@ Prof. dr. Alexandru Rafila dă asigurări că vaccinurile administrate în cabinetele de specialitate sunt sigure pentru micii pacienți
Înspăimântați de efectele adverse ale vaccinului anti COVID-19, foarte mulți părinți au devenit reticenți în ceea ce privește vaccinarea împotriva altor boli contagioase. Așa a ajuns România să se confrunte, la momentul actual, nu doar cu o criză de sănătate publică, ci și cu o criză de încredere în vaccinare, la modul general, cu implicații grave pentru sănătatea și siguranța copiilor.
Prezent la o conferință pe teme medicale care s-a desfășurat vineri, 12 aprilie, la Arad, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila a ținut să sublinieze importanța vaccinării la copii. Ministrul a menționat că programele de vaccinare reduc semnificativ morbiditatea și mortalitatea, mai ales în rândul celor mici. Și, ca să-i liniștească pe părinți și familiile care îngrijesc copii, acesta a precizat că vaccinurile utilizate acum în cabinetele specialiștilor sunt sigure pentru micii pacienți. ”Acum avem epidemie de rujeolă (n.r. – pojar). Tocmai citeam că în județul Arad au fost, în ultima săptămână, 200 de cazuri de rujeolă, mai multe decât toate cazurile de rujeolă pe care le-au avut în ultimii ani cumulativ. De ce? Pentru că sunt foarte mulți copii nevaccinați (…). Sper ca oamenii să înțeleagă că să-ți protejezi copilul prin vaccinare, cu vaccinurile obișnuite – dacă vreți – tradiționale (…) este un grad de responsabilitate față de propriul copil. Cred că lucrul acesta trebuie să fie foarte clar. Siguranța medicamentelor, siguranța vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci și a agențiilor de reglementare, deci nu se pune problema că vaccinurile care sunt puse la dispoziția populației sunt nesigure”, a explicat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
Creșterea numărului de copii nevaccinați a dus la apariția unor focare alarmante
Probleme asemănătoare sunt și în alte țări, nu numai în România. Ba chiar, în alte țări reticența față de vaccinuri exista dinaintea pandemiei de COVID-19. Se estimează că, numai între anii 2010-2018, 182 de milioane de copii nu au primit prima doză de vaccin antirujeolic, adică o medie anuală de 20,3 milioane de copii, potrivit unei analize a UNICEF. Această situație se datorează și faptului că acoperirea globală cu prima doză de vaccin antirujeolic a fost de numai 86%, mult sub rata de 95% necesară pentru prevenirea epidemiilor de rujeolă. Creșterea numărului de copii nevaccinați a dus la apariția unor focare alarmante de rujeolă în 2019, inclusiv în țări cu venituri ridicate, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Franța.
Zeci de mii de copii, infectați cu virusul rujeolei, în epidemia din România
La nivelul țărilor cu venituri mici, decalajul în ceea ce privește acoperirea vaccinală antirujeolică era deja alarmant înainte de COVID-19. În perioada 2010-2018, Etiopia a raportat cel mai mare număr de copii sub un an cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic, mai precis aproape 10,9 milioane de copii. A fost urmată de Republica Democrată Congo (6,2 milioane), Afganistan (3,8 milioane), Ciad, Madagascar și Uganda, cu aproximativ 2,7 milioane fiecare. În România, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016, s-au înregistrat peste 19.813 cazuri. Rujeola este o boală a copilăriei cauzată de un virus înalt contagios, care trăiește în căile respiratorii ale persoanei infectate.
Boala debutează cu febră, tuse, rinoree, ochi roșii cu secreții abundente. La trei-cinci zile de la debut, se declanșează erupția pe piele. De cele mai multe ori, erupția debutează cu pete roșii, plate, care apar pe față, scalp și se răspândesc în jos, pe gât, trunchi, brațe și picioare. Când apare erupția, temperatura corpului poate depăși 40 de grade Celsius. Virusul este atât de contagios încât, se apreciază că 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea unei persoane infectate, se vor infecta la rândul lor. Pe lângă rujeolă, oreionul, rubeola, varicela sau vărsatul de vânt, tusea convulsivă, scarlatina sunt bolile pe care copiii le iau cel mai des de la grădiniță sau de la școală. De departe însă, cea mai contagioasă este rujeola.