⬤ ”În slujba binelui, cerul este limita!” – o noapte într-un cort de campanie al Crucii Roșii

⬤  Dezastrele vin neanunțate. Tu știi ce trebuie să faci?

Cu prilejul aniversării a 147 de ani de când Crucea Roșie Română acționează necontenit în spiritul solidarității și duce mai departe mesajul de speranță, pe 1 și 2 iulie, în Parcul Mogoșoaia, a fost organizat un eveniment maraton, ”o lecție de viață” sub cerul liber, dedicată victimelor calamităților naturale și altor tragedii. Pentru că, din nefericire, incendiile, inundațiile, cutremurele, războiul și alte dezastre – vin neanunțate și se petrec peste tot în lume, fără să poată fi prevenite, iar pentru a le supraviețui, trebuie să fim pregătiți în orice moment!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 695, ediția print

Timp de 36 de ore, în Poiana mare din Parcul Mogoșoaia, voluntarii Crucii Roșii Române au adus în fața publicului toate funcțiunile, logistica și expertiza pe care organizația le are la dispoziție atunci când este nevoie să intervină de urgență pentru a salva vieți. Totul pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la mobilizarea exemplară necesară în situații limită. Evenimentul intitulat ”Noapte albă pentru zile negre“ ne-a invitat să descoperim cum arată o tabără de sinistrați, iar cei care au dorit, în schimbul unei taxe plătite către Crucea Roșie, au experimentat o noapte în cort de campanie, având la dispoziție un kit de supraviețuire. Pe timpul zilei, au avut loc ateliere educative și activități pentru copii, simulări de prim ajutor din oră în oră, voluntarii au oferit sfaturi, iar publicul a putut să participe la demonstrații salvatoare de viață.
”Împreună,­putem învăța cum să su­pra­viețuim și să ne ajutăm reciproc în cele mai dificile momente. Crucea Roșie Română rămâne mereu dedicată misiunii de salvare a vieților și îi încurajez pe toți să descopere în cadrul acestui eveniment valorile umanitare pe care le promovăm“, declara Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română, la debutul evenimentului.
Printre invitații la deschiderea evenimentului s-au mai aflat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Simona Neculae, prefectul județului Ilfov, Nicu Mihalache, directorul Crucii Roșii Române – Filiala Ilfov, Daniel Dobre, administrator public al comunei Mogoșoaia. ”Evenimentul maraton, organizat de Crucea Roșie Română – Filiala Ilfov, se dorește a fi o lecție de viață sub cerul liber, dedicată victimelor calamităților naturale și altor tragedii. Vom vedea că Societatea de Cruce Roșie Română poate asigura un răspuns prompt încă de la primele ore de la producerea unui dezastru, vom asista și prelua informații elementare, necesare pentru a lua cele mai bune decizii și pentru a acționa corect în caz de necesitate. Pentru toată activitatea și efortul depus de-a lungul anilor pentru salvarea vieții și demnității umane, în această zi special, sunt bucuroasă că pot să vă mulțumesc tuturor celor care sunt angajați, dar și voluntari ai acestei organizații, pentru dedicația și atașamentul față de cei aflați în dificultate”, a precizat Simona Neculae.
Oameni care ajută oameni!
Participarea la toate activitățile din timpul zilei a fost gratuită, dar cei care au dorit să contribuie cu donații, pentru a susține acțiunile Crucii Roșii Române, au fost bineveniți!
Noapte a adus, în Par­cul Mogoșoaia, o ocazie unică în România de a rămâne sub cerul liber ­într-un cort al Crucii Roșii Române, similar celor folosite în taberele de urgență, pentru a experimenta, în cel mai autentic mod, emoțiile și provocările cu care se confruntă o persoană sinistrată în urma unei calamități. Doritorii – 77 de adulți și 22 de copii și-au început experința în tabăra de corturi, după ce au achitat, cum spuneam mai sus, o taxă, iar banii strânși vor fi folosiți pentru ajutorarea persoanelor sinistrate sau a celor în situații vulnerabile. Fiecare participant a parcurs întregul circuit prin care trece o persoană sinistrată, a primit instruirea specifică în caz de dezastru și lecții de prim ajutor. În plus, ”sinistrații” au primit câte un tricou, un kit de supraviețuire format dintr-un aparat radio cu diverse funcții, un briceag multifuncțional și o cană termos, produse de igienă, dar și mâncare: cina din ziua de 1 iulie și micul dejun din dimineața de 2 iulie.
Sâmbătă, ­programul taberei a cuprins ateliere de prim ajutor cu demonstrații de resuscitare pe manechine, minisimulări cu victime machiate, ateliere dezastre – ce conține o trusă de supraviețuire, ce facem în situație de dezastru, prezentare echipamente de căutare-salvare ale Crucii Roșii Române, ateliere de prezentare a logisticii, cu demonstrații de utilizare a echipamentelor și materialelor destinate intervenției la de­zastre naturale și în situații de urgență, șenilata de intervenție pentru recuperarea persoanelor din zonele înzăpezite, generatoarele de curent de mică și mare capacitate, motopompele pentru evacuarea apei, stații de potabilizare a apei, instalații speciale de iluminat – tip balon, bucătărie mobilă de campanie, corturi de diferite dimensiuni, destinate cazării sinistraților/refugiaților, corturi de școală, sală de mese, zona de dușuri și toalete, corturi pentru depozitarea materialelor sau pentru depozitarea bunurilor sinistraților, pentru asistență religioasă, de prim ajutor și triaj medical, ateliere de ”programe” – unde s-au oferit informații importante despre ce înseamnă o bancă de alimente, ce este primul ajutor psihologic și cine îl poate oferi, care sunt reacțiile emoționale imediate care apar după producerea unei situații de criză sau cum putem face față și cum putem să fim de ajutor imediat după producerea unui eveniment marcant, ateliere de educație pentru sănătate, cu jocuri despre cum funcționează sistemul imunitar, vacciniști vs antivacciniști, farfuria sănătoasă și lecții despre prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. În cortul atelierelor ”Emblemă și drept umanitar internațional” s-a pregătit un escape room tip labirint și s-au oferit informații interesante, celor mici, despre dreptul umanitar international sau despre emblemele Crucii Roșii. Au mai fost ateliere despre – ”Ce înseamnă restabilirea legăturilor de familie ­într-o situație de urgență” sau ateliere de fundraising/educație financiară, dar și vânători de comori pe un traseu plin de activități și diverse provocări pregătite de voluntarii societății.
Așadar,vizitatorii au avut parte, în Parcul Mogoșoaia, de simulare perfectă a unor activități de salvare. ”Nu putem însă simula suferința si­nistraților, așa că vă rog să țineți cont și de asta!” a transmis Raed Arafat.