Comisia Europeană a dat publicității, recent, un studiu în care se arată că o exploatație agricolă din România rămâne cu circa 1.800 de euro/an din totalul subvenţiilor primite, după ce își plătește toate taxele și impozitele.

Această sumă variază semnificativ în funcţie de activitatea agricolă. Astfel, o exploataţie de cultură mare încasează, anual, o valoare reală a subvenţiei de circa 8.400 de euro, o fermă de păsări, circa 4.230 de euro/an, o exploataţie viticolă, aproximativ 2.680 de euro/an, o fermă de vaci de lapte, circa 1.060 de euro/an, în timp ce o fermă mixtă primește circa 690 de euro/an, iar o exploataţie horticolă, doar 209 euro/an. 

Valoarea reală a subvenţiilor în România, de cinci ori mai mică decât media UE

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește venitul real din subvenţii pe exploataţie. Nu doar valoarea subvenţiilor contribuie la această contraperformanţă, ci și structura agriculturii românești. Această situație se datorează fărâmițării suprafețelor agricole din România.  Astfel fermele românești primesc, în medie, mult mai puţini bani decât fermele din ţări cu agricultură industrializată, cum ar fi Germania. Cu un venit mediu real al subvențiilor pe exploatație agricolă de 1.805 euro/an, țara noastră se poziționează mult sub media UE, care se cifrează la circa 10.000 euro/an. În acest clasament, România este depășită și de vecinii bulgari, care primesc o subvenţie reală pe exploataţie de 6.259 de euro / an, dar și de vecinii maghiari, care beneficiază de o subvenţie reală pe exploataţie de 14.157 de euro/an.

Pe primul loc se află Slovacia, cu o valoare reală a subvenţiei pe exploataţie de 132.810 euro / an, urmată de Republica Cehă, cu 81.130 de euro / an, și de Luxemburg, cu 62.773 de euro pe an. Prezenţa fostelor componente ale Cehosolvaciei în fruntea acestui clasament se datorează în special structurii agricole al acestora, formate îndeosebi din ferme de dimensiuni foarte mari. 

Circa 21% din valoarea subvențiilor se întorc la stat

România se află pe ultimul loc în clasament din cauza subvenţiilor mici pe suprafaţă și a fărămiţării agriculturii în exploataţii de mici dimensiuni, dar nu și din cauza fiscalităţii. Dimpotrivă.

Agricultorii români dau înapoi la stat doar circa 21% din valoarea totală a subvenţiilor primite, acesta reprezentând unul dintre cele mai mici procente din UE. Comparativ, agricultorii suedezi plătesc înapoi statului circa 50% din valoarea subvenţiilor, agricultorii germani, 43%, iar fermierii danezi, circa 31,5%. La polul opus se află Bulgaria, unde fermierii dau înapoi, sub formă de taxe și impozite, doar circa 7% din valoarea subvenţiei.