în cetatea de la Ierusalim, unde a fost întâmpinat de o mare de credincioși care țineau ramuri de finic în mâini.
Înaintarea lui Hristos spre jertfă
De Florii, a fost singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca împărat. Văzându‑L în cetatea de la Ierusalim, credincioșii L-au primit cu urale. “Osana, Fiul lui David! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”, strigau ei, bucuroși, simțind că acesta este Dumnezeu care coborâse din Ceruri și venise pe pământ spre mântuirea lor și a întregii omeniri. În zilele noastre, Duminica Floriilor este privită ca înaintarea lui Hristos spre jertfă.
Pelerinaj de Florii, la Patriarhie
După multe decenii în care regimul comunist a interzis procesiunea în țara noastră, credincioșii refac drumul triumfal parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos spre Ierusalim. De fiecare dată, cu tristețea care precede Săptămâna Patimilor, dar și cu bucuria care prevestește Învierea Domnului. Pentru al opt-lea an consecutiv, sâmbătă, pe 23 aprilie, după Slujba Vecerniei săvârșită de preoți la Mănăstirea Radu Vodă, din București, în jurul orei 14.30, va avea loc pelerinajul de Florii organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureștilor. Ca în fiecare an, traseul urmat de preoți și credincioși va avea ca punct de plecare Mănăstirea Radu Vodă, unde se va rosti rugăciunea binecuvântării ramurilor de salcie. Se fac scurte opriri pentru momente liturgice la Biserica “Sfântul Spiridon” Nou și la Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie. Pelerinajul se încheie pe Colina Bucuriei, de la Mitropolie. La finalul procesiunii, pelerinii vor fi întâmpinați la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care le va adresa pelerinilor un cuvânt de binecuvântare și le va dărui iconițe cu Intrarea Domnului în Ierusalim.
Mergeți la biserică și luați salcie sfințită!
Așadar, mergeți la biserică și luați salcie sfințită, biruința vieții asupra morții!
Tradiția se păstrează și în zilele noastre. Așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a fost întâmpinat în cetatea de la Ierusalim de către credincioși, cu ramuri de finic în mâini, trebuie să mergem și noi la biserică să luăm ramuri de salcie sfințite, binecuvântate de preoți. Acestea simbolizează viața. Dacă le păstrăm la geamuri, la uși sau la porți, ne apără de boli, ne protejează atât pe noi cât și familiile și gospodăriile noastre, de duhurile rele și, implicit, de necazuri și suferințe grele.