Creațiile copiilor au fost realizate din materiale reciclabile
La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Lipia, din comuna Gruiu, fost o mare sărbătoare, prilejuită de organizarea unei parade a costumelor inovatoare realizate de elevii din ciclul primar. Copiii au confecţionat din materiale reciclabile obiecte vestimentare pline de creativitate, în cadrul proiectului Fundaţiei Dana Voiculescu pentru Solidaritate desfășurat în Săptămâna Altfel.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 676
Elevii din ciclul primar ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Lipia, din comuna Gruiu, au fost vedetele unui eveniment inedit, plin de ingeniozitate, culoare și imaginație. Copiii au dovedit că inventivitatea nu are limite, organizând o paradă a costumelor inovatoare care a scos în evidență importanța reciclării și a protejării mediului, deoarece au folosit resursele existente în jur pentru a da viață unor creații unice și inovatoare. De la rochii realizate din ziare și cartoane, până la accesorii făcute din pet-uri și textile vechi, acești copii au demonstrat că obiectele aparent inutile pot fi transformate în opere de artă vestimentare.
Evenimentul de prezentare a costumelor din materiale reciclabile, ECO – MODA, s-a bucurat de prezența primarului comunei Gruiu, Ion Samoilă și a viceprimarului George Ghiulea, care alături de toți cei prezenți – părinți, cadre didactice și prieteni, au apreciat creațiile elevilor și au declarat că inițiativa reprezintă un moment de mândrie pentru comunitatea școlară, dar și o ocazie de a trage un semnal de alarmă asupra necesității de a proteja mediul și a gândi sustenabil.
”Micii designeri nu numai că au încântat cu creațiile lor, dar au reamintit că fiecare dintre noi poate contribui la salvarea planetei, chiar și printr-un simplu gest de reciclare. Felicitări elevilor, cadrelor didactice, părinților, pentru implicare şi susţinerea acestei inițiative”, au transmis reprezentanții Fundației Dana Voiculescu pentru Solidaritate.
Caravana JOC şi JOACĂ, un proiect pentru un viitor verde şi sustenabil!
Fundaţia Dana Voiculescu pentru Solidaritate a implementat, în luna octombrie 2023, proiectul Caravana JOC şi JOACĂ – Împreună pentru un viitor verde şi sustenabil! – o campanie de conştientizare despre importanța protejării mediului înconjurător și formarea unui comportament responsabil. Beneficiarii proiectului au fost elevii ciclului primar de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Lipia, din medii vulnerabile şi zone dezavantajate, care au participat la o serie de activităţi educaţionale cu scopul de a li se forma un comportament responsabil faţă de mediu.
Timp de 4 săptămâni, echipa FDVS a desfăşurat o serie de activităţi în care şcolarii au fost implicaţi cu scopul de sensibilizare şi conştientizare faţă de mediul înconjurător.
În prima săptămână a proiectului, echipa fundaţiei s-a întâlnit cu elevii din clasele primare de la Școala Gimnazială Nr. 2 Lipia, oferindu-le plante în ghiveci, semne ale frumuseții naturii. Aceste plante au devenit responsabilitatea lor principală. Copiii au primit sfaturi și recomandări despre cum să aibă grijă de aceste plante, cum să le ude, să le expună la lumină și să le ofere tot ceea ce au nevoie pentru a crește sănătoase și viguroase. Prin această activitate, obiectivul a fost de a-i învăța pe cei mici nu doar cum să aibă grijă de plante, ci și să dezvolte o conexiune profundă cu natura și să înțeleagă importanța conservării ei.
În cea de-a doua săptămână, elevii au realizat machete cu materiale reciclabile cu tema „Aici vreau să mă joc în viitor“ şi „Şcoala mea în viitor“. Machetele realizate au fost niște opere de artă în sine. Acestea au reflectat viziunea copiilor asupra școlii şi locului de joacă din viitor. Au adus în fața noastră clădiri futuriste, grădini minunate și facilități de învățare de ultimă generație. Cu multă fantezie, şcolarii au reușit să-și exprime dorința de a învăța într-un mediu care să îi inspire și să îi motiveze în fiecare zi.
În cea de-a treia săptămână, elevii de la Lipia au primit din partea echipei fundaţiei câte un tricou pe care l-au transformat în alte obiecte vestimentare sau decorative. Acest atelier nu a fost doar despre transpunerea artistică a unor idei, ci și despre dezvoltarea abilităților creative și a spiritului de echipă. Copiii au învățat să colaboreze, să-și împărtășească ideile și să aprecieze diversitatea formelor de exprimare artistică.
Ultima săptămână a proiectului a fost marea sărbătoare a modei, în care elevii din ciclul primar au confecţionat din materiale reciclabile obiecte vestimentare pline de creativitate. Evenimentul de prezentare a costumelor din materiale reciclabile – ECO-MODA – a fost un moment de mândrie pentru comunitatea școlară, dar și o ocazie de a trage un semnal de alarmă asupra necesității de a proteja mediul și de a gândi sustenabil.