La Centrul de pregătire al pompierilor ”General de brigadă Corneliu Stoicheci” (din Șos. Gării Cățelu, București) a avut loc sâmbăta trecută, etapa județeană 2022 a concursului cercurilor tehnico-aplicative ”Prietenii pompierilor”, în cadrul căruia s-au întrecut elevi ai școlilor ilfovene care au dorit să participe.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 600, ediția

Evenimentul a fost organizat în colaborare, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București – Ilfov, Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, concursul urmârind dezvoltarea capacităților de înțelegere și de apreciere a pericolelor generate de situațiile de urgență pentru viață și mediu, promovarea atitudinilor și comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor, precum și orientarea către o carieră de viitor.

La acțiunea de sâmbătă au participat echipe formate din băieți/mixt și din fete. Fiecare echipaj a fost format din 10 elevi (un comandant, opt concurenți și o rezervă), iar premiile acordate au însemnat diplome, cupe, medalii, materiale sportive (tricouri și șepci personalizate cu numele concursului).

”Am avut o probă teoretică și una practică, cea din urmă cuprinzând treceri peste și prin obsta­cole sau dat cu apă la punct fix”, ne-a declarat locotenent colonel Bârsan Ovidiu, din cadrul Serviciului formare și educare a populației. Acesta ne-a dat câteva detalii legate și de proba teoretică, unde elevii și-au expus cunoștințele, în principal, pe partea de PSI. ”Proba practică, care urmează celei teoretice, este împărțită în două – pista cu obstacole și ștafeta 4×100. Copiii pleacă de la ”Start”, sar un gard și urmează ”capcana” – construcție din lemn, pe sub care concurenții trebuie să treacă cu două furtune tip C în brațe, care trebuie desfășurate. Apoi, trec peste bârna de echilibru, de 30 cm înălțime și lungime de 2 m și ajung să racordeze furtunele, trec la gălețile-stingător și de aici dau apă la punct fix. Spre final, la panoul cu accesorii, pe baza imaginilor, trebuie să așeze aceste accesorii, sub fotografia potrivită, iar la rastelul cu noduri sunt patru tipuri de noduri, care trebuie identificate și desfăcute. Ajung în spatele panourilor, ridică mână și proba desfășurată contra cronometru este gata!”, ne-a explicat locotenent colonel Bârsan Ovidiu.

Doina Țecu, inspector pentru educație permanentă la ISJ Ilfov, a completat cele de mai sus, mulțumind ­organizatorilor și precizând că elevii ilfoveni au fost foarte implicați în desfășurarea acestui concurs. ”S-au des­curcat onorabil și au obținut punctaje frumoase. Vremea ne-a ajutat din plin, părinții ne-au fost alături, profesorii de Educație fizică și Sport i-au antrenat pe concurenți, și le mulțumim pentru asta. La fel, mulțumim CJ Ilfov, care demonstrează permanent o implicare deosebită pe partea educativă”, a spus inspectorul școlar.

Campionii ”Prieteni ai pompierilor”

Au urcat pe podium, la băieți/mixt, echipajele din Chitila – Șc. Gim. ”Prof. Ion Vișoiu”, prof. coordonator Mirel Andrei (locul 1), Buftea – Șc. Gim. Nr. 2, profesori coordonatori Claudiu Drăgan și Bogdan Iancu (locul al II-lea) și din Voluntari (locul al III-lea), de la Liceului privat ”Little London” și, la fete, echipajele din Chitila (locul 1) – Șc. Gim. ”Prof. Ion Vișoiu”, coordonat de prof. Marian Gârleanu și din Brănești (locul al II-lea) – Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, elevii fiind pregătiți de prof. Constanța Stanciu și Dan Bodârlău.

14 ani de SMURD în București-Ilfov

Prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, a participat pe 13 mai, la simpozionul organizat de ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov, cu prilejul aniversării a 14 ani de la operaționalizarea în municipiul București și județul Ilfov a Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD).

”Încă din 1990, de când serviciul a pornit la drum cu o singură mașină și o echipă de voluntari entuziaști, și până astăzi, moment la care numără mii de pompieri, medici, asistenți, piloți și voluntari și acționează în toate județele României, SMURD a intervenit în toate tipurile de urgențe care pun în pericol imediat sănătatea și viața cetățenilor. Data de 15 mai 2008, care a marcat pentru București și Ilfov, includerea în sistemul de unități de intervenție publică integrată de prim ajutor, terapie intensivă, intervenții speciale și transport sol-aer, rămâne pentru noi de importanță strategică. În toți acești 14 ani, SMURD București-Ilfov a depus eforturi considerabile pentru a se dezvolta și perfecționa, iar progresul dumneavoastră se reflectă în statisticile înregistrate în fiecare an. (…) Aveți un potențial enorm, sunteți eficienți și profesioniști. Prin calitatea serviciilor medicale de urgență pe care le-ați prestat în sute de mii de intervenții efectuate în serviciul populației din București și județul Ilfov, v-ați câștigat respectul și încrederea cetățenilor. Pentru faptul că vă dedicați întreaga muncă pentru ca alții să trăiască, vă mulțumim și vă suntem recunoscători! Diferența între viață și moarte o faceți dumneavoastră, măsurată în minute!”, a transmis Simona Neculae.

Drona-vedetă, care salvează

Și reprezentanții Consiliului Județean Ilfov au prezentat, la evenimentul de aniversare a  14 ani de la operaționalizarea în municipiul București și județul Ilfov a Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD), drona de care dispune instituția, cu autonomie de 45 de minute, care poate zbura, spre deosebire de alte astfel de aparate de zbor, și acolo unde este praf abundent sau plouă slab.

În cursul anului 2021, CJI a semnat un protocol de cooperare cu ISU-BIF în vederea realizării proiectului ”Tehnică modernă pentru siguranța ta”, care presupune utilizarea dronei aflate în dotarea CJI în acțiuni specifice ISU-BIF, de natură excepțională, cu caracter non-militar, care prin amploare amenință viața și sănătatea populației, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate se impun măsuri urgente și resurse suplimentare.

Spre exemplu, drona poate fi folosită în cazul unui incendiu, capacitatea sa de a filma în timp real și transmite imaginile direct în centrul de comandă fiind utilă pompierilor în luarea celor mai bune decizii în situații limită.